Obywatelstwo niemieckie - korzyści, mieszkanie? zasiłek?

• Autor wątku Autor wątku Urbi1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
barlew pisze to do ciebie

jeżeli masz pochodzenie to z niczym nie bedzie problemu z niczym jesteś tak jak by niemcem tak jak ja z podwójnym obywatelstwem zasiłek socjalny na siebie i zone dostaniesz 2 razy po 323 euro do tego kindergeld 184 euro plus do tego dojdzie zasiłek z jungendamtu zasiłek wychowawczy około 150 euro miesięcznie chyba przez 2 lata lub 300 euro przez rok to zależy jak sobie wybierze zona twoja, no i do tego zaplaca wam mieszkanie , ja akurat mam mieszkanie na 3 osoby 60 metrów i mi placa 460euro miesiecznie za nie.z tym ze jak na niemcy sie wbijesz i juz wszystko pozałatwiasz mieszkanie zasiłki to z arbeitsamtu na 100% dają ci kurs jezyka niemieckiego , nie jest żle dasz rade :)

mój mąż jest tu od 2007 roku i nigdy tu nie pracował odrazu dostał zasiłek z jobcenter harz 4
i do teraz mu płacą, był na dwóch kursach a teraz szuka pracy z taką kartą którą co miesiąc musi zanosić z kilkoma pieczątkami do jobcenter, ja wam napisze krótko jak macie pochodzenie to na co wy czekacie nie zastanawiajcie się tylko wjezdzajcie na niemcy tu bynajamniej dadzą wam na normalne zycie, ja mieszkam kolo pl granicy i jest zajebiscie a ze zalatwianiem nie ma problemów, bo tu są od tego ludzie którzy pomagają takim jak my we wszystkim, dają ci za darmo tlumacza i on lata z tobą i załatwia wszystko za darmo, ja do dzis korzystam z takiego tlumacza jak mam jakies poważniejsze sprawy

ja tu przyjechalam w ciemno i nie mialam żadnego meldunku tu i jakoś sobie poradziłam , odrazu w dniu przyjazdu dostałam 100euro na przezycie na kilka dni wystarczylo ze pokazałam niemiecki dowód i oni musza pomóc a mieszkanie dostała do tygodnia i w koncu juz pełny zasiłek, do zasiłku se dorobie z jakieś od 100-do 300euro i jest dobrze, teraz ide na kurs sprzedawcy który mi oczywiscie pokryje arbeitsamt

od humoru urzednika

niemiec mieszkajacy przy rodzicach,ktory nie zalozyl wlasnej rodziny,przed 25 rokiem nie dostanie nic,,tylko 80% zasilku,,no chyba ,ze jest ciezka sytuacja,,ale to musi sprawdzic Jugendamt

Witam,
mam 21 lat, od listopada mieszkam w Niemczech.
Mój problem polega na tym, że arbeitsamt nie wyraża zgody żebym mieszkał sam ponieważ prawo niemieckie mówi ze do 24 czy 25 roku życia muszę mieszkać z rodzicami. Dostaje raptem 287€, po wszystkich opłatach zostaje mi poniżej 1€, w dodatku od 25.02.2010 wysłali mnie na schprachkurs który trwa do września.
Proszę o pomoc!
Arbeitsamt - problem - pomocy - niemiecki - Życie, praca, nauka

a tu przepisy

wohnung unter 25 jahre - Google Search

barlew napisał:
Dopiszę się do pytań kolegi, a mianowicie przedstawię swoją sytuację i prosił bym o odpowiedzenie na kilka pytań....

Mam 23 lata żone i 3 miesięczne dziecko. Posiadam obywatelstwo niemieckie i chciał bym wyjechać do Niemiec. Pisaliście wyżej, że Niemcy mieszkają przy rodzicach do 25 roku życia i kolega dopisał "chyba ze ma swoją rodzinę"... no wiec pytanie brzmi czy przysługuje mi mieszkanie socjalne, które państwo będzie opłacać i zasiłek dla mnie jako osoby bezrobotnej oraz na dziecko ?

zalozyles rodzine,,jak najbardziej Ci sie nalezy,,nie bedzie problemu

kolega pisal ,ze ma rodzine?dziecko ,zone?chyba nie

to zalezy jaki jest też land , to czemu mój brat mieszka sam a nie z mamą co dali mu normalnie mieszkanie i jakos nie kazali mu mieszkac w niemczech , a wlasnie widze ze ty to nosa wszedzie wsadzasz i zawsze musisz byc najmądrzejsza, moja siostra tak samo jak tu przyjechala to miala 23 lata i nie kazali jej mieszkac z mama zamedowala sie u mnie a po miesiącu już miala swoje mieszkanie i zasiłek wtedy 345 euro, wystarczylo tylko powiedziec ze chce samodzielnie zyc a ty to jestes z jakiegos biura ze tak wszedzie cie pełno

a ja jak tu przyjechalam to tak samo dali mi wszystko i bez rodziców matka dopiero później tu była i co nie kazali mi mieszkac z matka później brat przyjechal i siostra i kazdy mial osobne mieszkanie

o jakim zasilku z Jugendamt piszecie?

nie w kazdym landzie placi to Jugendamt
u mnie zalatwia sie w Rathaus
od nastepnego roku nie ma tego wychowawczego dla pobierajacych zasilki socjalne,,
miesiac temu ustawa zatwierdzona,,(pakiet oszczednosciowy)

do zasilku mozna dorobic 100 euro(reszta jest potracana)w zaleznosci od zarobku

http://www.hartz-4-empfaenger.de/freibetraege

Ostatnia edycja:
no ja pisze jak jest u mnie w landzie, od nastepnego roku ma tak byc ale jezeli w tym roku by sie jeszcze wniosek zlozylo o wychowawcze to wychowacze dostanie normalnie, tylko ci nie dostana co w nowym roku chieli by takie cos dostawac :P

wow..gratuluje madrosci :o
i jakos nie kazali mu mieszkac w niemczech

to gdzie mu kazali?

przepisy na temat 25 roku zycia i socjalu,,sa nowe,,od 2006 roku

Ostatnia edycja:
dziocha to kaj ty to mieszkasz , ja normalnie w rossmanie dorabiam do 300euro i mi nic nie odliczają z mieszkania i zasilku

moja siostra na listopad ma termin porodu , juz byla sie pytać jak to bedzie z tym wychowawczym, ci którzy złożą wniosek jeszcze w tym roku o wychowawcze do go dostana nowa ustawa wchodzi w zycie od nowego roku i taka co urodzi w nowym roku jak ta ustawa juz jest nowa to nic nie dostanie , słuchaj bardziej co mówią niemcy w rządach i biurach bo chiała byś być mądrzejsza od wszystkich:P:D

prosze nie klam,,,bo takiego czegos nie ma i nie bylo
kazdy dochod jest wliczany,,wolne jest 100 euro

a reszta zalezy od dochodu

Über den Grundfreibetrag von 100 Euro (bzw.notwendige Betriebsausgaben und Werbungskosten) dürfen Sie behalten:

20 Prozent ihrer Brutto-Einkünfte zwischen 100 Euro und 800 Euro (= maximal 140 Euro)
plus 10 Prozent der Brutto-Einkünfte zwischen 800 und 1.200 Euro (= maximal 40 Euro)
mit minderjährigem Kind liegt die Grenze bei 1.500 Euro

hyba ,ze sobie na czarno pracujesz
,,do ostaniego dnia grudnia,,(na starych zasadach)Elterngeld

Zegnam panią mądralińską,,he he he

musze przyznac ,ze jestes pierwsza osoba majaca zasilek i do tego pelne 300 euro zarobku,,zyc a nie umierac

Ostatnia edycja:
heheh sugerujesz ze klamie , no chyba nie mam czasem zarobione 120 czasem 180 a czasem nawet 300 i nic nie odliczają mi rozumiesz to czy nie i nie pisz ze klamie bo tak mam.pracuje 6 godzin dziennie i chyba cos mi sie tez musi nalezec za ta prace czy najwyzej mam robic za ten zasilek co mam i najwyzej 100 euro hehehehehehehe 30 godzin tygodniowo cooooo!!!

moja kumpela ma zasilek na siebie i jest z dwojką dzieci samotna i mieszkanie jej placa i jeszcze zarobi se ze 180euro 4 godziny dziennie 6 dni w tygodniu , to u was chyba tam jest jakiś dupny worek oszczędnościowy, ze wam tylko dają zarobic 100 euro

pisz se co chcesz ja wiem co mam i wiem jak jest, głupi tylko da sie robic i tyra najwyżej za 100euro

Możliwości "dorobienia" i drobnej pracy (np. Minijob)
W przypadku podjęcia jakiejkolwiek pracy zarobkowej jest się ustawowo zobowiązanym do zgłoszenia tego faktu i wysokości zarobków w jednostce wypłacającej ALG II, Sozialgeld. Zarobki te zostają wliczone jako dochód własny przez co pomniejszany są świadczenia socjalne o te właśnie kwoty.

W efekcie końcowym powinno jednak zostać w portfelu dorabiającego nieco więcej niż w przypadku, gdyby nie pracował w ogóle. Kształtuje się to następująco.

- pierwsze 100,- € dochodu są wolne od wliczenia jako dochód (o kwotę tę nie będą pomniejszane świadczenia),
- dodatkowo pozostaje wolne od wliczenia 20% kwoty dochodu leżącej między 100,- a 800,- €,
- dodatkowo jeszcze od kwoty zarobków leżącej w granicach od 800,- € do górnej granicy dochodów pozostaje 10% wolne od wliczenia.

Górne granice wynoszą: dla rodziny bez dziecka – 1 200,- €, dla rodziny z przynajmniej jednym dzieckiem – 1 500,- €.
info
SozPol.com - algii

jak kolezanka jest samotna ma dzieci to sie nalezy

jesssu,,ty kobieto chyba nie rozumiesz o czym ja pisze

ja pisze o samotnej osobie,,mieszkajacej przy rodzicach,,
wyzej wstawilam tekst ,,ktorego sobie chlopak nie wymyslil

co do Barlew,,pisalam wyzej ,ze sie w tej sytuacji nalezy,,ma dziecko(czyli wlasna rodzine)
matko i corko
6 godzin dziennie pracuje za 300 euro...he he

dla zainteresowanych tu mozna sie dowiedziec wiecej,,
http://www.sozpol.com/pl/forum

Ostatnia edycja:
belunia nie ma co sie gryść ja wiem swoje ty wiesz swoje , ja mam dwoje dzieci zasilek na mnie i meza wychodzi nam ze socialu 2razy 323 plus 2 razy kinder geld tyle mamy ze socilu i familienkassya jak zarobie czasem 300euro to mi nic nie biora z tego i nie kluc sie ze mna bo pisze tu jak mam, a mieszkam we frankfurcie nad odra

Powrót