Obywatelstwo niemieckie - czego szukać w sądach polskich?

• Autor wątku Autor wątku Janusz W
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janusz W

Rozpoczynając procedurę w BVA związaną z potwierdzeniem obywatelstwa wzbudziła się we mnie ciekawość wyszukania wszystkiego co tylko możliwe z polskich urzędów za okres życia moich przodków w latach 1900-1945 w Zabrzu - poprz. Hindenburg O.S. Postanowiłem zapukać do Sądu Rejonowego i wyszukać wszystko co możliwe, no i tu się zatrzymałem, bowiem nie wiem jak rozpocząć poszukiwania, bo od czego zacząć? Raczej nie od ksiąg wieczystych bo moi dziadkowie na pewno nie byli bogaczami, nie mieli na własność nieruchomości a zatem - jakich akt i dokumentów można szukać w archiwach sądu, które były wytwarzane osobowe w tamtych czasach i do których jest możliwy dostęp - w tym również dla dodatkowo dokumentowanego pochodzenia niemieckiego? Ktoś z Wam ma doświadczenie w tym temacie? Podpowiedzcie. :)

Instytut pamięci narodowej oraz archiwa państwowe mogą posiadać zbiór dokumentów przodków. Temat niemieckiego obywatelstwa jego uzyskania i dokumentów jest przewałkowany na forum zalecam zapoznać się ze starszymi wpisami użytkowników, być może znajdzie się analogiczna sytuacji do pańskiej i może się wiele rozjaśnić. Dodatkowo można śledzić zmiany przepisów w niemieckim prawie na temat uzyskania obywatelstwa na drodze "pochodzenia". Pozdrawiam oraz życzę powodzenia:)

Powrót