Obywatelstwo Niemieckie po babci

• Autor wątku Autor wątku Marekf2991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące ubiegania się o obywatelstwo niemieckie. A mianowicie: Jakie dokumenty trzeba przedstawić, które będą świadczyć o tym, że mój dziadek był Niemcem i mogę ubiegać się po nim o obywatelstwo niemickie? Zapewne potrzebny jest akt urodzenia i zgonu. Domyślam się że potrzebne jest jeszcze dużo dokumentów. Więc czy mógłby ktoś mi wpisać wszystkie papiery jakie będę potrzebne (począwszy od aktu urodzenia) ? Z góry wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam Marek. :D

Witaj Marek!
Nie ma sensu żeby Ci przepisywać ze strony konsulatu jakie dokumenty należy dołączyć do wniosku. Poniżej masz linka, jak już będziesz na stronie konsulatu to wejdź w domument PDF "postępowanie w sprawie ustalenia obywatelstwa niemieckiego". Tam w punkcie 4 masz wszystko napisane. Miłej lektury pozdrawiam :-)

Konsulat Generalny Niemiec Wrocław - Obywatelstwo

Magdaleno dziękuję Ci bardzo, ale ma jeszcze jedno pytanie: Gdybym dostał niemieckie obywatelstwo, a w nazwisku ma aż trzy polskie znaki: "ż", "ś", "ń", to czy to nazwisko zostanie przekształcone, czy te znaki zostaną zamienione na: "z", "s" i "n"?

w "Staatsangehoerigkeitsauaweis" oraz w niem. paszporcie mam normalnie polskie znaki wpisane (pisownia tak jak w akcie urodzenia).

Moja najbliższa rodzina ma ponad połowę wymienionych wyżej dokumentów, ale jeżeli paru z nich nie ma to gdzie one mogą zostać mi udostępnione i ewentualnie skopiowane dla mnie? Czy jest jakaś instytucja w Niemczech, w której znajdują się te dokumenty i można pobrać kopie ich?

takie pytania były często na tym forum m.in. dlatego agolka świetnie te informacje zebrała i opisała w temacie przyklejonym "Informacja: Jak odnaleźć dokumenty potwierdzające obywatelstwo niemieckie", może Ci się przydać również temat " Zasięg terytorialny polskich archiwów państwowych".
Pozdrawiam :-)

Powrót