Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zajmuje sie od paru dni podobna sprawa , bo dziadek byl skazany w 1953 roku .W papierach z IPN nie ma ani sladu o rehabilitacji . I dowiadywalem sie juz w sadzie oraz u prawnika jak sprawdzic czy stwierdzono niewaznosc wyroku . Wlasciwym miejscem zeby sie dowiedziec jest sad.
Jezeli skazal sad okregowy to sprawdzic mozesz w tym sadzie okregowym . Jezeli sad rejonowy to w sadzie okregowym na terenie ktorego znajduje sie sad rejonowy . Zeby dowiedziec sie czy doszlo do uniewaznienia wyroku na mocy Ustawy z 23.02.1991 o uznaniu za nieważne orzeczeń wydanych wobec osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego najlepiej zlozyc wniosek o uniewaznienie wyroku . Wtedy wyjdzie czy wyrok zostal uniewazniony czy trzeba przeprowadzic postepowanie. Znajda sie akta to pojdzie szybko , nei znajda to sad bedzie probowal je odtworzyc.
Jak ma wygladac pismo i tak dalej nie pomoge bo bede zajmowal sie tym najwczesniej w styczniu.
Zaznaczam , ze nie jestem prawnikiem ot poprostu robie to sprawiedliwosci dziejowej :)

Ostatnia edycja:
a jezeli z IPN nic nie wiem aby diadek byl skazany i nie ma nic o rehabilitacji to czy w sadzie moga byc jakies dokumenty? No a drugi dziadek to mam informacje o umorzeniu postepowania - czyli tam by warto bylo sprawdzic co maja.

Nie mam pelnej wiedzy jak dziala IPN . W przypadku mojego dziadka bylo o tyle latwiej ,ze IPN prowadzil sprawe dotyczaca m.in znecania sie nad aresztowanymi w czasie przesluchan . Sprawe umorzono ze wzgledu na nie wykrycie sprawcow , ale dzieki temu uzyskalem dostep do np. aktu oskarzenia i wyroku . Dzieki temu wiem gdzie "uderzac ".
Jezeli twoj dziadek byl skazany ze wzgledow politycznych to akta powinny byc w IPN . Jezeli to nie byly wzgledy polityczne to nie wiem co zrobic , bo Ja opieram sie na ustawie dotyczacej skazanych politycznie . Sprobuj moze w sadzie okregowym (jak ustalisz gdzie dziadek mogl byc skazany) . Wystepujac np. do IPN-u musisz udokumentowac pokrewienstwo i smierc dziadka(jezeli nie zyje) . Potrzebny akt zgonu dziadka, akt urodzenia ojca i twoj dokument.

Ostatnia edycja:
Witam . Chciałbym zapytać o to czy zameldowanie tymczasowe w niemczech jest ważne jeżeli został popełniony bład przy wpisywaniu mojego nazwiska ??

W Niemczech nie ma czegos takiego jak "zameldowanie tymczasowe". A przy zameldowaniu petent sam jest zobowiazany sprawdzac, czy pisownia nazwiska, data urdozenia itd. zostaly wpisane poprawnie

paul.zaenger1976 napisał:
@dorota_300
BVA zwróciło się do Ciebie o dokumenty z IPN, czy sama chcesz takie dowody posłać? Rehabilitacja była obowiązkowa dla tych, którzy chcieli zostać w Polsce i otrzymać posiadanie polskiego obywatelstwa. Rehabilitacja sądowa była przewidziana dla osób, które były wpisane do II gr. DVL lub do gr.III (gdzie władze niemieckie zrzekały się prawa do odwołania obywatelstwa). Najlepiej będzie jeśli w papierach będzie pisało, że dziadka sąd nie zrehabilitował, czyli tym samym bedzie potwierdzone, że nie był wpisany na DVL pod przymusem. Na dokumenty z IPN trzeba dosyć długo czekać. Jeśli dziadek był w Obozie Pracy, to prawdopodobnie nie został zrehabilitowany i tym samym (+) dla powodzenia w Twojej sprawie.
Witaj dostałam jedynie dokumenty z straflagru, dziadek był zamykany dwukrotnie. \a zaniechali scigania zgodnie z dekretem z dnia 28.06.1946r art 17 par 1 w związku z art 4 pkt a. Czy wiesz może co to znaczy?dzięki

DEKRET
o odpowiedzialności karnej za odstępstwo od narodowości w czasie wojny 1939–1945 r.
z dnia 28 czerwca 1946 r.​

Art. 17. § 1. Jeżeli brak dowodów popełnienia czynu lub zachodzą warunki, przewidziane w art. 3 lub 4, albo inne okoliczności wyłączające ściganie, prokurator wydaje postanowienie stwierdzające, że czyn nie podlega ściganiu, i zarządza zwolnienie z miejsca odosobnienia; dochodzenie będzie podjęte w razie ujawnienia nowych okoliczności.

Art. 3. Nie popełnił przestępstwa, kto zgłosił swoją przynależność do narodowości niemieckiej lub uprzywilejowanej przez okupanta, działając w interesie Państwa Polskiego albo z nakazu lub na rzecz polskiej organizacji wolnościowej.

Art. 4. Nie podlega karze:

a) kto zgłosił swoją przynależność do narodowości niemieckiej lub uprzywilejowanej przez okupanta w celu uniknięcia ciężkiego prześladowania ze strony władz albo organizacji politycznych niemieckich za trwanie przy swojej narodowości, jeżeli prześladowania nie można było bez szczególnych trudności uniknąć w inny sposób,

b) kto pomimo zgłoszenia swojej przynależności do narodowości niemieckiej lub uprzywilejowanej przez okupanta brał w kraju lub za granicą udział w walkach wyzwoleńczych albo dobrowolnie wstąpił do wojska lub organizacji wolnościowej, walczących z państwem niemieckim lub z nim sprzymierzonym, albo też z narażeniem wolności lub życia okazywał czynnie pomoc społeczeństwu polskiemu,

c) kto również przed 1 września 1939 r. stale wykazywał swoją przynależność do narodowości niemieckiej lub uprzywilejowanej przez okupanta.

http://prawo.legeo.pl/prawo/dekret-...zasie-wojny-1939-1945-r/art-16/?on=05.11.1947

ok, dzięki. Powiedz mi jeszcze proszę jak na to patrzy BVA, czy to jest zrzeczenie się obywatelstwa niemieckiego?

Dobrowolne zrzeczenie sie obywatelstwa to raczej nie jest. Trudno mi powiedziec, jak sie na to patrzy BVA, bo wg tego dekretu jest szere zupelmnie odmiennych sytuacji

np. art. 4c mowi o ludziach, ktorzy juz przed 1.09.1939 aktywnie przyznawali sie do narodowosci niemieckiej. To bylby plus.

Ale art. 3 jest tego przeciwienstwem.

Wiec moim zdaniem to jest ani argument za ani argument przeciw

Jemu zaniechali z pktu "a" to też nie za ciekawe dla mojej sprawy. Dzięki, najwyżej poślę jego pobyty w obozach i poczekam na odpowiedź. Miał już zostać wywożony do byłego DDR ale że był pracownikiem kopalni to tak się wydostał z obozu.

Witaj Pogodniak
Tak wygląda moja sprawa. Wysłałem do tej pory do BVA: vorlaufiger ausweis z adnotacją o wpisie na II DVL, Wehrpass z wpisem DT Reich, Familien tammbuch mojego ojca, dokumenty że on i moja matka był po wojnie zamykany dwa razy w obozie pracy w Lasowicach w Tarnowskich Górach. Dokumenty że jego ojciec, który miał DVL I został wywieziony z obozu w Mysłowicach do DDR-U na roboty, Z IPNu dokument że zaniechali ścigania ze wzgl na 28.06.1946r art 17 par 1 w związku z art 4 pkt a. Registierschein ze "staadsangehorigkeit deutch durch sammeleinburgerung"oprócz tego wszystkie potrzebne aktu urodzeń, zgonów itp. Pismo z urzędu z niemiec że moja siostra, która pojechała z naszym ojcem do niemiec, ma obywatelstwo od 1942 roku, (data z vorlaufiger ausweis)
Ojciec wyjechał w 89 roku do niemiec, w registiercheinie jest adnotacja że te dokumenty co ja wysłałem miał przy sobie przy rejestracji. W niemczech też zmarł. Mam też ksero jego dowodu osobistego.
Powiedz mi czy jeszcze mogą coś ode mnie chcieć w sprwie potwierdzenia obywatelstwa?Czy wogóle jest jakaś szansa?
Będę wdzięczny za odpowiedź

Skoro ojciech przeszedl w Niemczech juz procedure registracyjna jako Aussiedler i przeslales szereg posiadanych dokumentow, nie sadze, by wymagano czegos wiecej

dzięki, już raczej nie mam gdzie szukać więcej,
A powiedz proszę czy na takich dokumentach jest szansa na pozytywną odpowiedź z BVA?

generalnie tak, ale takie gdybanie z gory nie ma specjalnie sensu, bo wszystko jest mozliwe, na plus i na minu. Jesli to byly tylko nieuwierzytelnione kopie i nigdzie w archiwach nie ma sladow oryignalow, to restrykcyjny urzednik moze je odrzucic.Trzeba odczekac na odpowiedziec z BVA i dopiero wtedy odpowiednia reagowac, gdy nie bedzie (do konca) pozytywna

rozumiem, kopie potwierdzone przez urząd w miejscowości gdzie mieszka w niemczech siostra, w razie czego ma podskoczyc do koln pokazać oryginały, bo nie chce się z nimi rozstawać:) Dam znać jak już coś dostanę i poproszę znów o pomoc, dzięki:)

Witaj Pogodniak
po wysłaniu dokumentów z straflagru, gdzie zamknęli mojego ojca i matkę po wojnie i książki rodzinnej otrzymałem odpowiedź że mimo to chcą dokumentó z archiwów. Dokładnie o rehabilitacji.
Dostałem teczkę z ipnu o zaniechaniu ścigania zgodnie z dekretem z 28.06.1946r. Powiedz mi jak to było z rehabilitacją? Czy wszyscy II DVL musieli składać wnioski o rehabilitację? Nie mam żadnego wyroku tylko zaniechanie ścigania.

Od spraw rehabilitacji po wojnie i Volkslist sa tu lepsi specjalisci ode mnie. Mnie to nigdy za bardzo nie interesowalo, bo nie mam nic wspolnego z Gornym Slaskiem

RE: Obywatelstwo niemieckie bez potwierdzenia

Witam mam pytanko, posiadam paszport niemiecki oraz staat ale nieaktualne, wniosłam o nowy staat ale już w marcu musze wyjechać. czy mogę się zameldować na podstawie papierów które posiadam czyli nieaktualny paszport i nieaktualny staat? Bo słyszałam że można ale wolę się upewnić podobno miasto samo po zameldowaniu ściąga staat z KOLONII. PROSZĘ O PILNĄ ODPOWIEDŹ.

mam rozumieć że zmieszkaniem i socjalem nie będzo problemu bez tego staatu?

Powrót