Obywatelstwo Niemieckie - Tata Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Fragerenduro9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fragerenduro9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Przede wszystkim Chciałbym się z każdym przywitać, jest to mój pierwszy post na tym forum ;)
Przechodząc do rzeczy mam pytanie czy mógłbym się starać o obywatelstwo niemieckie ? Przedstawię swoją sytuację : Ja się urodziłem w PL i jestem synem 2ga rodziców moja mama też jest Polką i urodziła się tutaj ale mój tata jest Niemcem urodzonym w Berlinie. Tak jak wspominałem całe 17 lat ( a tyle mam ) wychowywałem się w PL, naszych zachodnich sąsiadów udało mi się odwiedzić tylko raz , mój niemiecki jest raczej na słabym poziomie ponieważ dopiero teraz w liceum zacząłem się uczyć tego języka. Pewnie myślicie jak nie umiem niemieckiego skoro mam tatę Niemca otóż od samego dzieciństwa rozmawiałem z nim tylko po Angielsku i tak wyszło , że ja się wgl nie nauczyłem niemieckiego a mój tata w małym stopniu polskiego. Nie wiem co jeszcze by tu napisać w mojej sytuacji aby to jak najjaśniej przedstawić:what: Mogę jeszcze dodać , że nie mam paszportu niemieckiego ale wiem , że mam możliwość go wyrobienia. Dobra to chyba tyle Z góry Dziękuję na odpowiedź i Pozdrawiam :)

Co się chcesz dowiedzieć??
Możesz starać się o obywatelstwo niemieckie po ojcu.
powodzenia

marian1 napisał:
Co się chcesz dowiedzieć??
Fragerenduro9 napisał:
czy mógłbym się starać o obywatelstwo niemieckie ?
Myślę , że pytanie było dość jasno sformułowane :)
Ale jak już uzyskałem odpowiedź to czy mógłby mi ktoś przybliżyć jak ten proces wygląda ? co powinienem zrobić? Gdzie się udać? Do jakich urzędów , jakie papiery różnego rodzaju zebrać ? Jak długo trwa taki proces i jak drogo by mnie to wyniosło ?
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś choć trochę mi to wszystko przybliżył :)
Pozdrawiam Karol! ; )

belunia - Wielkie dzięki za odpowiedź ; )
A mam jeszcze takie pytanie czy mając paszport albo obywatelstwo niemieckie jest mi potrzebna Wiza do USA ? Czy obywatele Niemiec potrzebują wiz ? Czy jeśli mi udałoby się uzyskać obywatelstwo niemieckie to czy mógłbym normalnie wsiąść w samolot i za okazaniem obywatelstwa niemieckiego spokojnie znajdować się w Stanach ? Oczywiście legalnie. Prosiłbym o przybliżenie tego jak by to wyglądało gdybym chciał odbyć podróż do USA.

Mozesz dostac obywatelstwo pod warunkiem , ze rodzice sa po slubie albo ze ojciec oficjalnie uznal ojcostwo, bo jesli jestes dzieckiem nieslubnym bez uznania ojcostwa, to nie mozesz

Z niemieckim paszportem nie potrzeba wizy na wyjazdy turystyczne do USA na maks. 3 miesiace. Na wszystkie inny wyjazdy (praca, studia, kurs jezykowy) wiza jest potrzebna.

Musisz jednak pamietac, ze amerykanskie prawo imigracyjne jest troche dziwne i brak wymogu wizy wcale nie oznacza, ze musza cie na lotnisku wpuscic na teren USA: oficer imigracyjny ma prawo wg wlasnego widzimisie odmowic wjazdu do USA nawet posiadaczom paszportu niemieckiego, jesli uzna, ze cos sie nie zgadza.

A wiec po przylocie bedziesz musial wypelnic kartke (landing card), podac adres pierwszego pobytu w USA i ew. wykazac sie posiadaniem albo gotowki albo karty kredytowej pozwalajacej na sfinansowanie pobytu turystycznego w USA

Rodzice są po ślubie i co za tym idzie ojciec na pewno uznał mnie jako jego dziecko. Chyba jeśli chodzi o sprawy obywatelstwa nie pozostaje mi nic innego jak powoli się zacząć się zabierać za te rzeczy. Aczkolwiek mam jeszcze jedno pytanie czy w takim razie potrzebny byłby mi paszport niemiecki ? Czy mógłbym mieć obywatelstwo Niemieckie a paszport tylko
Polski ?
Co do ewentualnego wyjazdu do USA rozumiem , że na wizie turystycznej nie mógłbym podjąć legalnej pracy ? I czy mógłbym się starać o jakieś automatyczne jej przedłużenie będąc już w Stanach ? np. o kolejne 3 miesiące ?

I mam pytanie czy nie mając żadnych krewnych itp. w USA mógłbym się starać wgl o Zieloną Kartę ? jako obywatel Niemiec ? Czy Ameryka daje taką szanse dla obywateli Niemiec wie ktoś może ?
A jeśli chciałbym się starać o przyznanie mi wizy np. potrzebnej do podjęcia pracy czy nauki to jak byłoby mi łatwiej ją dostać ? Gdybym posługiwał się obywatelstwem Polskim czy Niemiecki ? Że tak się wyrażę kto ma większe szanse na dostanie jakiejkolwiek wizy , później jej ewentualne przedłużenie itp. obywatel Polski czy Niemiec ?

P.S
Dzięki Pogodniak za info bo na pewno mi też sporo rozjaśniłeś jeśli chodzi o kwestie wizowe ; )

Paszport niemiecki umozliwia jedynie skorzystanie z programu "visa waiver" (=zwolnienie z obowiazku posiadania wizy) na pobyty turystyczne do 3 miesiecy. Poniewaz jest to "zwolnienie z wizy", nie mozna tego pobytu przedluzyc.

Amerykanie maja kilkanasie kategorii wizowych i paszport niemiecki nie ulatwi ci w zadnym zakresie starania sie o wize pobytowa/do pracy/zielona karte.

Nie za bardzo rozumiem pytanie z "tylko polskim paszportem" i niemieckim obywatelstwem. Przeciez mozna miec zupelnie legalnie dwa paszporty i dwa obywatelstwa, nie musisz sie zrzekac z polskiego, zeby dostac dodatkowo niemiecki.

Ale jesli jedynym motywem jest wyjazd na stale do USA. to paszport niemiecki praktycznie nic ci nie da.

Podogniak - Dzięki za odpowiedź :)
Jenak nie wszystko mam jeszcze rozjaśnione ponieważ... piszesz , że paszport niemiecki jest tylko przepustką na 3miesięczną wizę turystyczną ale jeśli miałbym OBYWATELSTWO i PASZPORT Niemiecki to czy zmieniłoby to coś w mojej sytuacji ? Czyli np. Wylatuję z Niemieckiego lotniska do USA i posługuję się tylko Niemieckim paszportem i obywatelstwem czyli jakby lecę tam jako Niemiec. Nie dałoby rady tak ? Czy OBYWATELE Niemiec też potrzebują wiz ? Chodzi mi o to czy jeżeli bym się podawał za rodowitego Niemca to czy dałoby rade " przekroczyć " granice Niemiecko - Amerykańska ( jeśli bym wylatywał np. z Berlina )

P.S
Oczywiście ewentualna podróż do USA nie jest dla mnie jedynym motywem by uzyskać paszport , obywatelstwo Niemieckie aczkolwiek nie ukrywam , że myślałem , że mi to trochę ułatwi sprawę np. w dostaniu się do USA , ewentualnym dłuższym legalnym pobycie w USA.

Ostatnia edycja:
ja nie rozumiem, dlaczego ty robisz jakas sztuczna roznice miedzy pojeciami "paszport" i "obywatelstwo". Jedno jest warunkiem drugiego.

Napisalem ci juz dwa razy, ze obywatele niemieccy, nawet ci rodowoci, maja przy podrozach do USA tylko JEDNO ulatwienie: nie potrzebuja wizy na pobyt turystyczny do 3 miesiecy. Na wszystkie inne pobyty potrzebuja taka sama wize na takich samach zasadach jak obywatele polscy. I takiego pobytu nie mozna ani przedluzyc ani zamienic jego statusu na inny, bo amerykanie sa bardzo restrykcyjni w sprawach wizowych

Nie robię żadnych sztucznych różnic między pojęciami " paszport " a " obywatelstwo " tylko po prostu za bardzo nie ogarniam tematu związanego z tym dlatego pytam po prostu jak to jest :)
Ok , chyba zostało już mi wszystko wyjaśnione więc temat można zamknąć :)

Mój pradziadek pochodził z Bawarii jego syn także i ożenił się przed 39r. z Polką w Krakowie mieszkali w okresie wojny był w wojsku niemieckim a po wojnie bolszewicy wywieźli jego jak i pradziadka na Sybir i nigdy nie wrócił.
Na dodatek moja babcia postarała się o tzw. Spolszczenie nazwiska, aby komuniści się nie trzepali wszystkie dokumenty musiała zniszczyć i przez wiele lat nie wspominała na głos o dziadkach rzecz jasna kontakt się urwał z rodziną z Niemiec .
I teraz pytanie jak i gdzie? Mogę uzyskać dokumenty potwierdzające moje pochodzenie Niemieckie abym mógł dostać obywatelstwo Niemiec.
Proszę o odpowiedź.

Chciałbym się dowiedzieć co musiałbym zrobić żeby zdobyć niemieckie obywatelstwo mój ojciec jest obywatelem Niemiec i był jeszcze przed moim urodzeniem oraz moi przodkowie służyli w specjalnych siłach specjalnych 3 rzeszy a staram się ponieważ chcę się uczyć w zawodówce w Niemczech proszę o odpowiedz :-D

Powrót