Obywatelstwo niemieckie z nadania po ojcu.

• Autor wątku Autor wątku Roxy90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roxy90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Moj ojciec jest w trakcie otrzymywania obywatelstwa poprzez naturalizację(urodził się w Polsce) "Einbürgerung", wynajmuje tam mieszkanie juz od ponad 20 lat oraz pracuje od dłuższego czasu.
Ja urodziłem się w Polsce i interesuję mnie również przyjęcie niemieckiego obywatelstwa ze względu na okresowo wykonywaną pracę.
I teraz pytanie - Czy otrzymane przez ojca obywatelstwo z naturalizacji upoważnia mnie do przejęcia go po nim, kiedy skończyłem już 18 lat?
A przynajmniej czy ze względu na obywatelstwo ojca i jego udokumentowany stały meldunek w Niemczech zdecydowanie przekraczający 8 lat mogę podchodzić do testów "Einbürgerung".

Pozdrawiam

Wniosek a naturalizacje ojca (Einbürgerung) odnosi sie tylko do ojca, chyba ze ojciec w momencie skladania wniosku mial nieletnie dzieci, ktore w swoim wniosku ujala, a tak nie jest w twoim przypadku.
Jako osoba pelnoletnia jestes traktowany zupelnie osobno, niezaleznie od ojca, w zwiazku z czym musisz spelniac samodzielnie wszystkie kryteria do wlasnej naturalizacji, a wiec wlasny meldunek w Niemczech a nie meldunek ojca

Ok, dziekuję za odpowiedź, chociaż nie ukrywam, że jest to trochę dziwne, ze względu na to, że będąc niepełnoletnim otrzymuje się z automatu a po przekroczeniu 18 roku życia nie ma się żadnych "korzyści" ułatwiających otrzymanie obywatelstwa.
W takim razie mam jeszcze jedno pytanie, czy mogę uzyskać tymczasowy meldunek u ojca w mieszkaniu aby samemu dążyć do obywatelstwa? Wiąże się to z jakimiś dużymi komplikacjami i będzie się to liczyło do tych 8 lat aby móc później zgodnie z zasadami o naturalizacji przystąpić do nabywania obywatelstwa, po stałym (a nie czasowym jak teraz) zamieszkaniu w Niemczech?

W Niemczech nie ma czegos takiego jak "czasowy meldunek"

A ojciec nie moze decydowac o obywatelstwie doroslego syna, tak ja w ogole nie moze decydowac o niczym w odniesieniu do swojego pelenoletniego dziecka.

Powrót