obywatelstwo niemieckie po babci

• Autor wątku Autor wątku bianca102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bianca102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie w sprawie uzyskania obywatelstwa niemieckiego po mojej babci(mama mojej mamy).
Babcia posiadała obywatelstwo niemieckie (mam sztambuch rodzinny i niemieckie akty urodzenie oraz zgonu).
Moja mama urodziła się 12.08.1961r i nie posiada obywatelstwa bo się nigdy o to nie starała. Ja się urodziłam z małżeństwa 21.12.1977r.
Przeczytałam na forum ze osoby urodzone po 1975r mogą się starać o obywatelstwo po obojga rodziców.
Mąż wyjechał dwa miesiące temu do Niemiec i podjął tam pracę ja z kolei z dziećmi dołączę za tydzień i podejmę pracę we wrześniu.
Czy mam szanse na otrzymanie niemieckiego obywatelstwa???
Bardzo proszę o jak najobszerniejszą odpowiedz.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

W miejscu zameldowania zgłoś się do biura dla obcokrajowców i tam złóż
papiery o obywatelstwo

powodzenia

Twoja mama nie otrzyma obywatelstwa po swojej matce, bo jest urodzona przed 1975. Obywatelstwo jest przerwane. Chyba, że jest dzieckiem nieślubnym, to wtedy może po matce. Niestety moim zdaniem dużych szans nie macie.

Zapomniałam jeszcze dodać bo nie wiem czy to ma znaczenie.
Moi pradziadkowie rodzice mojej babci byli oboje Niemcami.
Moja mama była dzieckiem ślubnym.
Nie wiem nic na temat rodziny dziadka tak naprawdę to nie orientuję się czy jego ojciec był Niemcem. Wiem że mój dziadek miał na imię Herbert a zmieniono mu na Paweł.Gdzie mogę zasięgnąć jakiś informacji jeżeli rodzina już nie żyje i nie mam z kim porozmawiać.

To trochę zmienia , więc babcia ma po ojcu, a mama jako nieślubne dziecko, ma po matce.
Ty również po matce, bo ur. po 1974. Wszelkich informacji o rodzinie trzeba szukać w archiwach. Poczytaj trochę na tym forum, a na pewno coś się dowiesz.

Moja mama była dzieckiem ślubnym.

Agolka, chyba sie zapedzilas, ona nigdzie nie napisala o nieslubnym dziecku

Bianca, przestan sobie zawracac glowe pradziadkami, liczy sie teoretyczne posiadanie obywatelstwa przez ktoregos z twoich rodzicow, bez tego oddzieczenie obywatelstwa przez ciebie jest niemozliwe

Powrót