obywatelstwo niemieckie

• Autor wątku Autor wątku absurd69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

absurd69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Chciałabym starać się o paszport niemiecki, ponieważ z pewnych przyczyn będzie mi ten dokument niebawem potrzebny. W tej sytuacji pojawia się problem obywatelstwa niemieckiego. Moja sytuacja wygląda następująco. Moja babcia i tata mają niemieckie dokumenty. Ja urodziłam się w DE i także obywatelstwo otrzymałam. Od 8 roku życia mieszkam z rodzicami w Polsce, a ostatnio paszport był ważny do 2008 roku. Obywatelstwa niemieckiego się nie zrzekałam, więc wydaje mi się, że w chwili obecnej powinnam posiadać dwa obywatelstwa. Sprawa wydaje mi się jednak strasznie pogmatwana, bo nie wiem czy w moim przypadku wystarczy wniosek o wyrobienie nowego paszportu na podstawie ukazania starego? Czy muszę na nowo udowadniać/starać się o obywatelstwo niemieckie? Wiem, że miałam niemieckie obywatelstwo, ponieważ miałam niemiecki paszport ale żadnego Staatsangehörigkeitsausweis'u nie posiadam.

Z góry przepraszam za wszelkie faux pas, jednak jestem prawdziwym laikiem w tej dziedzinie.

W twoim przypadku nie powinno byc zadnych problemow, prawdopodobnie bedziesz musiala wypelnic tylko taki krotki formularz, ze od uplyniecia waznosci paszportu nie zrzeklas sie obywatelstwa niemieckiego , podpisac go i to wszystko

Czyli najprawdopodobniej wystarczy, że zabiorę stary paszport do ambasady złożę wniosek o nowy i wypełnię ten krótki formularz w którym zaznaczę, że obywatelstwa się nie zrzekałam.
świetnie:)

Jeszcze jedno pytanie. Jakiś czas temu przeczytałam, że osoby mające 2 obywatelstwa muszą po ukończeniu 18 lat się zgłosić i zdeklarować, które obywatelstwo wybierają. W przypadku gdy do 23 roku życia nie zostanie podjęta decyzja, automatycznie obywatelstwo niemieckie wygasa. Nie ma możliwości zatrzymania jednego jak i drugiego?

absurd69 napisał:
Jeszcze jedno pytanie. Jakiś czas temu przeczytałam, że osoby mające 2 obywatelstwa muszą po ukończeniu 18 lat się zgłosić i zdeklarować, które obywatelstwo wybierają. W przypadku gdy do 23 roku życia nie zostanie podjęta decyzja, automatycznie obywatelstwo niemieckie wygasa. Nie ma możliwości zatrzymania jednego jak i drugiego?

tak ale to dotyczy tylko dzieci urodzonych po 2000 r..z rodziców-obcokrajowców (czyli polaków tez) bez Niemieckiego obywatelstwa..ktorzy mieszkaja tu min.8 lat
info.tu
SozPol.com - prawo-urodzeniewde

Dziękuję bardzo za informacje :)

Powrót