Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pisz że interesuje Cię to dla badań genealogicznych.
W żadnym razie obywatelstwo!

Bem

Ja juz odwiedzilem AP w Katowicach z 2 3 razy i pani sekretarka mnie kojarzy (prosilem o odnalezienie akt szkolnych, wpisow na DVL, dokumentow swiadczacych o czlonkostwach w organizacjach niemieckich, wysiedlenia praprababci itp...niestety bez rezultatu).
Obecnie maja mi wyslac akt slubu z 19 wieku (w tym wypadku celem jest budowa drzewa genealogicznego) oraz akt urodzenia meza mojej praprababci.
Nie sadze zeby robili mnie w "konia" gdyz, w porownaniu z innymi miastami, jest bardzo malo kartotek z lat wojennych dt. Chorzowa.
Najistotniejszy dokument czyli volkslista chorzowska chyba sie w ogole nie uchowala...
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index.php?l=&f=50&o=4&word=chorzow&operator=and&mode=search&f=0
Moze powinienem uderzyc gdzies indziej?
Pozdrawiam

Witam

Mam to samo też jestem tzn. urodziłem się w Chorzowie i mam raczej niedobre wspomnienia z AP w Katowicach i mogę powiedzieć na 99 % że nie mówią prawdy tj. w trakcie badań i przeglądania natrafiłem na inne dokumenty które mogą pomóc w tym samym problemie ale ich nie udostępniają (ochrona danych osobowych!?) sami sprawdzają a później mówią że nic nie ma a z innych dokumentów wynika, że są te dokumenty. Właśnie się wybieram do nich ponownie ale teraz to będę pisał odwołanie do dyrektora, ponieważ w bazie Sezam figurują jako dostępne

Pozdrowienia
Darek

Ostatnia edycja:
Witam

W sprawie działania w AP i ewentualnych odwołań na brak wydania zaświadczeń oraz dostępu do akt wpadłem na takie coś warto przeczytać:
I SA 1303/98

Co prawda jest to stare ale cały czas się do tego odwołują.:(
Ale warto próbować.

Pozdrowienia
Darek

Szymon,

Ty potrzebujesz papieru twardego nie do wytarcia sobie nim D...!
Musisz udowodnić,że wiesz co!
Bez tego bedziesz w grupie takich jak ja!
Mam papier niemiecki że cała moja rodzina matka dziadki ciotki wujki byli narodowości niemiecjiej!
I co z tego?
BVA poprosił o dowód posiadania obywatelstwa i tu poległem!
Urzad skarbowy Chorzów!
Pełnomocnik komosarza rzeszy itd szukaj!
Musisz mieć glejt Staatsangehorigkeit-Deutscher!!!
Że mataczą to juz jeden użytkownik pisze!
Nie mam pomysłu?
Dajcie może w łapę:D komuna brała i Ci pewnie też:evil:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót