obywatelstwo niemieckie czy można je utracić

• Autor wątku Autor wątku mimi2766
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mimi2766

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy.
W roku 1990 przyprowadziłam się razem z mężem oraz dziećmi do Niemiec.Otrzymaliśmy obywatelstwo niemieckie i co się z tym wiąże otrzymałam NIEMIECKI DOWÓD OSOBISTY.Jednak życie spłatało mi figla i po 4 latach zmuszona byłam wrócić z dziećmi do kraju.Obecnie wróciłam do Niemiec zameldowałam się i chciałam wyrobić nowy dowód ale niestety powiedziano mi że nie moge tego zrobić ponieważ utraciłam obywatelstwo jednak nie powiedziano mi dlaczego.Myślałam że obywatelstwo otrzymuje się raz i się je ma.Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji dlaczego tak jest że mi je odebrano przecież ja nic nie zrobiłam przeciwko Państwu Niemieckiemu,bo wygląda to na to że ukarano mnie za powrót do Polski.Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie bo sama już nie wiem o dalej robić

To jest teoretycznie mozliwe, jesli przyjechalas do Niemiec wtedy jako tzw. przesiedleniec (Aussiedler). Czesc przesiedlencow miala tylko pochodzenie niemieckie (deutsche Volkszugehörigkeit), ale nie miala formalnego obywatelstwa niemieckiego (Staatsangehörigkeit). Jak dlugo sie mieszkalo w Niemczech, nie gralo to roli, bo praco do niemieckiego dowodu osobistego mieli wszyscy Niemiec, tzn. zarowno obywatele niemieccy jak i rowniez przesiedlency pochodzenia niemieckiego bez formalnego obywatelstwa (w fachowym jezyku prawniczych to sie nazywa "Statusdeutsche" albo "Deutsche ohne die deutsche Staatsangehörigkeit im Sinne des Art. 116 des Grundgesetzes").

I teraz kruczek prawny: kto przyjechal do Niemiec jako przesiedleniec bez niemieckiego obywatelstwa i potem dobrowolnie wrocil do kraju wysiedlenia (Vertreibungsgebiet) tracil status Niemca. Trzeba bylo wtedy przed powrotem do Polski wystapic o formalne nadanie obywatelstwa niemieckiego, co w przypadku przesiedlencow bylo automatyczne, wtedy powrot do Polski by wam nie zaszkodzil.

Powrót