Obywatelstwo niemieckie po dziadku?

• Autor wątku Autor wątku Magda_lena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Osoby, które będą chciały uzyskać wierzytelną kopię Volkslisty w dowolnym Archiwum Państwowym na terenie Polski i tym osobom to prawo będzie odmawiane, niech powołują się na wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego (I OSK 1112/05 - Wyrok NSA z 2006-08-09). W tym wyroku rozróżnia się wierzytelne kopie dokumentów od zaświadczeń wydawanych na bazie tych dokumentów. Archiwum zaświadczeń ma prawo odmówić powołując się na ochronę interesów Polski. Wydawanie wierzytelnych kopii opiera się na "Ustawie o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach". Częstym problemem z archiwami jest to, że nie chcą one wydawać żadnych dokumentów odnośnie Volkslisty. Dlatego, żeby nie dać archiwom za wygraną proponuję Wam zapoznanie się z treścią powyższego wyroku.

Witaj tez mam podobny temat i podpisuje sie i tu gdzie mamy szukac tego dokumentu ?
W metryce urodzenia nie ma wpisu na temat obywatelstwa wiec gdzie je znalesc ?

Gdzie mieszkał przodek na którego chcesz się powołać w sprawie stwierdzenia obywatelstwa?

no w metrykach jest tylko gdzie się urodził. Zależy o jakie państwo wam chodzi. Wiem że np. w księgach meldunkowych z lat wojny w Austrii wpisywało się obywatelstwo.

Majka126 Musisz wiedzieć gdzie się twój przodek urodził i przez miejsce urodzenia miał obywatelstwo, później gdzie mieszkał w czasie wojny jak na polskich terenach to znaleźć dokument podpisania volkslistę.

Tomj, czy w BVA zrobili Ci już kwerendę w brytyjskich aktach?

A twój ojciec kiedy i gdzie się urodził?

a gdzie mieszkał w czasie II wojny światowej? a Twój tata gdzie się urodził i mieszkał zwłaszcza w czasie wojny?

ponoc urodzonym w niemczech przed 2 wojna automatycznie nadawali obywatelstwo tylko w jakim urzedzie mozna to znalesc

Majka126 ty nic nie kombinuj tylko odpowiedz na pytania!. Gdzie się urodził ojciec i gdzie zamieszkiwał w latach 1939 - 1945?

wiec się pytamy gdzie mieszkał Twój tata w czasie II wojny światowej?

paul.... W tamtym roku BVA poprosiło o podpisanie dokumentu aby w moim imieniu mogli napisać do Anglii i do dzisiaj czekam na odpowiedz.

U mnie BVA sprawdziło dziadka u brytyjczyków w 3 tygodnie! :O)

no widzisz ale może dlatego że teraz tego więcej wysyłają no i że mój dziadek był w niewoli. No nie wiem czy da się jakoś sprawdzić na jakim to etapie jest?

proszę używać opcji edytuj
§8 Użytkownik ma możliwość zmiany treści (edycji) w poście przez 20 minut od momentu jego umieszczenia na forum.

Ja teraz jestem na etapie odwołania się od decyzji BVA z listopada 2011. Odrzucili mój wniosek, gdyż "niedopatrzyli" się wpisu na II DVL, a tylko na III DVL. Teraz do odwołania dorzucam następne 4 dokumenty. Teraz jak mi odpiszą, że znów się nie dopatrzyli II DVL, to zamówię dla BVA partię okularów! :O)

przyjmują, ale trzeba udowodnić NARODOWOŚĆ NIEMIECKĄ określaną według §6 BVFG. Okazało się jednak prawdziwe to o czym długo polemizowałem z Pogodniakiem. BVA stwierdziło, że mój ojciec nabył obywatelstwo po dziadku, ale ....... ale nie mogą dopatrzyć się wpisu na II DVL, żeby tym stwierdzić posiadanie pełnego obywatelstwa i jednocześnie potwierdzenia niemieckiej narodowości dziadka.

aha czyli nie posiadasz dokumentu potwierdzającego wpis na DVL???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót