Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W okienku ds. paszportow i wnioskow o obywatelstwo w konsulacie we Wroclawiu pracuja Polki zatrudnione na umowie (tzw. Ortskräfte), wiec mozesz ze nimi mowic po polsku.

Na mnie kobieta probowala zrobic wrazenie i zaczela po niemiecku, ale zrobila drobny blad gramatyczny i po dwoch zdaniach z moich ust zgasla, bo zdala sobie sprawe, ze ze mna nie ma najmniejszych szans konkurowac, jesli chodzi i znajomosc jezyka...:lol:

Ale przede mna sprawe zalatwiali jacys ludzie nie znajacy nie mieckiego i z nimi rozmawiala caly czas po polsku

Dziwne że musiałeś płacić za dokument z WASt. We Wrocławiu po polsku no ale jak zacznie Ci mówić to uważaj i myśl. Miałem na komputerze wniosek wypisany i tylko dałem jeden dokument a ona mi zaczęła o Wast mówić i innych instytucjach po czym powiedziała że wniosku nie ma sensu składać jak nie mam wszystkich dokumentów. No ale jej powiedziałem że składam bo nie będę do Wrocławia jeździł ciągle a dokumenty do Koln pośle pocztą później.

Dzięki Na stronie SozPol.com jest do kupienia za niecałe 42zł instrukcja wypełnienia formularza na potwierdzenie obywatelstwa, czy ktoś korzystał z tego, czy waryto kupić, czy jest to pomocne czy tylko jakaś sciema

Co Ty nie warto. Nie umie niemieckiego ale bez problemy wypełnisz wniosek. Pojedyncze słowa które musisz wpisać przetłumaczy Ci google czy inny translator. No przyznaje że mi też pomogli, ja tam miałem tylko podstawowe dane bo jestem sam. No chyba że masz dzieci i je wpisujesz. Za te 42 PLN to może są wyjaśnienia jakieś co byłoby warto dołożyć, wykładnia prawa ale nic więcej.

Ostatnia edycja:
A w tym konsulacie to trzeba być długo przed otwarciem, chodzi mi czy są długie kolejki
bo czynny jest tylko od 8.30- do 11.30

wiadomo że na ostatnią chwile nie leć. Jak ja byłem to nikogo nie było. Przez domofon zapytają się po co przyszedłeś potem do szafki z kluczykiem dasz telefon i broń jeżeli nosisz z sobą.

Czy dołączyć jakieś dokument od brata który mieszka w Niemczech od 24 lat wyjechał w 1988 przeszedł obóz w Una- Masen i ma przyznane Staatsangehörigkeitsausweis czy to może pomóc.

no ale pisałeś że na jego pomoc nie możesz liczyć, ja nie wiem czy jest on w stanie Ci jakoś zaszkodzić z obywatelstwem? jeżeli tak to nie ryzykowałbym. Zależy jakie masz papiery i czy Twoja sprawa jest czystą formalnością.

Nie mogę liczyć na jego zbyt aktywną pomoc ale kopie jego dokumentów chyba bym dostał.
On wyjeżdzając nie miał nic tylko akty urodzenia. Ja mam na razie zaświadczenie z Wast o przebiegu słuzby bez potwierdzenia obywatelstwa - słabo na start.

więc jest pytanie na jakich warunkach on jechał? na to sobie musisz odpowiedzieć. Bo jak on potem zebrał dokumenty to oni wszystko mają u siebie i wystarczy tylko napisać jego dane no ale jak on jechał i wykorzystał ówczesne przepisy to Tobie się to już nie uda. Wiesz żartuje się że po 1989 wystarczyło mieć owczarka niemieckiego no ale teraz już nie

Witam.
mam karte stalego pobytu w Polsce 15 lat, obywatelstwo ukrainskie. Czy moge pracować w krajach UE tak jak polacy czy potrzebne zezwolenia jak ukraincom.

On ma taki dokument z Wast z roku 1988 w którym jest takie zdanie
In einer Meldung des Res.Laz. Schlezwig vom 24,9,1944 wird Herr K. als "Deutscher"
bezeichnet.
Ja mam kopię tego dokumentu ale nie potwierdzoną. Nie wiem na ile to może być pomocne i czy dla mnie Wast to potwierdzi.

Ty nie musisz po raz kolejny do WAST pisać wystarczy ksero dołączyć oni to uznają ponieważ to jest niemiecka instytucja. Tylko list zapewne jest zaadresowany na brata no ale to chyba w niczym nie przeszkadza. No jak do WAST już napisałeś to po prostu poczekaj na odpowiedz.

Dzięki Na stronie SozPol.com jest do kupienia za niecałe 42zł instrukcja wypełnienia formularza

kiedys były darmo,sama je widziałam..
nic specjalnego ,w sumie to byly wnioski przetlumaczone na polski i kilka wskazówek

Czy dołączyć jakieś dokument od brata który mieszka w Niemczech od 24 lat wyjechał w 1988 przeszedł obóz w Una- Masen i ma przyznane Staatsangehörigkeitsausweis czy to może pomóc.

skoro tam był,to ma tez Registrierschein

Ostatnia edycja:
Witam

mam tą instrukcję kiedyś ją kupiłem :confused:mogę podesłać (nic nadzwyczajnego)

Pozdrowienia
Darek

Do dlancz - jeżeli to możliwe to proszę prześlij mi tą instrukcję na E-maila andkrol@interia.eu
Z góry bardzo dziękuję.
Do belunia tak mam również kopię tego Registrierschein oczywiscie również niepotwierdzoną
czy to ważniejsze jak Staatsangehörigkeitsausweis.

Dokumenty niemieckie typu Registrierschein, niemiecki Staatsangehörigkeitsausweis czy kopia dokumentu z WAStu nie musza bys oryignalami, bo za czesc z nich i tak jest odpowiedzialny BVA, wiec oni maja na ten temat sami informacje. A do WAStu moga sie zglosic w ramach Amtshilfe.

Registrierschein sprzed 20 lat moze, ale nie musi byc pomocny, bo wtedy byly inne przepisy dotyczace nabywania obywatelstwa na tzw. pochodzenie.

Ew. sam mozesz sprawdzic, czy on sie na cos przyda, tam powinny byc rubryki typu
"Dt. Staatsangehörigkeit
nachgewiesen
glaubhaft gemacht"

i "Deutscher durch Aufnahme als Aussiedler"
ja
nein

sprawdz gdzie tam sa krzyzyki, jesli przy "staatsangehörigkeit" nie ma nic albo jest "nein", to Registrierschein do niczego ci sie nie przyda

Jest taka rubryka Staatsangehörigkeit(StA) jest podrubryka deutsch wpisane dla brata i jego syna "ja" w podrubryce daneben folgende StA wpisane poln. dla wszystkich
Dalej jest rubryka deutsche StA erworben durch podrubryka : Geburt wpisano "ja" dla brata i syna
Dalej jest rubryka Angaben i tu w glaubhaft gemacht: "ja" dla brata i syna
i na końcu rubryka Volkszugehörigkeit podrubryka deutsch: również "ja" j/w a dla jego żony = ungeklart

Ostatnia edycja:
Ok, to juz zawsze cos, bo oznacza

"Niemieckie obywatelstwo: tak; powod nabycia: przez urodzenie", ALE "glaubhaft gemacht" to znaczy, ze te dane jedynie - w wolnym tlumaczeniu - "przedstawiono w wiarygodny sposb", a nie "udowodniono".

W zwiazku z tym Bundesverwaltungsamt nie jest zwiazany pod wzgledem prawnym tamta/owczesna ocena sprawy, ale zawsze lepsze to niz nic, bo ten dokument jest zarejestrowany w BVA

Z tego wnioskuję że lepiej dołączyć ten dokument nawet nie potwierzony ale wtedy trzeba dołączyć akt urodzenia brata.
Myślałem że Staatsangehörigkeitsausweis. jest aktem wyższej rangi który wydaje się już po wyjaśnieniu wszystkich wątpliwości podobna po 5 latach od przyjazdu.

Powrót