Obywatelstwo Niemieckie.

• Autor wątku Autor wątku Rosssamunda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No więc tak : mogę składać te dokumenty o obywatelstwo czy nie?

Wniosek moze skladac kazda osoba, nawet taka, ktora z gory praktycznie nie ma szans. Koszty to jakies 20 euro, wiec po co sie w nieskonczonosc pytac. Jesli chcesz wiedziec na 100%, zloz wniosek, dostaniesz decyzje administracyjna, pozytywna albo negatywna. Za skladanie nawet kompletnie bezzasadnych wnioskow przeciez do wiezienia nie wsadzaja.

Wyobraź sobie że to akurat wiem :) Tyle że chyba po to jest forum aby się tu PYTAĆ! Więc bardzo dziękuję za pomoc, szczególnie właśnie tobie bo od samego początku miałeś takie pojęcie o tej sprawie jak ja, tyle że wystarczyło napisać "nie wiem".

Wniosek 20 Euro, ale tłumaczenia czy notarialne potwierdzenia zgodności z oryginałem dokumentów, to już trochę więcej, nie uważasz?

to juz kazdy musi sam ocenic, jaki bedzie jego nadklad. Na podstawie ogolnikowych opisow sytuacji nikt na forum nie da 100% (nawet 80%) prognozy, ze cos z tego wyjdzie. A Ty Rossamunda mozesz sie dasac, ile chcesz, ale tak sie sklada, ze na tym forum praktycznie nikt nie zna sie tak nie niemieckich przepisach o obywatelstwie jak ja. Wiec jak ci moja odpowiedz nie wystarcza, zwroc sie do niemieckiego adwokata-specjalisty od spraw obywatelstwa. Zaplacisz nie 20 euro, tylko minimum 200, a gwarancji nadal nie bedziesz miec

Tak naprawdę trzeba poświęcić dużo czasu no i trochę grosza aby zgłębić tę tematykę. BVA niczego nie ułatwia a nawet utrudnia. Ostatnio zrezygnowali nawet z FAQ na swojej nowej stronie.

Moja kuzynka dostala obywatelstwo po ojcu na podstawie volkslity i przez urodzenie swojego taty na terenach niemieckich w roku 1908
-ona urodzona w 1947 obywatelstwo po tacie dostala w 1996
-jej corka w tym roku dostala odmowe bo chca wiedziec co jej ojciec robil w latach 1945-50
skoro ona sie urodzila w 1947 i dostala potwierdzenie obywatelstwa po ojcu w roku 1996
to czemu jej corce nie przysluguje
dodam ze jej ojciec dostal obywatelstwo polskie w roku 1951 na co ma zaswiadczenia z archiwum a wiec w okresie od 1941 do 1951 mial obyw niemieckie a prawnie urzedowo polskie nabyl dopiero w 1951 czy ten dowod w odwolaniu cos da?????????

BVA wie, że na dokumenty z okresu 1945-50 została nałożona klauzula tajności.
Na podstawie art.7 ust.2 ustawy o ochronie informacji niejawnych (Dz.U. z 2010 r. Nr 182 poz. 1228 ). Ochronie nie podlegają dane na podstawie przepisów:
- ustawy z dnia 18 XII 1998 r. o IPN
- ustawy z dnia 18 X 2006 r. o ujawnieniu inf. o dok. organów bezp. państwa z lat 1944-1990
To tak w telegraficznym skrócie. A wracając do sprawy to na miejscu BVA też chciałbym wiedzieć co ojciec/dziadek robił w latach 1945-50 skoro IPN powinien mieć takie dane i teraz może je udostępnić.

Powrót