obywatelstwo niemieckie dla corki- czy sie uda?

• Autor wątku Autor wątku samotnytata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

samotnytata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
wychowuje 10 letnia corke w polsce, ex zona jest pozbawiona praw rodzicielskich. aby zapewnic dziecku lepsza przyszlosc chce na jej prosbe wyrobic jejdrugie obywatelstwo niemieckie po jej mamie a mojej exzonie. mam akty urodzenia mamy coreczki, jej dziadka i pradziadka. zaczynam wypelniac wniosek, jak myslicie - uda sie? jaki bedzie ewentualnie moj ,,status'' ja po mojej matce ktora ma potwierdzone pochodzenie a mieszka z nami w polsce nie otrzymam bo jestem 1974 rocznik ale jako czlonek rodziny....? bardzo prosze uczestnikow forum o porade i pomoc w tym temacie. z gory dziekuje.

witaj samotny tato:)

....w dość zawiły sposób opisujesz swoją sytuację,należałoby zapytać czy żona oraz inni członkowie rodziny których wymieniasz posiadają juz obywatelstwo niemieckie,gdyż operujesz pojęciem kontrowersyjnym nieco "pochodzenie,narodowość..-volksdeutsch"
Fala emigracji na tej podstawie dawno przeminęła,zmieniły sie tez przepisy niemieckie na niekorzyść starających się.....o to coś:confused:
Trudno pojąć i jest to nawet zabawne,że obywatel europy mający prawie wszystkie te same prawa w niemczech co niemiec-chce zostac niemcem na siłę...I TEN KIT:D..10 LETNIA CÓRKA PROSI O OBYWATELSTWO NIEMIECKIE:lol:..A skoro chcesz zadbać o lepsza przyszłośc córki(co jest godne pochwały)..to może popracuj zwyczajnie i nie szukaj hańbiących patentów ..juz nieaktualnych....ora et labora......ale powodzenia skoro o tym marzysz....tez jestem samotnym ojcem,ale na to bym nie wpadł

jestem w szoku po twoim pogardliwym i ,,pelnym wyzszosci '' poscie . nie znasz mnie wiec NIE MASZ PRAWA OCENIAC. uwazam - nie chcesz pomoc , okej ale nie krytykuj. o sobie napisze tak;,,zycie pisze sytuacje o ktorych sie najmadrzejszym filozofom nie snilo'' np. SKAD WIESZ ze nie pracowalem ciezko ponad 12 lat a teraz jestem ,,calkowicie niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji'' z powodu nieuleczalnej choroby? albo np. CZY WIESZ jak w polsce traktowani sa niepelnosprawni ,chorzy,itp? CZY POTRAFISZ SOBIE WYOBRAZIC ze tu nie mozna wyegzekwowac prawomocnego wyroku alimentacyjnego od 9 lat? itd. itd. g.... prawda ze TU szary czlowiek ma te same prawa co w uni. co ty bredziszo wolksliscie- napisz dokladnie o co ci chodzi? jezeli chodzi ci o moja matke to jest PRAWDZIWA NIEMKA bo moj dziadek urodzil sie w 1911 w Zabrzu. az mi sie juz nie chce pisac po takim mnie potraktowaniu, kazdemu zycze jak najlepiej, tobie tez, i obys nigdy nie znalazl sie w moim polozeniu.

hmm...ale mi sie glupio zrobilo:( po czasie... jednak nie chcialem urazic czlowieka ..jak sie okazuje wrazliwego i w trudnej sytuacji.strasznie mi glupio.masz prawo walczyc o lepszy byt dla dzieci i siebie.mam nadzieje ze sie udalo. Pozdrawiam

Wiem, ze jak ja wypełniałam wniosek do BVA o potwierdzenie obywatelstwa, to musiałam wypełnic taki sam osobny wniosek dla mojej nieletniej córki. Tak więc nie wyobrazam sobie sytuacji, aby matka pominęla swoje dziecko.
Sprawdz, zanim cos zaczniesz w temacie, czy córka juz tego obywatelstwa nie ma.
Skoro ex-zona ma, to musi byc potwierdzenie w gminie, gdzie mieszka( pewnie tam skladala wniosek), tam, tez na tej podstawie wyrobiła sobie papiery.
Pogodniak, czy mozesz zając zdanie? Jak uważasz?
Samotnytata, a napisz kiedy ex dostała obywatelstwo? w jakim roku? i czy wyrabiała je po urodzeniu córki, czy przed jej urodzeniem dostała potwierdzenie, bo jesli przed, to mała juz je dziedziczy....pozdrawiam

temat jest z 2009 roku

Wiem, ze jak ja wypełniałam wniosek do BVA o potwierdzenie obywatelstwa, to musiałam wypełnic taki sam osobny wniosek dla mojej nieletniej córki

a ja nie musiałam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót