Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku hjob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hjob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Wiem że temat był wałkowany wiele razy, ale każdy przykład jest inny i nie dostatecznie transparenty stąd mój wątek.

Chce uzyskać obywatelstwo niemieckie ze względu na pochodzenie.

Moja babcia ( od strony Mamy ) miała niemieckie korzenie, oraz podczas wojny wpisała się na volkslistę. Dziadek też miał obywatelstwo niemieckie, jednak nie do końca wiem czy miał je po przodkach czy poprzez małżeństwo z Babcią. W czasie wojny był tłumaczem dla Wermachtu

Babcia miała dwie córki, jedna mieszka i żyje w Niemczech, dostała obywatelstwo niemieckie jako późny przesiedleniec. Druga córka to moja Mama która została w Polsce.

Ja urodziłem się w 87'.

Jestem w posiadaniu paszportu Niemieckiego Babci i Dziadka gdzie jest zapisz ze są obywatelami Niemiec.

Czy są jakieś w ogóle szanse na uzyskanie z pomocą tych dokumentów obywatelstwa?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Witaj,
- w którym roku urodzila się Twoja matka?
- gdzie mieszkali Twoi dziadkowie w okresie 1937-1945?

Moja mama urodziła się w 59 roku, Babcia mieszkała na Kaszubach dziadek w Przasnyszu

Małżenstwem są od 52'

Ostatnia edycja:
Niemieckie prawo o obywatelstwie do roku 1975 nie uwzględniało równouprawnienia kobiet, co oznacza, ze obywatelstwo osob urodzonych przed rokiem 1975 można było uzyskać
- w przypadku dzieci ślubnych tylko po ojcu
- w przypadku dzieci nieślubnych po matce

A zatem Twoja mama nie mogła "nabyć" obywatelstwa niemieckiego po swojej mamie a Twojej babci. Czy dziadek był Niemcem?

Hej, dziadek nie był Niemcem, dopytałem się, Dziadek uzyskał obywatelstwo w latach 90' na podstawie małżeństwa z Babcią, zdecydowali się po 89 na emigrację do Niemiec, otrzymywali od rządu niemeickiego emerytury stąd taka ich decyzja.

Wiesz, to działa mniej więcej tak - aby stwierdzić, że masz niemieckie obywatelstwo musiałbyś urodzić się (jako rocznik 87) albo z matki Niemki albo (i) z ojca Niemca. Ale żeby stwierdzić że jeden z Twoich rodziców bądź oboje są Niemcami musisz mieć pewność i musisz to udowodnić, że w chwili ich urodzin ( w dniu ich urodzin a nie później) ojciec Twojego ojca lub ojciec Twojej matki (dziadkowie) byl Niemcem. Z tego co napisałeś, tak nie jest, więc brak ciąglości pochodzenia. No chyba, że nie o wszystkim napisałęś, coś istotnego pominąłeś.

Powrót