witam ja rowniez walkuje temat mojego obywatelstwa I troche opadam z sil bo nie wiem juz czy mam mozliwosc posiadania go.
Skladalam dokumenty do dzis nie ma odpowiedzi.
Czy dostałaś nr sprawy z BVA?. Kiedy wysyłałaś wniosek ?. Jak długo czekasz?
chodzi o przyznanie OBYWATELSTWA PO DZIADKACH.
Moi rodzice- nie maja obywatelstwa, ja staram sie o obywatelstwo dla siebie.
Może mają tylko o tym nie wiedzą - obywatelstwo albo się posiada albo nie, czym innym jest potwierdzenie obywatelstwa a czym innym jego posiadanie. Twoi rodzice jeśli posiadają obywatelstwo wcale nie muszą go potwierdzac tzn. ty możesz wystąpic z wnioskiem o potwierdzenia a rodzice nie muszą, bo im to np. jest niepotrzebne
Dziadkowie ktorzy maja obywatelstwo to rodzice mojej mamy,
Moi rodzice mieszkaja w PL, nigdy nie mieszkali dluzej w Niemczech, jakos wrocili po pol roku spedzonym w tym kraju, kiedys wiele lat temu.
Jeśli wrócili to musztarda po obiedzie - Pogodniak wyjaśnił
Dlatego sprawa jest bardzo trudna, zwlaszcza ze ona nie zna niemieckiego, a ma wypelnic dokumenty jako pierwsza zanim ja je zloze- tak mysle.
Ustawodawca nie wymaga aby wszyscy w rodzinie składali wniosek o potwierdzenie obywatelstwa - ty chcesz Staatsangehörigkeitsausweis więc ty wysyłasz wniosek z dokumentami, innymi słowy MAMA NIE MUSI
Mama urodzona w 1963. Ja 1986.
Tylko po jej stronie moge wnikac.
Jej brat ma obywatelstwo, nabyl przez pochodzenie po rodzicach (chyba).
Jest zonaty, ma dzieci, wszyscy maja wiec obywatelstwo.
Moja mama nie ma.
To czy ma czy nie ma, wiedzą tylko w BVA - po wpisie sądzę, że jednak nie jest obywatelką BRD, bo: 1 dziadkowie otrzymali obywatelstwo na innych zasadach tj. babka miała przodków i na nich się powoływała w czasach gdy Niemcy przyjmowali tzw. późnych przesiedleńców / uciekinierów z bloku wschodniego. 2 dziadek otrzymał obywatelstwo po swojej żonie więc tu zależy jak w Bundesverwatungsamt do tego by podeszli urzędnicy.
Jak to mozliwe?
Wszyscy mieszkali na terenie Niemiec od dziadkow po pradziadkow, chodzi o takie miejscowosci jak Birkenhein (brzeziny), Oppeln (opole), Dabrowka wielka,
Oj możliwe - uwierz mi że nierzadko brat jest obywatelem BRD a siostra nie - prawo się zmienia, kiedyś były lepsze czasy dla chcących brac udział w wyborach kanclerza
Mam dokumenty takie jak
e-niemieckie dowody osobiste dziadkow
(Dziadek ma obywatelstwo po zonie)
- Ausweis A für Vertriebene und Flüchtlinge
-moj numer Po
Czy jest szansa?
Czy moja mama ma pierw wystawic wniosek?
Nadzieja umiera ostatnia.
Tak jak napisałem powyżej Twoja mama nie musi - ty możesz sama złożyc wniosek z pominięciem mamy
Oni mieszkaja w Polsce, wiec czy to przekresla moje szanse (musi byc wpis o zameldowaniu na terenie Niemiec- od rodzicow brak
Bardzo prosze o pomoc.