Obywatelstwo niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Konwalia67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konwalia67

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie:) Jestem tu nowa i nie bardzo orientuję się jeszcze czego i gdzie szukać.Na dziś mam krótkie pytanie-do ubiegania się o obywatelstwo niemieckie potrzebne są wymienione we wniosku dokumenty.Moje pytanie brzmi-czy do tłumaczenia potrzebne są zupełne czy wystarczą skrócone akty urodzenia,ślubu itp? Dziękuję z góry za odpowiedź:help:

Witam,

Potrzebne są zupełne.Najlepiej wziąć jednak wielojęzyczne akty bo tych nie trzeba tłumaczyć

Pozdrawiam

aktow zupelnych nie ma na formularzach miedzynarodowych. Na miedzynarodowych sa tylko skrocone

Teraz to jestem skołowana,dwie odpowiedzi i każda mówi co innego. A chciałam jeszcze o coś zapytać:sad:

pogodniak ma racje ,sama niedawno pobieralam akt zupelny i trzeba bylo go tlumaczyc bo nie ma na formularzu miedzynarodowym

Odpisy międzynarodowe
Istnieją trzy rodzaje odpisów międzynarodowych:
formularz A (odpis skrócony aktu urodzenia),
formularz B (odpis skrócony aktu małżeństwa) oraz
formularz C (odpis skrócony aktu zgonu).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Metryka_(odpis)

Dzięki,teraz jest OK.:smile:A jeszcze zapytam,czy muszą być świeżo pobrane z USC czy te dawniejsze też są dobre? Mam raczej dawniejsze i niektóre były zwolnione z opłaty.Poza tym,kilku już nie zdobędę w USC,bo po 100 latach przekazują do archiwum a tam już tylko kserokopie wydają? A i jeszcze,czy można gdzieś znaleźć ido wydrukowania formularz? Dostałam z konsulatu,jest wypełniony ale kilka skreśleń jest i brzydko to wygląda.Wprawdzie sama go zawiozę do Konsulatu ale wolałabym z bezbłędnie wypełnionym.Tym bardziej,że wypełniałam z pomocą bo mój niemiecki jest dopiero na początku drogi bo samemu trudno się uczy a na kurs mnie nie stać.:help:

Proszę odpowiedzcie mi jeszcze na to ostatnie pytanie

Najlepiej wysłać metryki skrócone na drukach międzynarodowych. Teoretycznie oszczędza się ale w praktyce o wszystkim decyduje BVA. Zawsze ma się prawo do uzupełnienie dokumentów oczywiście jeśli mówimy o metrykach bo to raczej każdy jest w stanie zdobyć. BVA zawsze może sobie zażyczyć vollständiger Auzsug aus dem Geburtenregister bei fremdsprachigen Unterlagen mit beglaubigter deutscher Übersetzung durch einen amtlich vereidigten Überstezer. Po wojnie często dzieci rodziły się przed ślubem lub bez ślubu. Wtedy w takiej rozszerzonej metryce powinna być adnotacja jeśli ojciec uznał dziecko. Tłumacz bierze conajmniej 30 zł za stronę. Tłumaczenie aktu zupełnego moża zająć nawet 3 strony.

Powrót