Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak bedziesz miala dowod niemiecki to nie bedzie problemu, zresztą na wniosku o zasilek wpisuje sie tylko obywatelstwo

mieszkanie moze wynająć kazdy ,co ma do tego obywatelstwo ?

powiem szczerze że kamień spadł mi z serca dzięki tej odpowiedzi, bo musze wyjechać w marcu na stałe ze względu na zaawansowaną ciąże- chcę w Niemczech urodzić, ale wszyscy wiemy,że oczekiwanie na staat to nawet 6-7 miesięcy albo i lepiej ja złożyłam w październiku wniosek o nowy staat ale jeszcze go nie mam i bałam się że z tym nieaktualnym nic nie załatwie, bo słyszałam kilka wersji, a czy moje dziecko jeśli tam urodzę dostanie z automatu obywatelstwo? ile trwa wyrobienie dowodu Niemieckiego? czy ten staat nieaktualny musi być orginalny czy może być kopia?

czas oczekiwania na dowod do 3 tygodni

Benötigte Unterlagen-wymagane dokumenty
-alter Personalausweis, Reisepass
-1aktuelles, biometrisches Lichtbild (Passbild)
-Geburtsurkunde sofern bisher kein Pass- oder Ausweisdokument vorhanden
czy moje dziecko jeśli tam urodzę dostanie z automatu obywatelstwo?
tak

moja mama na jakiś czas wyjechała do Polski , po kilku latach wróciła znowu do Niemiec z nieważnym potwierdzeniem obywatelstwa (zresztą do dziś ma tylko ten nieważny ) i z paszportem który miał dzień ważności w dniu wyjazdu ,po kilku tygodniach dopiero złożyła wniosek o dowód i bez problemu otrzymała

Ostatnia edycja:
ja mam dokumenty z 2009 roku :) o mieszkanie pytałam wcześniej ponieważ chciałam wiedzieć czy miasto mi opłaci czynsz tak jak płącą na socjalu ale jeżeli dostanę socjal to mieszkanie też muszą mi opłacić. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi i gorąco pozdrawiam. :)

dowod mozna teraz wyrobic w Konsulacie w Polsce ,ale nie wiem co tam wymagają

a juz wiem

Elektroniczny dowód osobisty
Od dnia 01.01.2013 niemieckie przedstawicielstwa dyplomatyczne w Polsce uzyskały uprawnienia do wystawiania dowodów osobistych.Do złożenia wniosku o wydanie dowodu osobistego oprócz formularza wniosku konieczne jest przedłożenie tych samych dokumentów i zdjęć paszportowych co przy składaniu wniosku o paszport.Poza tym należy przy składaniu wniosku o wydanie paszportu przedłożyć następujące
dokumenty w oryginale oraz kopie:

dotychczasowy niemiecki paszport lub dowód osobisty
polski dowód osobisty
w przypadku posiadania wyłącznie obywatelstwa niemieckiego - potwierdzenie
polskiego miejsca zamieszkania (karta stałego pobytu)
dokument stwierdzający posiadanie lub nadanie obywatelstwa niemieckiego
 odpis zupełny aktu urodzenia
http://www.oppeln.diplo.de/Vertretung/oppeln/pl/04/Personalausweise/Seite__Personalausweis.html

Ostatnia edycja:
chyba szybciej będzie w Niemczech tym bardziej że mam dwa tygodnie :) na załatwienie wszystkich spraw. mam jeszcze jedno pytanko, ile obecnie mniej więcej wynosi socjal w Niemczech na osobę? bo przeszukuję właśnie internet ale ciężko znaleźć jakieś info na ten temat...

382 € na osobę samotna, z partnerem czy mężem trochę mniej

Arbeitslosengeld II – Wikipedia

na dzieci w zależności od wieku ,po potraceniu zasiłku rodzinnego oczywiście

dzieciom które otrzymują zasiłek rodzinny i alimenta ,Sozialgeld nie przysługuje i musza dokładać do czynszu / ogrzewania

Ostatnia edycja:
witam
w jakim czasie (od pozytywnego rozpatrzenia wniosku o potwierdzenie obywatelstwa) dostanę odpowiedź z bva? Czy raczek z Konsulatu z Wrocławia?
dziękuję

W ciagu ok. 2-3 tygodni dostaniesz pismo z konsulatu, ze mozesz odebrac Staatsangehörigkeitsausweis

Witam chciałbym prosic o porade.

jak wielu na tym forum staram sie o uzyskanie obywatelstwa po moich przodkach.Wiem,ze do jego uzyskania potrzebne mi jest wiele dokumentow.Ale od poczatku.Moj dziadek urodzony 1917 roku w Katowicach, w 1941 roku zostaje wcialony do Wehrmachtu i wysłany na front wschodni,tam zostaje ranny a nastepnie kuruje sie i przebywa w rezerwie.W 1942 roku podpisuje DVL z kategoria II(ktora niestety zagineła).W 1946 za przynaleznosc do narodu niemieckiego zostaje przez nowo utworzone wladze w Polsce skazany na pobyt w Centralnym Obozie Pracy w Jaworznie,wychodzi stamtad po 2 latach.Moj ojciec nigdy sie o obywatelstwo nie ubiegał.
Pisałem juz do IPN w Katowicach,do Archiwum Państwowego w Katowicach w sprawie mojego dziadka.Z WASt-u otrzymałem przebieg słuzby mojego dziadka,wysłalem ponownie o potwierdzenie obywatelstwa.Chciałbym jeszcze napisac do Bundesarchiv w Berlinie.Napiszcie mi prosze czy sa jakiekolwiek szanse na uzyskanie obywatelstwa i gdzie moge jeszcze pisac.Jakie dokumenty i skad jeszcze mozna wyciagnac?Czy jakies informacje moge byc w ksiegach meldnukowych?

Z góry dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam,

Daniel

Ja bym jeszcze sprawdziła w Urzędzie z ostatniego miejsca zamieszkania - kopertę dowodową, a konkretniej to pierwszy wniosek o dowód osobisty (najszybciej jeśli masz nr ostatniego dowodu i date zgonu i szybciutko wtedy odszukają) zaraz po wojnie. (Ale nie oszukujmy się, że ktoś na siebie wyrok napisał, wiemy jakie były wtedy czasy) W tym wniosku jest dokładnie rozpisane - rubryka dotycząca pobytu a latach 39-45, służba w wojsku, obywatelstwa obce i przy nim może szczęście, może nie, kategoria DVL. Może nawet uda się dostać równocześnie karty meldunkowe po dokładnym adresie zamieszkania, ale ja w nich nic nie znalazłam konkretnego. Najlepiej zadzwonić najpierw wypytać w Urzędzie( u mnie to był Gminy)

Dzięki za odpowiedz;)

Mam jeszcze pytanie czy ja mam wgląd do teczki osobowej (chyba tak się to nazywa) mojego dziadka? Wiem że za coś takiego płaci się 31zł jednak Pani urzędniczka mi osobiście powiedziała "że raczej takich rzeczy się nie udostępnia " Nie wiem czy mam prawo do oglądania takich rzeczy :(

Pozdrawiam

trudno mi powiedzieć czy można zajrzeć , bo ja wszystko załatwiałam telefonicznie (ze śląska na północ jest kawałek drogi więc nie fatygowałam się osobiście), zapytałam o konkretnie "kopertę dowodową" i pani urzędnik wiedziała o co chodzi. Wiesz teczka to mi się kojarzy bardziej z IPN i tam są do wglądu jak coś znajda. Wiadomo, że jakieś tam nasze mają w lokalnych urzędach, bo przecież gdzieś te meldunki, nawet zaświadczenia (ja znalazłam o zatrudnieniu mojego dziadka) załączone do wniosków muszą trzymać. Nie powiem Ci jak to prawnie wygląda. Ja miałam szczęście do miłego pracownika który mi kopie przesłał i nic nie płaciłam bo się trochę naczekałam. Ale wydaje mi się, ze jeśli udowodnisz pokrewieństwo i osoba już niestety zmarła to powinni udostępnić. Przecież i IPN i Archiwa na tej zasadzie działają. Jednak do IPN potwierdza się podpis notarialnie. A może tak wnieść pisemny wniosek najpierw o zwykłe kopie (chyba 1zł za str. niepotwierdzonej) a potem jeśli coś konkretnego znajdziesz to kopia uwierzytelniona, bo po co najpierw płacić za wszystko jeśli nic nie będą warte? Dużo na ten temat wiedzą na forum Pogodniak, belunia, mama65 i inne osoby, które mają doświadczenie w tych sprawach, myślę, że chętnie pomogą.

wszystko powinni miec w archiwum panstwowym w miescie gdzie dziadek mieszkal. Tam jest karta meldunkowa, dvl wnioski i inne. Dokumenty jakie maja w AP mozna u nich w czytelni przejrzec - samemu decydujesz co ci potrzebne itd , skladasz wniosek czego maja ci zrobic kserokopie, placisz i przesylaja do domu na twoj adres

A widzisz triluxi różnie bywa, bo ja wszystko znalazłam w Urzędzie Gminy (czyli powiatowym z czasów wojennych) a archiwa to odbijają tylko piłeczkę z DVL i zgodnie twierdzą, że nic nie maja. Na Śląsku chociaż wiadomo gdzie czego szukać, niestety z terenów, z których ja szukam jest jeden bałagan, bo są na pograniczu 3 województw.
I żadne archiwum nie ma nic.

kazda sprawa jak to w zyciu bywa wyglada inaczej ... ja tez szukałam długooo ... oparłam sie na moim przykladzie - bo go znam - ja znalazłam wszystko w AP , a np, IPN poszerzona kwerenda prawie rok nie wykazał nic - wiec kazdy przypadek wyglada inaczej koniec kropka:)

No właśnie, dlatego trzeba pisać o swoich doświadczeniach na forum, może się w ten sposób przysłużymy komuś. W każdym bądź razie przeprawa niezła i z naszymi instytucjami i z BVA.Pozdrawiam

zgadzam sie z Toba, ja opisałąm swoje doswiadczenia tylko i wyłącznie. Z BVA - to dopiero jest przeprawa ;) Pozdrawiam :)

Powrót