Witam wszystkich! Od kilku dni przeczesuję to forum w poszukiwaniu przypadku analogicznego do mojego, ale chyba takiego nie było.
Otóż zamierzam ubiegać się o obywatelstwo po dziadku od strony mamy, linia dziedziczenia zachowana, daty się zgadzają, mam akty urodzin z USC.
Dziadek urodził się w międzywojennej Polsce, ale został wciągnięty na DVL i wcielony do Wehrmachtu. Nikt w rodzinie nie wie, jaka kategoria DVL to była, ale zakładam, że jak w większości przypadków na Pomorzu - III. Dziadek miał polskie nazwisko, chociaż mówił po niemiecku.
Ponieważ brat mojej mamy od 1990 mieszka w Niemczech, gdzie osiedlił się jako Spätaussiedler, zacząłem drążyć sprawę.
Złożyłem zapytanie o obywatelstwo dziadka do WASt i po kilku tygodniach otrzymałem następującą odpowiedź:
Bestätigung
der Zugehörigkeit zur Wehrmacht bzw. anderen militärischen oder militärähnlichen Verbänden zur Vorlage bei Behörden der BRD zum Zwecke der Anerkennung eines Rechtsanspruches
Aus dem vorliegenden amtlichen Schriftgut geht Folgendes hervor:
Name: XXXX Vorname: Franz
geb. am: 09.02.1926 in Rukoschin, Krs. Dirschau
Heimatschrift: 1944 Vater Alexander XXXX. Rukoschin, Krs. Dirschau
Datum der ersten ermittelten Meldung: 31.03.1944 einberufen
Datum der letzten ermittelten Meldung: 07.11.1944 Lazarettaufenthalt
Staatsangehörigkeit: In einer Meldung des Kriegslazarett 2/617 Düsseldorf-Kaiserwerth vom 02.11.1944 wird herr XXXX als D=Deutsch bezeichnet.
Wynika z niego jednoznacznie, że dziadek w 1944 posiadał niemieckie obywatelstwo. I zastanawiam się teraz, czy to wystarczy mi do ubiegania się o uznanie mojego. Wolałbym nie drążyć sprawy DVL, ponieważ jeśli okaże się, że był III kategorii, to jak rozumiem sprawa przegrana. Poza tym nie mogę zlokalizować Volkslisty z rejonu Tczewa i nawet nie wiem, gdzie jej szukać. Czy Waszym zdaniem ten dokument z Wast wystarczy (oczywiście wraz z aktami urodzenia)? Czy mogę załączyć zwykłą kopię, czy musi być uwierzytelniona?
Rozumiem, że nie ma sensu załączać Registrierschein jako Spätaussiedler mojego wujka, w którym wujek w polu Voklszubehörigkeit Deutsch ma X, a w Polu Staatsangehörigkeit Deutsch ma literkę U. Nie wiem, co to za skrót, ale domyślam się, że ungeklärt. W wykazie dokumentów wujka składanych przy rejestracji jest też enigmatyczny zapis: WASt z. V. (posAA/reg) lub neg. - nie da się rozczytać.
Z góry dziękuję za pomoc.