Obywatelstwo niemieckie - czy w takiej sytuacji przysługuje?

• Autor wątku Autor wątku Maszynadopisania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z tego co się orientuje to, aktualnie BVA ma teraz jeszcze więcej wniosków niż w 2012, 2011 itd. Ja aktualnie jestem w trakcie potwierdzania dowodu obywatelstwa dla mojego syna, gdzie sprawa powinna być banalnie prosta, bo dziedziczy po mnie, a trwa już 11 miesięcy. W pismie które syn otrzymał z BVA onformującym o nadaniu numeru sprawy nie wpisali infirmacji którą zawsze wpisywali, że sprawa powinna być zakończona do 24 miesięcy. Także uzbroj się w cierpliwość.

Tak piszcie, dzwońcie do BVA a napewno sobie pomożecie. Nie znam urzędnika, który nękany pismami (na które musi odpowiedziec) i ciągłymi telefonami przyspieszy temat.
P.S.
Każdy telefon, list, e-mail odciąga od pracy, co w rezultacie powoduje że czekacie nie rok a minimum 2 lata. To tak na marginesie.

Uwaga!

Chciałbym ogłosić dobrą nowinę dla osób, którzy są przekonani, że z Naczelnym Dyrektorem Archiwum Państwowego nie da się wygrać przed sądem, w sprawie wydania uwierzytelnionych kopii niemieckich (wojennych) dokumentów. Niech mój przypadek będzie dla Was przykładem. Dnia 16 grudnia 2013 roku Naczelny Dyrektor AP przegrał sprawę już po raz drugi, tym razem przed Naczelnym Sądem Administracyjnym I OSK 1934/13 - Wyrok NSA z 2013-12-16). Od tego wyroku NDAP nie ma odwołania. WYGRAŁEM!!! Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.

Usunieto ze wzgledu na dublowanie tego samego pytania

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gdzie jest kaszubska DVL? Kreis Karthaus? Ktoś ma taka wiedzę?

Powrót