Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja ten fragment widzialem, ale to jest ogolnikowe stwierdzenie, nigdzie nie pisze ze bylo podstawa wydania decyzji w odniesieniu do twojego dziadka. Bo o dziadku mowa byla powyzej, a tam tylko ogolnikowo "Eintragung in die Volksliste" bez numeru.....

No własnie!. Wszystko jest jasne. Volkslista nr III - udowodniona! Volklista II dziadka - niedopuszczona do rozpatrzenia. Takie są fakty wynikające z tych dwóch decyzji BVA. To jest ogólnikowe stwierdzenie z podtekstem, że jest skierowane na mojego ojca i jego rodziców. Pogodniak, BVA stosuje różne techniki w pisaniu urzędowych tekstów, żeby "zakręcić" wnioskodawcę.

Ostatecznie, jak oceniasz sprawę?. Składać odwołanie do niemieckiego sądu administracyjnego w celu udowodnienia tej II DVL?

Ostatnia edycja:
Witam

Mam prośbę o pomoc z walce z Archiwum Państwowym ( w dużym mieście:D ) maja tam całe akta NSDAP łącznie z listami DVL, ale nie pozwalają do nich zaglądać tj. nie udostępnili mi ich do wglądu i chcę z tego powodu napisać do nich odwołanie ale nie wiem co napisać tak aby było skuteczne, jak możecie to napiszcie co im tam w tym odwołaniu umiejscowić.

Pozdrowienia
Darek

Paul, ja nie widze w ani jednym zdaniu BVA, ze Volkslista nr II twojego dziadka zostala "niedopuszczona".

Tam jest tylko jedno kluczowe stwierdzenie, ze jego naniesienie na Volkslsite (bez podawania numeru) stalo sie "hinfällig" = bezpodstawne/niewazne w wyniku jego dobrowolnego wstapienia do obcych sil zbrojnych.

Jesli uwazasz, ze rzekome przedstawienie listy nr II w sadzie administracyjnym diametralnie zmieni ta interpretacje, to skladaj odwolanie w sadzie. Ja nie jestem tego taki pewny.

Tutaj poniżej masz dowód niedopuszczenia II DVL dziadka do dowodów przez BVA

"Anhaltspunkte für das Vorliegen anderer Erwerbsgrunde der deutschen Staatsangehörigkeit sind nicht ersichtlich und wurden auch nicht geltend gemacht."

W tłumaczeniu:

Dowody, które miałyby udowadniać inne podstawy niemieckiego obywatelstwa (II DVL) nie są oczywiste i niedochodzono ich zasadności.

Dla sądu administracyjnego nawet drobna korekta w decyzji BVA jest istotna. Skoro są dokumenty to należy je uwzględnić.

Nie musisz mi tlumaczyc niemieckiego na polski, bo ja znam oba jezyki na jednakowym poziomie....

(DVL II) dodane przez ciebie w nawiase jest TWOJA NADINTERPRETACJA, na co ci juz zwrocilem uwage.

Poza tym ty za slabo znasz niemiecki i zle przetlumaczyles to zdanie!!!

Prawidlowo "nie ma wskazowek odnosnie innych (teoretycznie mozliwych) powodow nabycia obywtelstwa niemieckiego, (wnioskodawca) zreszta sie na takowe nie powoluje w swoim wniosku"

etwas geltend machen = dochodzic praw/powolywac sie

W rzeczywistosci chodzi o "inne (niz Volkslista)" powody nabycia obywatelstwa np. przez adopcje ciebie jako nieletniego dziecka przez obywatela niemieckiego, nabycie obywatelstwa w drodze naturalizacji przez twojego ojca przed twoim urodzeniem i wszystkie inne teoretyczne formy nabycia obywatelstwa. To zdanie nie ma NIC wspolnego z "innym obywatelstwem" wynikajacym z innego numeru Volkslisty

Ostatnia edycja:
To bardzo ważne zdanie przetłumaczył tłumacz przysięgły. Skoro tłumacz przysięgły nie zna niemieckiego, to w takim razie do kogo się udać z tłumaczeniem? Ja o żadnych innych podstawach obywatelstwa nie wpominałem poza tym II DVL. Bez sensu wspominać o czymś co się nawet teoretycznie nie mogło wydarzyć. Uważam jednak, że tłumacz przysięgły prawidłowo to zdanie przetłumaczył. W końcu ja za to płacę. Ten tekst skierowany był do wszystkich, ojca, brata i mnie.

Paul, zebys ty wiedzial, jakie bzdury tlumaczy tzw. tlumacze przysiegli, szczegolnie w Polsce, gdzie kiedys mozna bylo zostac tlumaczem przysieglym po polrocznym pobycie na "robotach" w NRD, gdy sie zdalo ezgamin eksternistyczny w NOT.

Uwazaj sobie co chcesz, ja skonczylem tutaj studia na wydziale humanistycznym, 20 lat temu i znam lepiej jezyk, szczegolnie urzedowy niz 20 przecietnych polskich tlumaczy przysieglych razem wzietych....

Idz jeszcze raz do tego tlumacza od siedmiu bolesci i sie go KONRKETNIE zapytaj, gdzie on sie uczyl jezyka i czy rozumie pojecia

"ersichtlich sein"
i
"geltend machen"

"(Rechte/Ansprüche) geltend machen" to jest bardzo rozpowszechnione w niemieckim jezyku urzedowym , jak ten twoj tlumacz juz nie rozumie takiego prostego sformulowania, to mu dales kase za darmo

Ostatnia edycja:
Pogodniak, jak tyś to przetłumaczył. Wsadź głowę do wiadra zimnej wody i popatrz na ten tekst. Gdzie tam masz napisane "wniosek"?
Przecież dobrze jest przetłumaczone:

ersichtlich widoczny
aus etw ist ersichtlich, dass ... z czegoś można wywnioskować, że...
hieraus ist ersichtlich, dass ... na tej podstawie można wnioskować, że...
ohne ersichtlichen Grund bez widocznego powodu

Oj, Pogodniak, żeby się nie okazało, że sam jesteś tłumaczem od 100 boleści. :) Rzuciłeś wyzwanie tłumaczowi przysięgłemu.....A on nie będzie dłużny nikomu.

Pogodniak, to nawet logicznie nie pasuje....mój ojciec nie mógł w żaden inny sposób otrzymać niemieckiego obywatelstwa. W BVA doskonale wiedzą jaka jest sytuacja. Bez sensu wspominać o innych podstawach obywatelstwa, które nawet teoretycznie nie mogły wystąpić. Wytłumacz, w jaki sposób?.

Ostatnia edycja:
czlowieku, co ty mi chcesz udowodnic? Bo sprawdziles cos w slowniku? Mowie ci, ze ja tu skonczylem cale studia w Niemczech i zdalem przed ich rozpoczeciem egzamin z jezyka na ocene 1,0 czyli polska szostke, jestem urzednikiem panstwowym i mam do czynienia z jezykiem urzedowym na codzien.

Wiec mniejaj sobie, co chcesz, razem z tym twoim tlumaczem od siedmiu bolesci, ale w tym zdaniu niemieckim nie ma ani slowa o DVL II

aus etwas ersichtlich sein to co innego niz etwas ist nicht ersichtlich

Teraz mnie nie dziwia te twoja cudacznie interpretacje przepisow, skoro ty musisz sie udawac do tlumacza, zeby zrozumiec ich sens po polsku:rolleyes:

Pogodniak ja cię proszę, uspokuj się.

To jest bardzo prosta konstrukcja: "sind nicht ersichtlich" - czyli nie jest widoczny, oczywisty. Gdzie masz "aus etwas ersichtlich sein" 20 lat temu byłeś wzorowym studentem, teraz przechodzisz reedukacje, bo wszystko pozapominałeś... :)

Zdanie prawidłowo brzmi tak: "Punkty odniesienia(wskazówki, dowody), które miałyby udowadniać inne podstawy obywatelstwa nie są oczywiste i nie dochodzono ich zasadności.

O tym, że inne podstawy obywatelstwa to jest II DVL wnoskuję tym, że złożyłem takie dokumenty.

Pogodniak, zrobisz tutaj nam wszystkim starającym się o niem. obyw. ogromną przysługę jęsli zadzwonisz do BVA i wypytasz się jak to jest z tym II DVL.

Ostatnia edycja:
paul.zaenger1976
Jeżeli tak dalej zamykamy temat nie wnosi nic nowego>>>>

Pisz sobie czlowieku co chcesz, jak na razie twoje wszystkie interpretacje okazaly sie niepoprawne

Anhaltspunkte to nie sa "punkty odniesienia", tylko "przeslanki"

o "zasadnosci" nie ma w tym zdaniu mowy, jest tylko mowa, ze w ogole sie na nie nie powolywano itd itp

Zloz odwolanie do tego sadu administracyjnego razem z tym twoim "tlomaczem-fantasta", to na pewno obaj wygracie...:lol:

Pogodniak, bądź człowiekiem inteligentnym. Nie dochodzono zasadności, czy się nie powoływano, to jest jedno i to samo. Zdanie inaczej jest ubrane w słowa, a sens jest taki sam. Pogodniak, coraz więcej odsłaniasz swoich braków w wykształceniu. Uważam i zapewne do takich wniosków dochodzi nasz rezydent "marian", że musisz się Pogodniaczku jeszcze wiele uczyć. Do emerytury masz jeszcze czas. I tym optymistycznym akcentem zamykam temat :)

Twoj "sens" - jak sie okazalo po poprawnym tlumaczeniu - byl od A do Z zmyslony.
"zasadnoscia" i "powolywaniem sie" dzieli dla prawnika przepasc

A na zakonczen, juz przed kilkoma tygodniami przewidzialem, ze twoje cudaczne interpretacje nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia i jak sie okazalo, mialem racje, bo dostales odmowe. A ty dalej cudujesz z nastepnym pseudo-argumentami. Juz dzis jako urzednik ci mowie, ze sprawa przed sadem administracyjnym skonczy sie fiaskem, jesli bedziesz tak dalej postepowac.

Ja się tylko odwołam do sądu tylko ze względu na zakwalifikowanie dziadka do III DVL, a potem niech decydują co zrobić dalej. Do poprawnych danych każdy ma prawo, żeby nie było potem, że Pogodniak w niemieckim urzędzie stara się o dofinansowanie do sztucznej szczęki aktem urodzenia z datą urodzenia 1925. :). Miłego weekendu.

Witam Wszystkich!
Podobnie jak wiekszosc na tym forum,staram sie o uzyskanie obywatelstwa z tytulu pochodzenia. Moj pradziadek urodzil sie w 1887 roku we Wrzesni,czyli za terenach zaboru Proskiego. W AP nie chca mi przekazac wyciagu z Volkslisty,wiec nie mam pewnosci,czy i jaka z 4 grup ewentualnie posiadal! W rozmowie z krewnymi slyszalem cos o ewentualnej sluzbie w wermachcie ale nie mam zadnych papierow.
- skad moge uzyskac info. czy dziadek byl na volksliscie?
- czy sluzyl w wermachcie?
- czy zalatwiac to w Polsce,czy w Niemczech,w jakm urzedzie?
dziekuje za pomoc i odpowiedzi. Adam

Wszystkie twoje pytania byly x-razy szczegolowo omawiane na tym forum. Moze zadaj sobie pol dnia trudu, zeby przeczytac wszystkie wypowiedzi w watkach o obywatelstwie, to uzyskasz 99,99% odpowiedzi na twoje pytania. ..

Dzien dobry,

mam pytanie zwiazane z ubieganiem sie o obywatelstwo niemieckie.
W 2005 roku na terenie niemiec zawarlam zwiazek malzenski z obywatelem niemiec. Z tego zwiazku urodzil sie syn ( obywatelstwo niemieckie).
Mam zdane dwa egzaminy panstwowe z jezyka niemieckiego i pracuje na caly etat. Od dwoch lat zyje z mezem w separacji. Czy moge sie ubiegac o niemieckie obywatelstwo? Czy powyzsze punkty spelniaja takie kryteria???

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
M.

Powrót