Obywatelstwo niemieckie -Pomocy

• Autor wątku Autor wątku Koninek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koninek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie ,
Uprzejmie prszę wszystkie pomocne osoby o wypowiedź w mojej sprawie.Czy mam szansę na obywatelstwo niemieckie z pochodzenia jeżeli mona babcia od strony taty urodziła się w 1936 roku w niemczech a dokładnie w miejscowości wanne eickel a jej ślubni rodzice byli niemcami tj. Moi pradziadkowie.Mój pradziadek służył tydzień w niemieckiej armii i zginął po czym moja prababcia otrzymała rente ,którą wypłacał jej w polsce ZUS.Mój tata jest ślubnym dzieckiem i urodził się przed 1975 rokiem w Polsce.

Dziekuję
MB

Ostatnia edycja:
A kto byl mezem twojej babci? Bo jesli twoj tato sie urodzil przed rokiem 1975, to obywatelstwo moze odziedziczyc tylko po swoim ojcu a nie ma matce

Witam
Mój dziadek od strony taty jest polakiem .Nie wiem tylko czy w chwili narodzin dziadkowie mieli ślub .Pozdrawiam

Nie rozumiem tylko dlaczego jak moja babcia od strony tata jest niemka , jej rodzice sa nie mcami a wystarczy ze mojeJ babci maz jest polakiem to juz nie moge dostac obywatelstwa niemieckiego.

Bo niestety w niemieckim prawie o obywatelstwie do roku 1975 nie bylo prawnego rownouprawnienia kobiet i obywatelstwo mozna bylo dziedziczyc tylko po ojcu, ale nie po matce. Ten przepis zostal uchylony dopiero w roku 1975, a wiec twoj tato jako osoba urodzona przed ta data musi miec pochodzonie "po mieczu" (= w linii meskiej), wiec liczy sie tylko jego ojciec, a twoj dziadek. .

Twoja babcia jako corka niemieckiego ojca odziedziczyla obywatelstwo, ale nie mogla go przekazac dalej, jesli jej maz nie byl niemcem.

Na ten temat na tym forum byla juz kilkadziesiat razy dyskusja.....

Czyli jedyna szansa w moim przypadku jest mozliwie prawdopodobne ze moj tata byl nieslubnym dzieckiem w chwili narodzin.

Powrót