Obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku kayua
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kayua

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
orientuje się ktoś czy mam szanse dostać obywatelstwo niemieckie,moja babcia ze strony ojca która zmarła 10 lat temu była rodowitą niemką,mój ojciec który nie utrzymuje już ze mną kontaktu kilkanaście lat temu wyjechał do Niemiec,dostał obywatelstwo po mojej babci i zrzekł się obywatelstwa polskiego,moja mama to polka jak i cała jej rodzina.
Czy mam wobec tego szanse na uzyskanie obywatelstwa?

Dobrze by bylo wiedziec, kto byl mezem tej twojej babci: Polak czy Niemiec?

Bo fakt, ze ojciec wyjechal kilkanascie lat temu do Niemiec, niezbyt duzo to pomoze, on byc moze dostal obywatelstwo na zasadzie przesiedlenca (Aussiedler) a nie obywatela niemieckiego. A teraz przepisy o przesiedlencach nie wchodza w rachube dla ludzi z Polski

mężem mojej babci był Polak,przez ostatnie lata życia babci mieszkali w Niemczech,przed tym w Polsce jako jej mąż nabył obywatelstwo Niemieckie,mój ojciec dostał obywatelstwo po babci z tego co mi kiedyś wspominał,dodam jeszcze że moi rodzice nie byli nigdy małżeństwem

No to jak twoj ojciec nie mial slubu z twoja mama to bez uznania ojcostwa i tak nie mozesz po nim miec obywatelstwa

to jest za skomplikowany przypadek, by gdybac na forum, ale tak pobieznie patrzac na sprawe, twoje szanse sa raczej male

Witam ,w lipcu 2013 złożyłyśmy z siostrą i mamą wnioski o potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa z aktami urodzenia,aktami ślubów ( mama po ojcu ,który mieszka w Niemczech ale nie wiadomo czy jeszcze żyje,a ja z siostrą po mamie). Pochodzenie po dziadku niby jest ale nie posiadamy żadnych niemieckich dokumentów. W listopadzie otrzymaliśmy pismo z BVA o przyznaniu nam numeru sprawy i standardowa przypuszczam regułkę ,którą pewnie wysyłają wszystkim. Moje pytanie to jakie mam realne szanse na obywatelstwo jeżeli nie posiadam żadnych dokumentów niemieckich ?

Powrót