Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

mam zamiar wysłac ogolny wniosek do Archiwum Panstwowego w Katowicach z prosba o wydanie dokumentow.Dzwonilem tam i Pani mnie poinformowala ze zostanna wydane tylko te dokumenty jakich zazadam.No wiec na wniosku pisze tak "Prosze o wydanie mi ....."i teraz nie wiem co wpisac na pewno: karty meldunkowe,koperty dowodowe,... i nie wiem co tam sie jeszcze moze znajdowac.Pani mi powiedziala,ze nie moge wpisac wszystko co macie na temat mojego dziadka bo oni nie bede przekopywali calego archiwum.Musze pisac konkrety,wiec prosba do was co sie tam jeszcze moze znajdowac?Nie wiem jak sie te dokumenty nazywaja a chcialbym uzyskac jak najwiecej informacji... pomozcie.

1. DVL
2. Koperty dowodowe
3. Karty meldunkowe

Równie dobrze, może to znajdować się w jakieś teczce w IPN lub Archiwum miasta w którym się urodził/żył.

Mała poprawka dizel130989!
Zostaną Tobie wydane tylko niepoświadczone kopie z AP w Katowicach, które dla Twojej sprawy w BVA nie będą miały mocy dowodowej.

paul..., tak z ciekawości, na czym u Ciebie stanęło w sprawie potwierdzenia obywatelstwa w BVA? Bo albo mi się zdaję albo Cię troszkę czasu na forum nie było. ???

Sprawa wygląda tak: wygrałem w wojewódzkim sądzie administracyjnym w Warszawie sprawę o wierzytelne kopie dokumentów i zaświadczenie. Spór z Naczelnym Dyrektorem trwał bardzo długo. Ale się udało. Czekam tylko na uprawomocnienie wyroku i działam dalej :-). Oto sentencja wyroku: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4983C2DD56

Ostatnią edycję dokonał moderator:
świetnie, czyli jednak się udało, gratuluję, przeprawę miałeś niezłą.
Dzięki za link, już czytam

witajcie,

wysłałem dokumenty do Bundesarchiv w Berlinie i zastanawiam sie czy jeszcze nie wysłac do Geheimes Staatsarchiv Preußischer Kulturbesitz.Czy moga oni miec jakiekiolwiek informacje na temat osoby,ktora podpisala DVL,walczyla na froncie wschodnim i mieszkala w Katowicach ? Czy jest wogóle sens pisać do tego archiwum? Czy oni moga miec jakiekolwiek informacje na temat mojego dziadka? Nie chce niepotrzebnie placic 16 euro za pol godziny pracy i mi napisza ze ich archiuwm nie posiada zadych informacji poniewaz nie posiadaja takich dokumentow...Co myslicie?

Ja do nich napisałam , na stronie maja gotowy wniosek. Odpowiedz dostałm emailem w niecały tydzień. Nic nie płaciłam. pzdr

Ostatnia edycja:
Ja złożyłem dwa wnioski o stwierdzenie obywatelstwa w październiku 2010 do Koeln:
1. Dla siebie (mieszkający w Polsce)
2. dla siostry (wtedy miała poniżej 18 lat, stąd był to formalnie wniosek na tatę, do którego została dopięta. Tata od 20 lat mieszka w Niemczech, z obywatelstwem niemieckim, stąd przyszło mu pismo w Niemczech, że jego wniosek został przeniesiony do odpowiedniego urzędu).

Ja również po ok. miesiącu dostałem pismo informujące, że wniosek został przyjęty i potrwa to ok 24 miesiące.
Od tego czasu cisza (już prawie 3 lata).
Czy warto do nich napisać co się dzieje? Czy da się to jakoś przyspieszyć?

Bardzo podobna sytuaja do naszej kolezanki.....zadzwoniła wreszcie i powiedzieli, ze ......ZAPOMNIELI wysłac do niej pismo. Wiec dzwon kolego....nie wiem na co czekasz....a ja napewno juz bym napisała pismo z nr sprawy, co nowego w mojej sprawie. Pzdr

mama65 pisałaś do Geheimes Staatsarchiv Preußischer Kulturbesitz czy możesz napisać ogólnikowo co Ci napisali? jakie dokumenty znaleźli? Czy bundesarvim v Berlinie miał coś na temat Twego przodka?

Napisali, ze nie posiadaja info na temat mojego dziadka. Podali kilka adresów w Niemczech, gdzie moge sie zwrocic o pomoc w tej sprawie. Nic nie płaciłam, Odpowiedz wysłali mi na email.
pzdr

Witajcie,

Dzisiaj z z WaST-u otrzymałem odpowiedz na temat obywatelstwa mojego dziakdka i przy Staatsangehorigkeit pisze nicht angegeben.Czy to drastycznie zmniejsza szanse na otrzymanie obywatelstwa?Nie mam zadnego niemieckiego papierka po dziadku na ktorym by widniało ze podpisal DVL/byl Niemcem...

Musisz szukać dalej. Brak wpisu o obywatelstwie w tym zaświadczeniu nie zmniejsza szansy uzyskania potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego. Służba w Wehrmachcie może wskazywać iż przodek był wpisany do DVL na co najmniej grupę III DVL. Grupa III DVL Twojego przodka wymaga udowodnienia przed BVA jego narodowości w czasie II wojny światowej. Jeśli znajdziesz dokumenty niemieckie poświadczające wpis na II DVL to narodowości udowadniać nie musisz. Pozdrawiam.

Ok dzieki.

wiem ,ze dziadkek miał II kategorie na 100 %.Czy fakt iz dziadek po wojnie byl przetrzymywany w Centralnym Obozie Pracy w Jaworznie ma jakies znaczenie?Jak to wyglada ze strony rehabilitacji powojennej,bo nie wiem o co w tym wszystkim chodzii...

Zależy jakie informacje są zawarte w obozowej dokumentacji. Tam powinna być podstawa prawna, którą zastosowano wobec Twojego przodka. Wiem, że taka dokumentacja do dzisiaj istnieje.

No miesiąc temu zlecilem kwerende w IPN w Katowicach oraz złożyłem wniosek o znalezienie DVL.Volkslisty nie znaleziono (jeszcze wysłali zapytanie do stolicy) a kwerenda może trwać nawet 4 miesiące.Wysłałem pismo też do Bundesarchiv w Berlinie może oni znajdą jakiś dokument na którym będzie stwierdzone że podpisał DVL bo w polskich archiwach nic kompletnie nie ma l.

dizel130989 napisał:
Witajcie,

Dzisiaj z z WaST-u otrzymałem odpowiedz na temat obywatelstwa mojego dziakdka i przy Staatsangehorigkeit pisze nicht angegeben.Czy to drastycznie zmniejsza szanse na otrzymanie obywatelstwa?Nie mam zadnego niemieckiego papierka po dziadku na ktorym by widniało ze podpisal DVL/byl Niemcem...

Ja również otrzymałem pismo z WASt w którym pisze, że był w Wehrmachcie, podane daty, ale w Staatsangehörigkeit: nicht angegeben

Jedyna nadzieja w DVL z AP, napisałem PODANIE o wydanie uwierzytelnionych kserokopii dokumentów do AP (jako, że kopie posiadam od nich),uzasadniając, że dokumenty potrzebne są dla IPN. Ciekawe co odpiszą.

Co do IPN, podanie napisałem pól roku temu wniosek, ostatnio kontaktowałem się z pracownikiem i oni nic nie znaleźli (we Wrocku nic, Wawa nie odpowiada na zapytania, ponieważ aktualnie przenosi archiwa do innego budynku). Tak więc podzwoniłem do innych oddziałów IPN, Posen und Lidmannstadt - jako, że Warhegau (Wartheland) miał 3 Regierungsbezirk podczas wojny, a wiocha z której pochodzą jest na pograniczu dwóch Regierungbezirków :)
I Pan powiedział, że wyśle zapytania do Poznania i Łodzi... Dodatkowo poprosiłem na piśmie o wskazanie ewentualnych obozów oraz czy był rehabilitowany. Jako, że nie znalazł DVL, dosłałem mu kopie. Może się do tego odniesie... i tym samym potwierdzi, że miał 2 kategorie.

Ostatnia edycja:
No ja tez złozyłem wniosek w AP w Katowicach jakis miesiac temu.Do teraz milcza.Ale nie bardzo wierze,ze cos znajda.Z IPN mi napisali ze nie ma DVL u nich ( nie odnaleziono takze akt rehabilitacyjnych ani zadnych materiałow potwierdzajacych fakt wpisania na DVL) ,wysłali jeszcze zapytanie do stolicy i trzeba czekac.Kwerende tez zlecilem ale to jeszcze potrwa.Pani w IPN powiedziala mi ze dokumenty ze dziadek byl przetrzymywany w Obozie Pracy w Jaworznie raczej bede znalezione bo one nie byly niszczone.Wysłałem tez zapytanie do Bundesarchiv w Berlinie i Geheimes Staatsarchiv Preußischer Kulturbesitz.Jutro jade do USC w Katowicach po oryginalny akt urodzenia dziadka z 1917 (w jezyku niemieckim ),zostanie mi wydana kopia jesli akt bedzie w dobrym stanie.No nic trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i szukac jakichkolwiek informacji na temat przodkow z niemieckimi papierami.

@tof85

Napisz nazwę tej "wiochy" tj. miejscowości w której zamieszkiwał przodek. Powiem tak: Akta wiochy mogą być bardziej bogatsze w informacje wojenne niż akta jakieś największej miejskiej dziury :)

Z Twoich postów wyczytałem, że masz niemieckie dokumenty pod "łapą" Naczelnego Wodza Archiwów Państwowych, a on odgórnym nakazem nie zezwala na wydanie tych dokumentów jako wierzytelne kopie (poświadczone urzędowo). Czas najwyższy założyć rękawice bokserskie i zmierzyć się w pojedynku z Naczelnym Wodzem AP. Na wzmocnienie Twoich sił mogę podać, że pojedynki, a nawet totalne wojny z Nacz. Wodzem można wygrać. Ja ostatnio z nim wygrałem w 6 rundzie przez techniczny nokaut! :)

Ostatnia edycja:
Powrót