Obywatelstwo niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Magdex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magdex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Hej.
Otoz moja mama ( podobno ) w latach 90 tych miala przyznane niemieckie obywatelstwo ( jej brat w tym czasie dostal i zlozyl dokumenty rowniez na nia ) i jak twierdzi, ma je przyznane tylko wystarczy zlozyc jakies papiery w celu dostania tego obywatelstwa.
Zastanawia mnie jak mozemy to sprawdzic i czy jezeli cos takiego bylo to moze dostac to obywatelstwo po takim czasie ?
W tam tych czasach rozdawali obywatelstwa jak ulotki wiec sie nie zdziwie jezeli tak bylo jednak caly czas mnie to nurtuje..

Moze ktos pomoc ? Gdzie ma sie zglosic i jakie dokumenty przygotowac ?

Przepraszam za brak polskiej czcionki, brak polskigo sprzetu ;)

witam jestem w trakcie kompletowania dokumentów aby uzyskać obywatelstwo
przedstawie co mam i co wiem proszę o poradę czy mogę się starć .
1 moja prababka ur 1907.04.16 w Jabłonnie córka emigranta niemieckiego z USA HUGO SCHILLINGA do czasów wojny mieszkała na terenie Jabłonna częściowo w Strzelinie potem dostała kartę przesiedleńca i zamieszkała w Berlinie do momentu budowy muru tam z drugim mężem Korcz -Niemiec prowadzili przy Charlotengurg restaurację i sklep pasmanterie a następnie emigrowali do Australii gdzie pozostali do końca życia (1991)pobierając rentę niemiecka (nie zrzekli się obywatelstwa )jej brat pozostał w Berlinie do 2007
2.prababka miała nieślubne dziecko (mój dziadek)1927 .01.26 i mam jego metrykę Schilling Walter urodzony w Jabłonnie do 6 roku wychowywany przez dziadków podczas wojny pracował w Fuldzie w fabryce .
3.prababka miała męża polaka ,dał nazwisko dziadkowi (do dzisiaj je używa) w wieku 6 lat podczas wojny maż zginął ponownie wyszła za mąż za KORCZA -Niemca.
posiadam metrykę ur dziadka ,prababci ,legitymację uchodźca prababci dowód niemiecki z wpisanym dziadkiem.
tyle po stronie ojca
1.moja babka (Gertruda kulish) ur 1932-12-22 w Jeleniej Górze córka Niemca służył w wermachcie wnuczka Wilhelma Kulish lotnik Luftwaffe posiadam dokumenty metryki akty zgonu dokument służby w wojsku niemiecki,kilka lat temu moja matka składała w Koln oryginały wiec jest założona księga.
tyle po stronie matki
czy te wszystkie dane pozwolą uzyskać mi obywatelstwo

Miejsce ur. dziadka Jabłonna czyli wieś w województwie mazowieckim a więc w czasie wojny teren GG. Twoja prababcia musiała przejść procedurę przed EWZ w Litzmannstadt (Łódź). Dostała Deutsche Umsiedler (Rückkehrer-Ausweis), przyznano jej kategorię A-Fälle i wywieziono w głąb Rzeszy. Osobą z tej kategorii nie wręczano Einbürgerungsurkunde czyli formalnie nie dostała obywatelstwa. Dla władz niemieckich była fremdrassig lub unerwünschte Antragsteller (G-Fälle) czyli formalnie nie powinna opuszczać terenu GG z powodu emigracji ojca do USA no i małżeństwa z Polakiem. Warunkowo wywieziono ją wraz z dziadkiem do Altreich choć ludność niemieckiego pochodzenia z GG trafiała głównie do Kraju Warty. Z tego powodu prawdopodobnie później w czasie wojny nie dostała obywatelstwa tylko miała Status von wiedereindeutschungsfähigen Staatenlosen.

Ostatnia edycja:
Witam trochę to pogmatwane ale to mojej prababci ojciec przyjechał do Jabłonna był Niemcem ona urodziła się w Jabłonnie 1907 potem z jak już miała nieślubnego dziadka ( ur. w Jabłonnie)to cała rodzina przeniosła się do Strzelina podobno uciekali przed wojskami polskimi w między czasie prababka wyszła za polaka rozwiodła się i wyszła za Niemca już mieszkając w berlinie jej brat i ona mieli normalnie obywatelstwo niemieckie taką tez rentę pobierała w Australii i nie zrzekła się obywatelstwa niemieckiego zmarła jak wiec jako Niemka jej drugi mąż też Tak miej więcej to wygląda.Jeżeli możesz jakoś to poskładać i odpowiedzieć to super .Dziękuję i pozdrawiam Geronimo 75

Musisz trzymać się faktów a więc skupić się na dziadku. Dziadek już po ukończeniu 16 roku życia dla władz niemieckich był pełnoletni. Historia prababci w tym momencie nie ma znacznia. Skoro twój dziadek już w latach 1943-44 pracował w Fuldzie w fabryce jak wielu robotników przymusowych z innych krajów na terenie III Rzeszy to dlaczego nie służył w jakiejś organizacji militarnej bądź paramilitanej. W jaki sposób chcesz udowodnić Benenntnis zum Deuschen Volkstum.

Z jego opowiadań wynika że prababka go wysłała do tej fabryki gdyż był niegrzeczny (może tak wygodnie mu mówić) pracował tam krótko został pobity a następnie odesłany do rodziny do Strzelina ( tu pracował w piekarni a potem w restauracji matki w Berlinie) przez oficera niemieckiego,który przeczytał jego dokumenty że jest Niemcem i cała rodzina mieszka w Strzelinie i że nie powinien być w tym miejscu znowu opieram się na wspomnieniach. Benenntnis zum Deuschen Volkstum. nie wiem właśnie w jaki sposób mam to udowodnić mam prababki dowód niemiecki gdzie ma wpisanego dziadka metryki urodzeń i akt zgonu co jeszcze potrzeba dziadek ma dokumenty z Fuldy .Ja osobiście uważam że dziadek nie chciał się uczyć i dlatego wylądował w fabryce prababki brat służył wysoko w wojsku niemieckim i dziadek właśnie tak mówi że on się dobrze uczył .Dziękuję ci bardzo za ta pomoc . A co ze stroną matki tam tez są korzenie niemieckie .Pamiętam jak prababka mówiła 1989 że te dokumenty,które przekazała dziadkowi(syn) wystarcza aby dostać obywatelstwo gdyż jest tam napisane że WALTER SCHILLING (dziadek) jest obywatelem niemiecki w jej paszporcie ,jej dowodzie ,i jakiejś liście przesiedleńczej wszystko po niemiecku z ich pieczątkami.Mój dziadek przez to że był dzieckiem nieślubnym z Niemcem nie lubił Niemców( wybryk natury) i strasznie chciał być polakiem ,robił wszystko więc w tym kierunku nawet uciekł kiedy oni emigrowali do Australii z Berlina do Polski.

Witam,

jezeli dziadek byl pracownikiem przymusowym na terenie III Rzeszy podczas II WS to jego dane (wraz z narodowoscia) powinny byc w posiadaniu International Tracing Service. Kwerenda jest bezplatna, odpowiadaja szybko, a maila mozna napisac rowniez w jezyku angielskim. Jezeli napisza, ze dziadek byl polskim pracownikiem przymusowym to sprawa chyba jest przegrana...
Homepage| International Tracing Service

Co do matki to zapoznaj sie z ponizszymi zasadami i sprawdz czy spelniasz kryteria (jesli jestes urodzona w 1971 r. to mozesz sie ubiegac o obywatestwo tylko od strony ojca):
http://www.breslau.diplo.de/Vertret...Staatsangehoerigkeit/Feststellung__Seite.html

"W przypadku osób urodzonych przed dniem 01.01.1975 r. obowiazuje zasada, e
moga one byc Niemcami jedynie wówczas, gdy ich ojciec był Niemcem. Istnienie tej
ciagłosci pochodzeniowej udawadnia sie wstecz od dziadka lub nawet od pradziadka ze
strony ojca ( a do poczatku XX wieku).
Osoba urodzona po dniu 01.01.1975 roku uzyskuje obywatelstwo niemieckie wówczas,
jezeli jedno z rodziców posiadało obywatelstwo niemieckie po swoich przodkach".

Pozdrawiam

witam
właśnie próbuję wysłać maila do International tracing service ale adresy podane na ich stronie w ogóle nie wchodzą czy znasz jakiś inny kontakt do nich droga mailowa .Co do dziadka to nie był przymusowym pracownikiem polskim dzisiaj dostałam metrykę jego urodzenia i jest napisane Waldemar Schilling matka Irena Schilling ojciec brak.
pozdrawiam i na razie dziękuje za te wszystkie informacje

witam Geronimo
wracam do wątku obywatelstwa tak więc dostałam odpowiedz z International tracing service że dziadek nie był pracownikiem przymusowym dostałam też z Australii dokumenty dotyczące prababki (data przypłynięcia ,obywatelstwo itp)mam meldunek prababki z berlina ,dowód niemiecki gdzie wpisany jest dziadek metrykę dziadka (nieslubne dziecko) metrykę ojca praktycznie wszystko wniosek z konsulatu ale mam inne pytanie.chodzi o to że mój dziadek (ewenement) podczas wojny twierdzi że zgineły jego wszystkie dokumenty i przyjął nazwisko męża babci (3lat byli małżeństwem a dziadek miał 6lat)nigdzie nie ma dokumentów że dostał nazwisko ojczyma dostałam metryke urodzenia z niemieckim nazwiskiem dziadka.do tej pory nosi nazwisko polskie mój ojciec tez i ja przez to też mam polskie panieńskie.Jest to nie zgodne z dokumentami jak będzie wyglądac wiec przywrócenie tych wszystkich nazwisk gdyz zaden dokument nie potwierdza faktu adopcji .pozdrawiam pomózcie

Zawsze ma zastosowanie formułka: Ihr Grossvater hat von Geburt bis 1945 in einem Gebiet gelebt, das (niemals) als Reichsgebiet behandelt wurde. Twój dziadek jako nieślubne dziecko w momencie urodzenia ma obywatelstwo polskie po swojej mamie. Wjeżdzając na teren Reichsgebiet jest obywatelem polskim. W czasie wojny mama wychodzi za mąż za niemieckiego obywatela. Z Anlage V wynka, że przodek mógłby nabyć niemieckie obywatelstwo przez Adopcje od stroy ojca (ojczyma) czyli dać mu swoje nazwisko. Inaczej miał Status von wiedereindeutschungsfähigen Staatenlosen. Jeśli dziecko jest nieślubne nawet jeśli rodzice biorą ślub miesiąc po jego urodzeniu i dziecko ma nazwisko ojca BVA żada aktu zupełnego urodzenia dziecka gdzie jest czarno na białem napisane, że ojciec uznał dziecko. Dla BVA nie jesteś partnerem tylko petentem.

Witam Geronimo chyba nie zrozumiałes mój dziadek jako nieślubne dziecko ma niemieckie obywatelstwo gdyz matka jego ma tez niemieckie obywatelstwo takie mam we wszystkich jej dokumentach w czasie wojny wychodzi za maz za polaka potem zostaje wdowa i wychodzi za niemca.W skróconym akcie mam Waldemar Schilling matka Irena Schilling ojciec ------.tak jak mówisz poprosili o akt zupełny czekam pozdrawiam i co z tym fantem .

Moja interpetacja jest bez znaczenia. Ja podaję intepretację BVA. W momencie urodzenia twój dziadek jest obywatelem polskim bo urodził się na terenie ówczesnej Polski. Takie są fakty. Obywatelstwo można mieć od urodzeni lub poprzez naturalizację (Einburgerung, Adoption).

ok dziękuje bede próbowała składam dokumenty i zobaczymy co odpisza pozdrawiam

Ok musisz jeszcze wiedzieć, że DVL-Verfahren z 4.3.1941 miał zastosowanie nie tylko na terenach polskich wcielonych do Rzeszy ale też dotyczył obywateli polskich mieszkających w tym czasie w Altreich. Może dokument prababci, który posiadasz wraz z wpisanym dziadkiem jest rodzajem Volkslistenausweis czy ma zwiazek z wyjściem za mąż za niemieckiego obywatela. Jeśli jest to I przypadek to jesteś "w domu" jeśli nie to sprawa się komplikuje.

babci mam takie dokumenty Trauzeugnis,Ausweis fur Vertriebene und fluchtlinge,Geburtsurkunde,Deutidjes Reich z orłem niemieckim nie wiem czy dobrze napisałam ale to jest stare i słabo widoczne pierwsza strona srodek lepiej

Szczerze mówiąc ten dokument nic mi nie mówi. Jest to chyba dokument przejściowy. Myśłałem, że masz Kennkarte des deutschen Reichs.

ten dokument wygląda jak paszport (wielkosć ) pierwsza strona orzeł i jakis napis numer w środku zaś dane babci i poniżej dzieci mi to kojarzy sie to z paszportem bo tak wygląda nasz paszport tylko ten jest po niemiecku i z pieczątkami niemieckimi.jakbyś miał skan to przesłałabym wtedy może cos więcej byś powiedział jestem ci i tak wdzięczna ze tyle mi pomagasz

Belunia i co mi po tym dokumencie wypedzonego jak nie moge dojść co to jest ten pierwszy dokument litery jak z epoki renesansu na srodku orzeł z swastyka pod spodem znowu renesansowe liter u góry numer 6cyfrowy

pierwszy to znaczy Trauzeugnis?

pisze w internecie ze to Stammbuch

Powrót