Obywatelstwo niemieckie - wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku anna_ol1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna_ol1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Zamieszczam nowy temat gdyż nigdzie nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje rozterki. Chciałabym starać się o obywatelstwo niemieckie, podobno w moim przypadku są 2 możliwości starania się o nie:
1. Moja babcia była niemką ur. 1920r i cała jej rodzina wstecz, moja mama urodziła się w 1949 r w warmińsko-mazurskiem, ja urodziłam się w 1986r również w tym województwie. Moja mama nie starała się o obywatelstwo niemieckie /ale chyba jeszcze może? jej rodzice mieli ślub ale ojciec był rosjaninem/ ja jestem nieślubnym dzieckiem, mój ojciec jest polakiem.
2. podobno istnieje przepis że osoby urodzone do 1990r na terenie byłych prus mogą się starać o obywatelstwo niemieckie - zgodnie z bawarskimi przepisami

Z góry dziękuję za informację, bo nie potrafię się w tym sama połapać :/

Pozdrawiam

/ale chyba jeszcze może?
nie !

nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje rozterki.
Ważna data urodzenia

To, czy prawo do obywatelstwa udowadniamy na podstawie pochodzenia ojca lub matki zależy od naszej daty urodzenia.
Urodzeni przed 1 stycznia 1975 roku muszą udowodnić niemieckie pochodzenie swego ojca. Nie mogą oni dziedziczyć obywatelstwa od strony matki.

Natomiast osoby, które przyszły na świat po 1 stycznia 1975 roku mogą wystąpić o obywatelstwo po obojgu rodzicach. Wystarczy, że jedno z nich posiadało niemiecki paszport, lub też potrafimy przedstawić dokumenty potwierdzające ich pochodzenie. Wspomnian e wyżej przypadki dotyczą osób urodzonych w małżeństwie.
http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html

Czyli w związku z tym że nie urodziłam się w małżeństwie to nie mogę się starać o pochodzenie ze strony przodków matki? dziękuję za link, już go wcześniej przeglądałam ale nie potrafiłam na jego podstawie jednoznacznie wyjaśnić mojej sytuacji :( wszystkie zapisy prawne są dla mnie czarną magią :/
A co z pkt.2 w związku z tym że Bawaria doszła do wniosku, że powojenne granice w Europie uregulował ostatecznie dopiero tzw. układ dwa plus cztery 12 września 1990 roku? I dopiero wtedy Ziemie Odzyskane przeszly na wlasnosc Rzeczpospolitej Polskiej.

Czyli w związku z tym że nie urodziłam się w małżeństwie to nie mogę się starać o pochodzenie ze strony przodków matki?
mogłabyś po matce , gdyby twoja matka dziedziczyła po swoim ojcu a nie matce
urodzeni przed 1 stycznia 1975 roku muszą udowodnić niemieckie pochodzenie swego ojca.
dotyczy matki twojej

chyba ze źle zrozumiałam ?

Ostatnia edycja:
1. Jesli ojciec matki byl Rosjaninem, to wg owczesnie obowiazujacych przepisow twoja matka nie mogla nabyc obywatelstwa niemieckiego, bo do tego bylby potrzebny ojciec-obywatel niemiecki. Twoje nieslubne urodzenie nie gra tu zadnej roli

2. Co Bawaria sobie uznaje (to dotyczy innych aspektow, glownie niemieckiej pisowni miejsca urodzenia w niemieckich dokumentach tozsamosci), nie ma zadnego wpylwu na obywatelstwo, bo nawet urodzenie na terenie Niemiec w dzisiejszych granicach nie daje prawa do obywatelstwa, bo niemieckie obywatelstwo odzdziecza sie na mocy prawa krwi (pochodzenia) a nie prawa ziemi (miejsca urodzenia).

2. Co Bawaria sobie uznaje (to dotyczy innych aspektow, glownie niemieckiej pisowni miejsca urodzenia w niemieckich dokumentach tozsamosci), nie ma zadnego wpylwu na obywatelstwo, bo nawet urodzenie na terenie Niemiec w dzisiejszych granicach nie daje prawa do obywatelstwa, bo niemieckie obywatelstwo odzdziecza sie na mocy prawa krwi (pochodzenia) a nie prawa ziemi (miejsca urodzenia).[/QUOTE]

Dziękują za odpowiedz, nie do końca się z panem zgodzę odnośnie dziedziczenia tylko na mocy prawa krwi, informacje na całej stronie do której zamieszczam link mówią co innego BVA Internet: Erwerbstatbestände (Übersicht)

dlatego też liczę że znajdzie się osoba która poprze swoje odpowiedzi na moje pytanie, konkretnymi przepisami prawa lub artykułami.

Najpierw przyznajesz, ze kompletnie nie rozumiesz przepisow, a potem sie "nie zgadzasz":rolleyes:

Jakbys uwaznie przeczytala przepisy o obywatelstwie z linka, ktory sama przytoczylas, to bys zrozumiala, ze obywatelstwo na podstawie prawa terytorialnego przysluguje tylko dzieciom, ktore sie urodzily po roku 2000 i ktorych rodzice maja status rezydenta.

Poza tym przepisy o obywatelstwie sa prawem federalnym i Bawaria nie ma tu nic do gadania.

dlatego też liczę że znajdzie się osoba która poprze swoje odpowiedzi na moje pytanie, konkretnymi przepisami prawa lub artykułami.

raczej się nie znajdzie taka osoba tutaj

Pogodniak ma racje

jezeli chcesz to
Test na niemieckie obywatelstwo na stronie SozPol sie znajduje ,wypełnij i masz odpowiedz

Ostatnia edycja:
Anno, napisz dokładną datę zawarcia małżeństwa przez twoją babcię (matkę Twojej matki), Czy zawarła swoje małżeństwo przed 23.05.1949, czy też dokładnie 23.05.1949, czy też po tej dacie, ale przed 1.04.1953. Jeśli będziesz dokładna, otrzymasz dokładną odpowiedź. Ta odpowiedź wynika z § 17 pkt. 6 ustawy "Reichs- und Staatsangehörigkeitsgesetz w swoim ówcześnie obowiązującm brzemieniu (ale o tym dokładnie później w odpowiedzi). Podaj też dokładną datę urodzenia matki.
A zatem: Jeśli zechcesz i podasz mi, kiedy dokładnie Twoja babcia zawarła małżeństwo, oraz kiedy dokładnie urodziła się Twoja matka, odpowiem Ci na Twoje wątpliwości.

Dokładnej daty ślubu jeszcze nie znam ale na pewno był to 1948r jeśli jest potrzebna dokładniejsza data to musimy poczekać bo muszę pogrzebać w dokumentach. Moja mama urodziła się 20.11.1949

Jeżeli Twoja babcia, która miała obywatelstwo niemieckie, zawarła związek małżeński w 1948 roku, to z mocy § 17 pkt. 6 Ustawy o obywatelstwie /Reichs- und Staatsangehörigkeitsgesetz z 1913 roku utraciła obywatelstwo niemieckie. Ten przepis tej ustawy złagodzono ze skutkiem od 23.05.1949 w ten sposób, że Niemki nie traciły obywatelstwa przez zawarcie małżeństwa z obywatelem innego kraju, jeżeli stałyby się przez to bezpaństwowcem. Całkowita zmiana weszła w życie 1.04.1953: Obywatelki niemieckie przestały tracić obywatelstwo niemieckie wskutek małżeństwa z obywatelem obcego państwa. Twoja urodzona w 1949 roku mama nie mogła nabyć z chwilą urodzenia obywatelstwa niemieckiego, ponieważ jej matka, a Twoja babcia już tego obywatelstwa nie miała. Przykro mi, że tak muszę Ci odpowiedzieć.

Dziękuję w każdym razie za pomoc :) pozdrawiam serdecznie

Powrót