S
spoogie
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Witam wszystkich,
Tytułem wstępu powiem tylko, że zakładam nowy wątek bowiem mimo przeszukania tematów nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie (raczej pewne części).
Chciałbym się dowiedzieć czy jest sens składać wniosek o obywatelstwo niemieckie w moim przypadku. Osobiście wydaje mi się, że tak ale wole się poradzić
U mnie sprawa jest myślę prosta
Pochodzę z Górnego Śląska. Urodziłem się w 79 roku w Chorzowie. Mój pradziadek (ojciec dziadka - ojciec ojca mojego ojca) urodził się w 1889 roku w Chorzowie, tak jak mój dziadek (ojciec ojca) który przyszedł na świat w 1908 roku także w Chorzowie (czyli dzisiejszym Chorzowie Starym) jeszcze za cesarza Wilusia. Mój ojciec urodził się w Chorzowie (wtedy Konigshutte) w 1940 jak już Górny Śląsk należał już do Rzeszy. Z dokumentów posiadam Familienstammbuch z listopada 1939 roku w którym mam dokładnie opisane i potwierdzone przez urzędnika Rzeszy kto od kogo pochodzi, z kim się pobrał wraz z nazwiskami rodowymi i nr akt, wszystko okraszone pieczątkami z orłem III Rzeszy. Do sztambucha jest wpisany później mój ojciec urodzony w 1940 roku. Niestety zaginęła po wojnie DVL dziadka, a szkoda bo miał "dwójkę". Nadmienię jeszcze, że mam rodzinę w Niemczech, "ich" dziadek i mój dziadek to byli bracia, oni (rodzina w Niemczech) DVL swojego dziadka mają (też II), mają też sztambuch, obywatelstwo niemieckie posiadają potwierdzone od 20 lat, a samo obywatelstwo uzyskali właśnie po ich dziadku, bracie mojego dziadka. Mam z nimi kontakt wiec ewentualnie mogą mi dostarczyć jakieś dokumenty o ile mogą być potrzebne, typu sztambuch czy DVL.
Mój dziadek nie był w wojsku ponieważ pracował z zakładach zmilitaryzowanych w Chorzowie ale 2 braci dziadka zaginęło z Werhmachtem gdzieś w Rosji (pewnie trzeba poszukać w archiwach na to papierów).
Jak wy to widzicie, czy na sam sztambuch i fakt posiadania rodziny daje mi szanse uzyskania obywatelstwa niemieckiego?
Z góry dziekuję za odpowiedź.
Pozdrawiam. Pyrsk.
Tytułem wstępu powiem tylko, że zakładam nowy wątek bowiem mimo przeszukania tematów nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie (raczej pewne części).
Chciałbym się dowiedzieć czy jest sens składać wniosek o obywatelstwo niemieckie w moim przypadku. Osobiście wydaje mi się, że tak ale wole się poradzić
U mnie sprawa jest myślę prosta
Mój dziadek nie był w wojsku ponieważ pracował z zakładach zmilitaryzowanych w Chorzowie ale 2 braci dziadka zaginęło z Werhmachtem gdzieś w Rosji (pewnie trzeba poszukać w archiwach na to papierów).
Jak wy to widzicie, czy na sam sztambuch i fakt posiadania rodziny daje mi szanse uzyskania obywatelstwa niemieckiego?
Z góry dziekuję za odpowiedź.
Pozdrawiam. Pyrsk.
Ostatnia edycja: