obywatelstwo niemieckie dla nieletniej córki , czy potrzebna jest zgoda ojca?

• Autor wątku Autor wątku karina8181
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karina8181

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie wszystkich, którzy będą starali się pomóc mi. Moja sytuacja jest taka: Mam córkę 3-y latka z obywatelem Polskim, z którym sie rozstałam. Córka urodziła się w Polsce. Ja też mam narazie obywatelstwo polskie. Noszę się z zamiarem zmiany obywatelstwa na niemieckie przez pochodzenie. Mój ojciec posiada już takie i spełniam wszystkie kryteria. Chciałam także zabrać ze sobą moja córke i jej także zmienic obywatelstwo na niemieckie. Ojciec dziecka nie wyraża zgody, nawet na wyrobienie paszportu dla dziecka, nie mówiąc o zmianie obywatelstwa. Pytanie: Czy jest potrzebna zgoda ojca, aby zmienić obywatelstwo na miemieckie mojej córce? Ojciec dziecka powiedział mi, że jak wywiozę córkę to zgłosi porwanie do prokuratury i zgodnie z Konwencją Haską zatrzasną mi się kajdanki na rękach w niemczech. Czy to prawda? Proszę o pomoc

niuniek91 jesteś w 2 osobach karina8181 powodzenia.

...zapewniam Cie ,ze zadnej zgody ojca nie potrzebowalam ......

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a kto to niuniek91? Acha czytałam poniżej, Nietrafiłeś marian 1 sytuacja podobna, ale odwrotnie. gosciu jest chyba bez szans

niuniek91 zadaje pytanie w odwrotnej kolejności karina8181 to ta sama osoba co
niuniek91

Dzięki belunia za podpowiedz, sprawa powinna z tego co piszesz być prosta.Mam jescze pytanka a jakbym w niemczech wstąpiła w związek małżeński to z jugendamtu już nic nie dostanę?, co to jest sorgerecht? i co trzeba tam zrobić, jak mówić czy druk wypełnić, żeby ojciec dziecka dał mi już święty spokój. Na pewno ojcu przez niemncy mogę zasądzić alimenty w podanej wyżej wysokości, jak on mieszka w Polsce i zarabia PLN? Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

po przyjezdzie do Niemiec jezli na poczatku skorzystasz z pomocy panstwa (zasilek,pomoc umeblowania mieszkania itd)to zaraz odesla cie do jugendamt po alimenty ,jezeli ojciec nie placi...

oby tylko sie udalo wyrobic paszport chociazby polski.

To już wiem prawie wszystko. Dzięki belunia. Chyba, że napiszesz jeczcze, bo masz przetarty szlak w mojej sprawie. Czy muszę miec ten paszport dla córki, czy bez paszportu nic nie zrobię? Z nim będę miała problem, ojciec dziecka chyba nie zgodzi się. Acha zapomniałabym jeszcze jedno pytanko: jakie papiery muszę mieć ze sobą aby córce wyrobić obywatelstwo niemieckie? Te odnośnie pochodzenia to wiem, brat mi z tym pomoże. Ale potrzebny chyba będzie akt urodzenia dziecka nie wiem czy skrócony czy zupełny i niewiem także jaki okres jego jest ważności np. jak wyciągnę go w grudniu z urzędu polskiego to ile jest ważny przed urzędem niemieckim. Przypuszczam, że 3-y m-ce lub 6-ć m-cy. Słyszałam, że ten akt urodzenia musi być mniej więcej świeży. Ale do końca nie wiem czy to prawda. Pozdrowienia belunia i tak mi już dużo pomogłaś.

Czy może muszę jeszcze inne papiery wziąść z Polski na córkę? świadectwa szkolne nie ona jescze nie chodzi do szkoły

nie wiem czy w polsce odrazu mozesz razem z toba wyrobic niemiecki paszport dziecku...nie wiem jak to tam wyglada.....

Dzięki belunia. Temat wyczerpany już chyba. Piękne dzięki.

no akurat mialam podobna sytuacje co Ty....tylko mialam paszport do dzieci polski

Ojciec ma racje!!! Jesli ma pelna prawa rodzicielskie to choc bys miala 5 obywatelst niemieckich to musi byc zgoda ojca na nadanie obywatelsatwa niemieckiego!!! A jesli dziecko ma obywatelstwo polskie to bez zgody ojca nie masz szans!!! Przypomne ze Polska jest w EU i zmienily sie czasy!!!

a bzdury gadasz..ciekawe czemu moje dzieci nie potrzebowaly zgody......ojciec nawet do dzis nie wie jakie obywatelstwo maja dzieci..

Ale sama podajac ten link potwierdzilasz tylko ze ja mam racje. Chyba ze juz zapomnilalas czytania po polsku.

cytat:
"Skladam wniosek, aby wyzej wymienione dzieci zostaly uwzglednione w dokumencie stwierdzajacym niemieckie obywatelstwo. Rownoczesnie oswiadczam, ze posiadam nieograniczona i niepodzielna wladze rodzicielska nad tymi dziecmi i ze nie zostal nigdy zlozony wniosek o uzyskanie przez te dzieci obywatelstwa innego panstwa. W przypadku malzenstw rozwiedzionych konieczne jest przedlozenie dowodu uzyskania wladzy rodzicielskiej."

I co?

no i gdzie tam pisze ze ojciec ma sie podpisac...chyba chodzi o osobe skladajaca wniosek..........a tu zapraszam Google"kinderausweis Antrag" tez zgody ojca nie potrzeba

Powrót