Obywatelstwo niemieckie na podstawie pochodzenia

• Autor wątku Autor wątku Agadka123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agadka123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, wiem że to kolejny wątek w tym temacie, ale muszę się upewnić zanim zacznę wyciągać wszystkie akty urodzenia, ślubów i zgonów. A więc mój pradziadek był urodzony na terenie tamtejszych Niemiec w 1911 roku, po którym posiadam Wehrpaß. Moją babcią jest jego córka urodzona w 1953 roku a ja jestem córką jej syna urodzonego w 1973 roku. Wszystkie dzieci ślubne. Mianowicie czy mogę się starać o niemieckie obywatelstwo na podstawie Wehrpaß po pradziadku? Pytam ponieważ jest to określone datami, ten okres dziedziczenia po ojcu lub po matce. Bardzo proszę o konkretną odpowiedź.

Przeciez to bylo wyjasniane chyba 100 razy. W roku 1911, jak chyba kazdy powinien wiedziec z lekcji historii, Polska nie istniala, bo byla pod 3 zaborami: niemieckim, rosyjskim i austriackim. Wiec wtedy KAZDY Polak mial dokumenty ktoregos z tych 3 panstw, co go nie kwalifikuje do obywatelstwa tych panstw w dniu dzisiejszym!
W przypadku NIemiec liczy sie to, co bylo po odzyskaniu niepodleglosci przez Polske w latach 20-tych ubieglego wieku, jak pradziadek mieszkal nadal na terenie owczesnych Niemiec, to tak, jak mieszkal na terenie Polski to nie, przy czym jesli on mial corke (=babcia), ktora wyszla za maz za Polaka, to o obywatelstwie mozesz zapomniec

Powrót