Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Sara_B
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

Sara_B

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie jestem tu nowa i nie wiem gdzie to dokładnie wkleić, więc tak. Jestem ciekawa jak wygląda ubieganie się o obywatelstwo niemieckie, jeśli jestem córką osoby, której mama urodziła się w Niemczech,a babcia pracowała. Mama mojej mamy urodziła się 1944 roku, a babcia mojej mamy pracowała kilka lat. Mam książeczkę mojej prababci o tym, że pracowała i akt urodzenia mojej babci, moja mama urodziła się w 1968 roku nie wiem czy to jest ważna informacja. Babcia mojej mamy wróciła do Polski niebawem jak mama mojej mamy się urodziła bodajże miała około roku. Hm, i jak to w tej sytuacji wygląda?Przebywam w Berlinie, pozdrawiam i dziękuję za wszelakie odpowiedzi:)!

Urodzeni przed 1 stycznia 1975 roku muszą udowodnić niemieckie pochodzenie swego ojca. Nie mogą oni dziedziczyć obywatelstwa od strony matki.
- z tego wynika, że moja mama nie może dziedziczyć obywatelstwa co za tym idzie ja nic nie zrobię z tymi papierkami ;).

Dziękuję za link. :) Pozdrawiam.

No a w tych papierkach pisze, że prababcia miała niemieckie obywatelstwo?

Bo wydaje mi się, że prababcia była na robotach przymusowych, i nawet dzieci urodzone w tym czasie nie nabywały obywatelstwa niemieckiego.
Poza tym nawet gdyby miała, to nie dziedziczy obywatelstwa po matce tylko po ojcu.

Osoba urodzona po dniu 01.01.1975 roku uzyskuje obywatelstwo niemieckie wówczas, jeżeli jedno z rodziców posiadało obywatelstwo niemieckie.

jeśli masz zatem jakieś papiery stosowne to ślij do BVA bezpośrednio ( jesli znasz niemiecki oczywiście, bo tam to tylko po niemiecku) Wysyłając do konsulatu sprawy trwają jeszcze dłużej i tak wszystko trafia do BVA bo sprawy ewentualnego obywatelstwa rozpatruje tylko i wyłacznie BVA , zaden konsulat, żadna inna instytucja itd. BVA na pewno Ci napisze jak sprawy się maja. Trzeba sie jednak uzbroić w cierpliwość bo trwa to czasami i najczęsciej miesiacami ( odpowiedz) sprawa rozstrzygniecia uzyskania lub tez na ogół nie:) obywatelstwa kilka lat:) To chyba najrozsądniejsze, bo na forum każdy pisze swoje i robi się niepotrzebne zamieszanie.

Ale mama Sary jest urodzona w roku 1968, i nie może po matce, chyba ,że jest dzieckiem nieślubnym, to wtedy może po matce.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót