Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kuzyn przesłał do Bundesverwaltungsamt tylko i wyłącznie sprawy związane z volkslistą z Pomorza z okolic Chojnic. Na tym dokumencie dziadek miał wpisanego ojca. I na to właśnie się powołujemy. Oczywiście był jeszcze wermacht.
Czyli mam rozumieć , ze dokumenty odnośnie volkslisty są na tyle mocne, że na tej podstawie Bundesverwaltungsamt może załatwić sprawę pozytywnie?

Ostatnia edycja:
Bekenntnis zum deutschen Volkstum - mój ulubiony , po prostu el clasico z BVA

Peter ale ty już chyba dostałeś stadt...keit na tej podstawie - więc jak to idzie po linii ojca to chyba nie będzie problemu co nie ?

Jeśli twój ojciec i ojciec twojego kuzyna byli braćmi to jesteście kuzynami.

w marcu dokladnie 11 go dostalem potwierdzenie pozytywna decyzje zaswiadczenia o obywatelstwie napisali mi ze po wplacie ktora byla dokonana 15 tego marca wysla zaswiadczenie o obywatelstwie mojemu pelnomocnikowi -mojemu bratu mamy dzis 22 kwiecien a nadal czekam za papierem ktos wie ile sie czeka na ten dokument????

wczoraj otrzymalem zaswiadczenie o obywatelstwie i zwrocili mi wszystkie oryginalne papiery dziadka i rodziny fajnie bede mial pamiatke czekalem 1 miesiac na wydanie zaswiadcznia od otrzymania decyzji w marcu.

Gratuluję :winko:
Jak długo czekałeś na rozpatrzenie wniosku przez BVA?

1,5 roku czekałem w sytuacji gdzie cala moja rodzina rodzeństwo ojciec dziadek maja niemieckie obywatelstwa od lat ja wywalczyłem to z ogromnym sukcesem bo czepiali sie wszystkiego ciężko było ale warto...

Ludzie ktorzy podpisali volksliste a nie byli zrehabilitowani w Sądzie a podpisali tylko deklaracje ,że nie sa szkodliwi dla Polskiego Narodu , jak BVA do tego podchodzi? bo kolezanka sie pyta o to bowyslala im dawno papiery i czeka czeka....jej dziadek podpisal volkslsite i po 1945 wlasnie podpisal to zaswiadczenie ze nie jest szkodliwy dla Polski....
nigdy nie byl zrehabilitowany dostal obywatelstwo Polskie z automatu w 1951 na podstawie ustawy.Kolezanka sie boi ze BVA bedzie sie czepiac o to zaswiadczenie

Witam , czy ktoś się orientuje jaki jest czas rozpatrzenia wniosku o obywatelstwo w Niemczech w miejscowym urzędzie przy posiadaniu wszystkich potrzebnych dokumentów potwierdzających ? Pozdrawiam

To zalezy od sytuacji w miejscowym urzedzie, wiec nikt ci na to pytanie nie odpowie. Jak maja luzy, to moga to zrobic w kilka dni, jak maja inne sprawy (te urzedy z reguly nie zajmuja w pierwszym rzedzie innymi sprawami a nie weryfikacja obywatelstwa) na glowie, to moze to trwac kilka miesiecy

Witam
Chciałbym się odwiedzić czy mam szanse na paszport ur w 78 będzie to przez mamę do dziadków mam sztambuch potwierdzenie ze przyjęli obywatelstwo(tyle IPN ma w archiwach) ale nie mam VDL-u IPN nie ma. Gdzie można jeszcze znaleźć VDL???

Witam
Chciałbym się odwiedzić czy mam szanse na paszport ur w 78 będzie to przez mamę do dziadków mam sztambuch, niemieckie akty urodzenia i potwierdzenie ze przyjęli obywatelstwo(tyle IPN ma w archiwach) ale nie mam VDL-u w IPN nie maja. Czy dostanę na tej podstawie? Gdzie można jeszcze znaleźć VDL???

Witam serdecznie !Chciałabym się dowiedzieć czy mogłabym ubiegać się o niemiecki paszport po babci? Moja babcia jest Niemka od urodzenia mieszka w Monachium jej rodzice oraz przodkowie również byli Niemcami, babcia w wieku 20 lat wyszła za mąż za Polaka z tego związku pozostało dwóch synów mój ojciec oraz wujek, dziadek wrócił do Polski po kilku latach razem z moim tata a babcia z wujkiem pozostali w niemczech. Chciałabym starać się o niemiecki paszport ale nie wiem czy wogóle mam jakiekolwiek szanse na to, tata zrzekł się niemieckiego obywatelstwa I nie chce mi pomóc w jaki sposób można to zrobić bez pomocy taty? Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Witam , chciałbym uwierzytelnić DVL czy powołanie się na sprawę Paula jest wystarczające? Jaki podać krótki i konkretny interes prawny aby nie odrzucili wniosku ? Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dzień dobry, czy ktoś jest w stanie doradzić ? Będę wdzięczny Pozdrawiam

Przeczytaj uzasadnienie wyroku Paula i powołaj się na to samo, w tym wyroku wszystko było jak byk napisane. Jeśli twój przypadek jest podobny tzn. DVL kat 1 lub 2, to dostaniesz zgodę.

Witam , oczywiście czytałem i powołam się na uzasadnienie wyroku Paula, nie wiem jak odpowiedzieć na pytanie po co mi są te uwierzytelnione dokumenty,aby nie odrzucili wniosku. Pozdrawiam

Witam wszystkich! Od kilku dni przeczesuję to forum w poszukiwaniu przypadku analogicznego do mojego, ale chyba takiego nie było.

Otóż zamierzam ubiegać się o obywatelstwo po dziadku od strony mamy, linia dziedziczenia zachowana, daty się zgadzają, mam akty urodzin z USC.

Dziadek urodził się w międzywojennej Polsce, ale został wciągnięty na DVL i wcielony do Wehrmachtu. Nikt w rodzinie nie wie, jaka kategoria DVL to była, ale zakładam, że jak w większości przypadków na Pomorzu - III. Dziadek miał polskie nazwisko, chociaż mówił po niemiecku.

Ponieważ brat mojej mamy od 1990 mieszka w Niemczech, gdzie osiedlił się jako Spätaussiedler, zacząłem drążyć sprawę.

Złożyłem zapytanie o obywatelstwo dziadka do WASt i po kilku tygodniach otrzymałem następującą odpowiedź:

Bestätigung
der Zugehörigkeit zur Wehrmacht bzw. anderen militärischen oder militärähnlichen Verbänden zur Vorlage bei Behörden der BRD zum Zwecke der Anerkennung eines Rechtsanspruches

Aus dem vorliegenden amtlichen Schriftgut geht Folgendes hervor:

Name: XXXX Vorname: Franz
geb. am: 09.02.1926 in Rukoschin, Krs. Dirschau
Heimatschrift: 1944 Vater Alexander XXXX. Rukoschin, Krs. Dirschau
Datum der ersten ermittelten Meldung: 31.03.1944 einberufen
Datum der letzten ermittelten Meldung: 07.11.1944 Lazarettaufenthalt

Staatsangehörigkeit: In einer Meldung des Kriegslazarett 2/617 Düsseldorf-Kaiserwerth vom 02.11.1944 wird herr XXXX als D=Deutsch bezeichnet.

Wynika z niego jednoznacznie, że dziadek w 1944 posiadał niemieckie obywatelstwo. I zastanawiam się teraz, czy to wystarczy mi do ubiegania się o uznanie mojego. Wolałbym nie drążyć sprawy DVL, ponieważ jeśli okaże się, że był III kategorii, to jak rozumiem sprawa przegrana. Poza tym nie mogę zlokalizować Volkslisty z rejonu Tczewa i nawet nie wiem, gdzie jej szukać. Czy Waszym zdaniem ten dokument z Wast wystarczy (oczywiście wraz z aktami urodzenia)? Czy mogę załączyć zwykłą kopię, czy musi być uwierzytelniona?

Rozumiem, że nie ma sensu załączać Registrierschein jako Spätaussiedler mojego wujka, w którym wujek w polu Voklszubehörigkeit Deutsch ma X, a w Polu Staatsangehörigkeit Deutsch ma literkę U. Nie wiem, co to za skrót, ale domyślam się, że ungeklärt. W wykazie dokumentów wujka składanych przy rejestracji jest też enigmatyczny zapis: WASt z. V. (posAA/reg) lub neg. - nie da się rozczytać.

Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót