Obywatelstwo niemieckie po ojcu Polaku?

• Autor wątku Autor wątku Przemysław_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemysław_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Niby każdy przypadek jest indywidualny ale pomimo przeczytaniu wielu postównie wiem czy i jak powinienem postąpić?

Mój ojciec ur. się w 1941 r. w Berlinie z ojca i matki rodowitych niemców. Jednak w czasie trwającej wojny matka z małym synem wyjechali do rodziny na wieś w ramach Rzeszy oczywiście (aktualnie Polska). Gdy wojna się kończyła wszyscy niemcy z utraconych terenów byli deportowani na zachód. Jednak moja babcia postanowiła ze swoim synem (moim ojcem) pozostać na tych ziemiach (zakochała się w Polaku). W przeświadczeniu, że jej niemiecki mąż zginął w trakcie wojny (pracował w niemieckim czerwonym krzyżu) w 1946 r. wzięła ślub z Polakiem i przybrała nazwisko i imię polskie (zresztą po śmierci sprostowali w akcie zgonu z powrotem babci na imię niemieckie) i mój ojciec rónież otrzymał imie polskie (z polszczone) oraz nazwisko.
Jak się później okazało niemiecki mąż się odnalazł i wystąpił o rozwód, który odbył się przez ambasady (są na to dokumenty).
Tak więc, mój ojciec jest Polakiem, w dowodzie ma wpisane urodzony w Berlinie i całe swoje życie (poza pierwszymi 4 latami życia) przeżył w Polsce .
Co ciekawe posiada metrykę Polską (Polskie imię i nazwisko) oraz oryginalną niemiecką (z niemieckim imieniem i nazwiskiem).

Moje pytanie: czy i od czego powinienem rozpocząć proces w kierunku obywatelstwa niemieckiego? Z góry uprzejmie dziękuję

To jest skomplikowany przypadek. Generalnie kobieta-Niemka, ktora do 1953 r. brala slub z obcokrajowcem, tracila automatycznie obywatelstwo niemieckie. Jesli miala nieletnie dziecko slubne, ktore obywatelstwo niemieckie odziedziczylo po ojcu-Niemcu (pierwszym mezu), to takie dziecko generalnie NIE tracilo przy tym obywatelstwa niemieckiego, chyba ze zostalo zaadaptowane przez ojczyma-Polak.

Spolszczona pisownia imienia i nazwiska ojca ani jego polska metryka urodzenia nie gra przy tym roli dla wladz niemieckich (przynajmniej jesli chodzi o obywatelstwo).

Ale poniewaz mama w pewnym sensie popelnila bigamie, trudno mi powiedziec, jak to sie ma do konca z punktu widzenia prawa niemieckiego, ale generalnie masz moim zdaniem dobre szanse na mocy pochodzenia od ojca, obywatela niemieckiego.

Musisz jak kazdy inny zlozyc w konsulacie wniosek o stwierdzenie obywatelstwa, dolaczyc (niemiecki) akt urodzenia ojca, akt urodzenia matki, akt pierwszego slubu matki, oraz opisac cala sytuacje, jak opisales tutaj, a wtedy reszta "wyjdzie w praniu".

Troche mnie tylko dziwi sformulowanie, ze "rozwod sie odbyl przez ambasady". Polska i RFN nie mialy do roku 1972 stostunkow dyplomatycznych, wiec nie mialy tez ambasad w swoich krajach. Chyba ze to bylo urodzenie na terenie bylego Berlina Wschodniego i chodzilo o ambasade NRD

Dziękuję za odpowiedź.
W sprawie tego rozwodu przez ambasady musze sprawdzić w dokumentach u ojca, bo piszę z pamięci. Natomiast rozwód się napewno odbył, są na to przetłumaczone dokumenty. Faktycznie była to bigamia, ale ze względu na wojnę, takie rzeczy się chyba zdarzały.

Zastanawiam się tylko, czy najpierw nie lepiej jakby mój ociec wystąpił o stwierdzenie obywatelstwa i w przypadku pozytywnego rozpatrzenia dopiero występować w swojej sprawie?

Prawodopodbnie rzeczywiscie najprosciej bedzie, gdy ojciec zlozy wlasny wniosek o stwierdzenie obywatelstwa, a ty rownoczesnie z nim twoj wlasny.

Jesli on ma niemiecki akt urodzeniai jesli niemieckie ksiegi stanu cywilnego z tego rocznika sa nadal w posiadaniu wlasciwego urzedu stanu cywilnego w Berlinie, to sprawa powinna byc dosyc prosta jesli chodzi o dokumenty: wystarczy wypelnic kwestionariusz osobowy/wniosek o stwierdzenie obywatelstwa, zalaczyc kopie (kopia moim zdaniem w tym szczegolnym wypadku wystarczy, bo jesli oryginaly sa zachowane w archiwach berlinskiego USC, to Bundesverwaltungsamt moze je sam blyskawicznie zweryfikowac pod wzgledem wiarygodnosci) aktu urodzenia, opisac sytuacje i czekac na decyzje. Jak potwierdza ojcu, to automatycznie potwierdza tobie

Niemiecki odpis aktu małżeństwa.

Jak uzyskać odpis aktu małżeństwa dziadków w Niemczech nie znając daty ślubu? Jedynie możliwy zakres lat np. 1938-41. Prawdopodobne miejsce ślubu (bo mieszkali w Berlinie). Dane, które posiadam to imienia i nazwiska dziadków oraz datę i miejsce urodzenia babci.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót