Obywatelstwo niemieckie - korzyści, mieszkanie? zasiłek?

• Autor wątku Autor wątku Urbi1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Urbi1990

Witam serdecznie. Posiadam obywatelstwo niemieckie po matce. Kiedyś wraz z rodzicami ( ojciec jest chory psychicznie ) i siostrą wyjechaliśmy do Niemczech. Przebywaliśmy tam jakiś rok. Dostaliśmy mieszkanie i zasiłki. Moja matka poroniła w Niemczech dziecko, a sama z racji, że ojciec jest chory psychicznie nie mogła sobie poradzić i wróciliśmy do Polski. Dziś mam 20 lat i kończę średnią szkołę. Planuje wyjechać po zdaniu matury do Niemczech, gdzie chciałbym zamieszkać i pracować. Co muszę zrobić, aby otrzymać tam mieszkanie? No bo chyba istnieje taka możliwość z tego co mi mama mówi. Czy dostane zasiłek dla bezrobotnych zanim otrzymam pracę? jeżeli tak to jakiej będzie on wysokości? Obywatelstwo Niemieckie to jedyny As w moim rękawie, gdyż jesteśmy bardzo biedni. Co mam zrobić, żeby było dobrze i jak najlepiej to wykorzystać? bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje.

Ostatnia edycja:
§ Niemcy - Forum Prawne

do 25 roku zycia nalezy Ci sie tylko zasilek 80%
mieszkania nie oplaca (bo do 25 r.zycia masz mieszkac przy rodzicach)no chyba,ze zalozyles wlasna rodzine ,wtedy wyglada to inaczej
byl juz tu taki jeden,,co mu kilka euro zostalo na utrzymanie,gdyz mieszkania mu nie oplacili(ma mieszkac przy rodzicach)w jego wypadku w PL..bo tam mieszkaja rodzice.
Skonczyly sie dobre czasy jak mlodym oplacali mieszkanie

jak masz zamiar pracowac,,to ok bez problemu wynajmujesz mieszkanie placisz ewentualnie( Wohngeld)doplata do mieszkania

"do 25 roku zycia nalezy Ci sie tylko zasilek 80%" - 80 procent z czego? skoro ja jeszcze nie pracowałem.
W takim razie gdybym tam pojechał to muszę mieszkanie na własną rękę wynajmować? oczywiście, że chce jechać tam do pracy. Myślałem, że opłacą mi mieszkanie, albo chociaż jakaś zniżkę na nie będę miał... czyli mogę liczyć tylko na zasiłek? w takim razie jest sens tam jechać?

80% z 359 euro zasiłku dla bezrobotnych ALG2(po staremu socjal),ktory pobieraja rowniez osoby, ktore nigdy nie pracowaly w Niemczech(np,po przyjezdzie z PL)
zasilek plus,,doplaty do mieszkan sa 2 instytucji, albo ALG2 albo Wohngeld..(Wohngeld napewno Ci sie bedzie nalezal,.)jak kazdemu pracujacemu z niskim zarobkiem...

choc w sumie jak bedziesz pracowal to i socjal doplaci,,,choc nie masz 25 lat(tak mysle)

ALG2 albo Wohngeld - czym się różnią te dwie instytucje? ile dostałbym dofinansowania do mieszkania i ile musiałbym dołożyć ze swoich?

A co do pracy to przecież nie znajdę jej od razu prawda? mogę tam siedzieć z 3/4 miesiące zanim znajdę przecież. W takim razie w tym okresie nie mogę się starać o dofinansowanie do mieszkania?

p.s

mówiąc o mieszkaniu, mam na myśli mieszkanie a nie jakiś pokoik u kogoś...

Ostatnia edycja:
tego ja Ci nie powiem bo nie wiem, ile bedziesz zarabial,,
do obliczania jest kalkulator..
ale trzeba znac swoj dochod
ALG II Rechner - Hartz IV Rechner - ALG 2 Rechner - Geldleistungen zur Sicherung des Lebensunterhaltes

Wohngeld-Rechner | geldsparen.de

do mieszkania moga doplacic(w sumie to sie nazywa do utrzymania doplata)ale nie mozesz przekroczyc pewnej kwoty,,czynszu
czyli na jedna osobe,Bruttowarmmiete
378 €(tyle ma wynosic czynsz pelny)
ale do 25 ego zycia,,nie ma szans raczej na doplate do mieszkania ze socjalu,nie jeden juz o to walczyl,tylko w naprawde szczegolnych wypadkach(dlatego jak bedzie praca moze doplaca)..Wohngeld to juz inna sprawa i w innym urzedzie sie to zalatwia , osoby tylko pracujace

Czy możesz odezwać się do mnie na gadu gadu? 8887772 - bardzo proszę...
Tylko w tym jest problem, że ja nie wiem czy znajdę tam od razu pracę... prawda? wiec do momentu w ktorym nie bede mial tam pracy jestem na lodzie?

W takim razie co ja mam robić? przecież musze tam zamieszkać zeby znalesc prace...

Ostatnia edycja:
zrobisz jak zechcesz,,ale nie badz potem rozczarowny jak z zasilku na wyzywienie zostanie Ci tylko kilka euro,,bo z tego oplacisz mieszkanie
znam dokladnie taki sam przypadek z innego forum,(nie wiem chlopak wrocil do PL ,chyba juz)

Niemcy do 25 ego roku zycia,,mieszkaja przy rodzicach (lub rodzice oplacaja dzieciom mieszkania)sama mam kuzynke 23 lata (uczy sie) rodzice oplacaja mieszkanie jej

no ale dostaje zasiłek, opłacam z niego mieszkanie załóżmy. Znajduje pracę... w tym momencie juz mi sie nie nalezy zasilek tak?

jezeli jestem z Polski i złoze cw do biura pracy z Polska matura to dadza mi jakas prace? ( chociazby jakas malo platna na poczatek ) z tym, że słabo umiem niemiecki... także nie wiem czy beda miejsca pracy dla takiej osoby jak ja ?

Czy jest możliwość, żebym sobie załatwił zasiłek i już wynajol sobie mieszkanie w niemczech zanim tam przyjade, żebym wjechał na gotowe? a pozniej przykładowo szukał pracy?

Ostatnia edycja:
jak znajdzeisz prace a bedziesz zarabial wiecej niz wynosi zasilek to juz nic sie nie nalezy,,
no chyba ,ze doplaca do czynszu(widzac ,ze pracujesz)choc to juz zalezy od urzedu.
Jak wyzej wspomnialam pracujac mozna sie starac nie o socjal(alg2)tylko o Wohngeld,doplate do mieszkania

Czy jest możliwość, żebym sobie załatwił zasiłek i już wynajol sobie mieszkanie w niemczech zanim tam przyjade, żebym wjechał na gotowe? a pozniej przykładowo szukał pracy?

nie tak to sie nie da, na odleglosc zalatwic zasilku,,musi byc pierwsza rozmowa,,w kazdej chwili musisz byc na ich wezwanie gotowy(nie wolno wyjezdzac za granice bez ich zgody)

Reasumując.
Wjezdzam do niemiec i załatwiam sobie zasiłek i mieszkanie. Mieszkanie opłacam z zasiłku i muszę mieć swoje pieniadze na utrzymanie.
W momencie w ktorym znajduje prace przestaje otrzymywac zasiłek. Mam swoja pensje z ktorej oplacam lokum i staram sie o dofinansowanie do mieszkania.
To wszystko co daje mi obywatelstwo, tak ?

Ostatnia edycja:
To wszystko co daje mi obywatelstwo, tak ?

a co ma dac wiecej?
tu kazdy(prawie)pracuje

bedziesz mial skonczone 25 lat(dostaniesz wiecej)zasilek i oplacone mieszkanie(jak chcesz zyc ze socjalu)i pracowac przymusowo za 1 euro /h,
a jak nie to pozostaje praca .reszte info tu

Arbeitslosengeld II – Wikipedia

Belunia ja nie jestem jakimś nierobem... chce po prostu wszystko dokładnie wiedzieć, a później wyjezdzam i biore sie do pracy. Nie mam zamiaru żyć ze socjalu...

Orientujesz się może czy jakbym złożył w niemczech papiery do biura pracy to czy jest możliwosc dostania roboty wśród polaków, albo u polaka, aby nie musieć operować językiem dużo? lub czy będzie jakaś praca w której będzie wymagany chociazby podstawowy niemiecki?

Czy jeżeli opłace ze socjalu mieszkanie, to bedzie możliwosc dostawania cały czas socjalu i pracy na czarno? czy będzie mógl ktoś mieszkać ze mna? czy musze go zameldowac i jesli tak to jakie to poniesie za soba konsekwencje?

Dziękuje za pomoc jeszcze raz...

wcale nie napisalam ,ze jestes nierobem,ale zeby zaczac cos trzeba miec tu melduenk,,bez meldunku nie ruszysz z miejsca,,

co do pracy to nie wiem,,wiem tylko ,ze tysiece Polakow obywateli EU(bez Niemieckiego obywatelstwa) tu pracuje,,takze jakos ta prace chyba zalatwiaja)jak?nie wiem,,
najczesciej na GEWERBE

socjal i praca na czarno,raczej wybij sobie z glowy

pytanie tylko kto Ci wynajmnie to mieszkanie bez dochodu,,zazywyczaj od pobierajacych zasilek ,,,wymagaja potwierdzenia z Urzedu(ze urzad przejmuje platnosc )

w Jobcenter(gdzie wyplacaja ALG 2),dochod bedzie brany pod uwage ,kazdego zameldowanego pod Twoim dachem

Ostatnia edycja:
Sprawa wyglada w ten sposob, że mam zamiar wyjechac wraz z moimi znajomymi. Czyli moge oplacac ze socjalu swoje mieszkanie i dodatkowo zameldowac do mieszkania moich znajomych? Czy socjal wtedy dalej bedzie mi płacił?

W pozniejszym etapie gdy znajde prace to bede sie starał o to dofinansowanie do mieszkania. Zalozmy ze je dostalem... czy moge meldowac u siebie polakow bez utraty tego dofinansowania?

jezeli znajomi maja dochody(zostana wliczone)i moze wtedy nic Ci sie nie bedzie nalezalo

tak samo jak dochod rodzicow jest brany pod uwage(jezeli mieszka sie z rodzicami w DE)i kazdej osoby zameldowanej w tym mieszkaniu

A zatem moi znajomi bez zameldowania nie beda mogli podjac zadnej pracy? musza byc zameldowani u mnie w mieszkaniu tak? a co za tym idzie stracę korzyści w tym momencie bo nie bede mogl brac dofinansowan ze wzgledu na to ze beda sie sumowac nasze wszystkie dochody?

W takim razie zameldowany polak w Niemczech ma takie same prawa jak ja mimo tego że ja mam obywatelstwo a oni nie? dziwne...

ja nie wiem jaka sytuacja jest Twoich znajomych i czy moga pracowac bez zameldowania

jezeli nie maja obywatelstwa Niemieckiego potrzebuja taki dokument na pobyt(po 3 miesiacach)i obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech dla wszystkich tu zameldowanych,,!!!!!!!

w Twoim wypadku oplacone masz to przy zasilku z Jobcenter

dokladnie takie same ma prawa polak bez obywatelstwa Niem. ja Ty(tyle ,ze musi posiadac pozwolenie na prace i przepracowac najpierw 12 miesiecy)

Dopiszę się do pytań kolegi, a mianowicie przedstawię swoją sytuację i prosił bym o odpowiedzenie na kilka pytań....

Mam 23 lata żone i 3 miesięczne dziecko. Posiadam obywatelstwo niemieckie i chciał bym wyjechać do Niemiec. Pisaliście wyżej, że Niemcy mieszkają przy rodzicach do 25 roku życia i kolega dopisał "chyba ze ma swoją rodzinę"... no wiec pytanie brzmi czy przysługuje mi mieszkanie socjalne, które państwo będzie opłacać i zasiłek dla mnie jako osoby bezrobotnej oraz na dziecko ?

bzdura, normalnie wjeżdżaj na niemcy jak masz pochodzenie to oni muszą ci dać na życie i oplacic mieszkanie , sama byłam w takiej sytuacji przyjechałam tu jak miałam 22lata i bez rodziców i jakoś dałam sobie rady bez pomocy innych, po roku zaczołam ściągnąć tu wszystkich z rodziny, normalnie na mieszkanie dadzą ci całość i na życie, mam brata który ma teraz 21 lat i mieszka sa i dają mu cały zasiłek a do tego placa mu mieszkanie 260euro, to też zależy w jaki land jedziesz bo w każdym innym landzie podchodzą do sprawy inaczej, tu gdzie ja jestem to mieszkań jest dość duzo z tym nie ma problemu jak masz jakieś pytania to pisz ma meila marta-polo@tlen.pl

Powrót