obywatelstwo niemieckie

• Autor wątku Autor wątku ares101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ares101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, na początku chciałbym powedziec, ze nie wiem czy to odpowiedni dział, jezeli nie to prosze o przeniesienie.
Moj ojciec urodził sie w 1941r. na terenie III Rzeszy Niemieckiej (okolice Raciborza), wiec posiada obywatelstwo niemieckie. W 1945r. po zakonczeniu wojny wraz ze swoją matką zamieszkał na terenie Polski, co uczyniło go rowniez obywatelem Polski, czyli posiada dwa obywatelstwa. Ja urodziłem sie w 1993r. w Polsce i wydaje mi sie, ze powinienem otrzymac obywatelstwo Niemieckie bez problemu. Moi rodzicie zajmowali sie tym gdy nie byłem jeszcze pełnoletni i z tego co wiem, zostało to odrzucone. Teraz gdy jestem pełnoletni, chciałbym uzyskac obywatelstwo na własną ręke, lecz nie mam pojecia gdzie mam sie zgłosic i od czego zacząć. Rodzicie nie pomagaja mi w tym, cały czas twierdzą, ze nie otrzymam tego obywatelstwa, poniewaz cos tam sie zmieniło w ustawie. Dodam, ze moj brat rocznik 1979r otrzymał obywatelstwo bez problemu, wiec ja tez powinienem. Od czego zacząc, gdzie sie zgłosic?

Powrót