Obywatelstwo niemieckie

• Autor wątku Autor wątku ivanski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cześć,

Pytanie dotyczące rehabilitacji.
Osoby z DVL II składały wniosek o rehabilitację. W takim wniosku pisały, że chcą aby nadano im polskie obywatelstwo, że nie czują się Niemcami, że nie wiadomo dlaczego taką grupę otrzymały i wiele innych stwierdzeń, które niejako zaprzeczają ich niemieckiemu obywatelstwu.

Jak takie wnioski są traktowane przez BVA? Czy to nie jest zrzeczenie się obywatelstwa?

Osoby mieszkajace na terenach bylej Rzeszy Niemieckiej w granicach z 1937 (= przed Anschlussem Austrii), czyli w odniesieniu do Polski, na terenach, ktore przed 01.09.1939 lezaly w granicach Niemiec (a wiec zachodnia czesc Gornego Slaska, caly Dolny Slask tereny na Warmii i Mazurach nalezace przed wojna do Niemiec itd itp) nie tracily niemieckiego obywatelstwa (jesli miale takie juz nadane), nawet jesli po II wojnie swiatowej na wlasne zyczenie nabyly inne obywatelstwo. Stanowily o tym przepisy niemieckiej ustawy o obywatelstwie w wersji obowiazujacej do roku 2000, wg ktorych osoby, bedace "im Inland" (czyli wewnatrz kraju = wewnatrz Rzeszy niemieckiej) NIE tracily obywatelstwa Rzeszy wystepujac z Inland o obywatelstwo innego panstwa. Tracily je jedynie, gdy robily to przebywajac "za granica" (im Ausland). A poniewaz Niemcy przynajmniej do roku 1970 nie uznawaly granicy na Odrze i Nysie, ich dawne tereny wschodnie przynajmniej do tego czasu nie byly uznawana pod wzgledem prawnym jako "Ausland", chociaz znajdowaly sie pod administracja polska.

No tak ale tu narzuca się pytanie czy sam fakt złożenia wniosku o rehabilitację jest równoznaczny ze zrzeczeniem się obywatelstwa niemieckiego? Rehabilitacja nie doszła do skutku - wnioskujący zginał.

Stan faktyczny:
1. idzie front rosyjski - DVL II nie ucieka na zachód ale zostaje w rodzinnych stronach im Ausland
2. front się przetoczył i rosyjsko/PRLowskie władze łapią DVL II i wsadzają do obozu
3. DVL II składa tam wniosek o rehabilitację
4. Wniosek trafia do sądu ale DVL II ginie podczas prac
5. Wniosek nie jest rozpatrzony a 2 lata później PRL zaprzestaje ścigania

Z jednej strony można to traktować jako oświadczenie woli złożone pod przymusem - czyli nieważne.
Z drugiej strony nie mam pojęcia jak traktuje to BVA? Tzn czy składać dokumenty z IPN wybiórczo (ausweis DVL II, opinię Polskiego Związku Zachodniego i postanowienie o zaprzestaniu ścigania), czy również wniosek o rehabilitację...?

Ostatnia edycja:
Jeśli mamy do czynienia z 2. grupą, to BVA tak czy siak zażąda zaświadczenia o rehabilitacji lub pisma z IPN o braku dokumentów rehabilitacyjnych. Tamtejsi urzędnicy nie od dzisiaj zajmują się sprawą Volkslisty i doskonale wiedzą, że Polacy się rehabilitowali. Zależy, co jest napisane w tym wniosku. Jeżeli jest wzmianka o przymusowym wpisie, to raczej nie będzie to dobrą oznaką. Jeżeli tylko luźny i w twoim przypadku nierozpatrzony wniosek, BVA będzie prawdopodobnie traktowało twojego przodka jak osobę z 3. grupą i będzie żądało innych dokumentów potwierdzających niemieckość, ponieważ nie da się jej jednoznacznie stwierdzić na podstawie nierozpatrzonej sprawy rehabilitacyjnej.

Witam mam pytanie czy jest sens starać się o obywatelstwo Niemieckie po przodku pradziadku który od 39r do 45r służył w armii niemieckiej miał kategorie DVL2 w 45 roku został uwięziony w polskim więzieniu za współpracę z niemcami i dziwnym trafem zmarł 3 miesiące później mam dokument IPN wszystko się gadza jeśli chodzi o prawo krwi on urodził się 1909 jego syn mój dziadek w 1940 córka dziadka czyli moja mama w 1970 a ja nie ślubny syn 1990

Witam forumowiczów.
Na wstępie zaznaczę, iż zapoznałem się z większością wątków poruszonych na tym forum, dotyczących dowodu obywatelstwa niemieckiego. Zdaję sobie też sprawę, że mój przypadek nie będzie wyjątkowy, lecz chciałbym rozwiać pewną wątpliwość, na którą nie znalazłem tutaj odpowiedzi.
Na początek, opiszę pokrótce moją sytuację. Chciałbym udowodnić posiadanie niemieckiego obywatelstwa po następującej linii: ja (rocznik 1994)-> matka (1970)-> dziadek (1941) -> pradziadek ( 1898 ). Cała linia była ślubna. Pradziadek urodził się w gminie Sztum (Prusy Zachodnie), następnie przeprowadził się do Grudziądza (przed rokiem 1916). W 1920 roku utracił obywatelstwo niemieckie, ponieważ pozostał w mieście. W 1922 ożenił się. Podczas okupacji niemieckiej podpisał volkslistę (nie mam jednoznacznego dowodu). W 1941 urodził się mój dziadek.
Jedyny dokument jaki posiadam to Staatsangehörigkeitsausweis (Bundeswerwaltungsamt Köln) brata mojego dziadka (rocznik 1930), wystawiony na rok 1996, który odebrał w Konsulacie w Gdańsku. Moje pytanie, czy powołując się na w/w dokument, jest realna szansa na udowodnienie obywatelstwa?

Witam.
Brat dziadka to nie Twój dziadek.
Najlepiej znaleźć w AP Bydgoszcz VL.
Dzieci brata Twojego dziadka może są tacy ( Twoi wójkowie lub ciocie ) porozmawiaj z nimi może oni posiadają jakieś dokumenty po swoim ojcu może znajdą DVL . Moim zdaniem kluczowym dokumentem jest VL.Może się mylę. Jeżeli brat twojego dziadka jest lub był w posiadaniu DVL to napewno jest wpisany również Twój dziadek.
Pozdrawiam

Chodzi o to, że brat mojego dziadka przeprowadził procedurę dowodu obywatelstwa i dostał Staats w 1996, czyli przedłożył dokumenty dotyczące wpisanie na DVL swojego ojca.

Witam.
Dlatego tak jak pisałem to są kluczowe dokumenty które musisz zdobyć bez nich powołując się na dokumenty brata Twojego dziadka raczej możesz mieć problemy. Ja doskonale rozumiem duże prawdopodobieństwo jest że takie dokumenty posiadał. W formularzu na obywatelstwo jak sobie przypominam jest pytanie odnośnie rodziny w RFN możesz podać jak najwięcej szczegółów wraz z adresem dziadka brata wpisując jego nr.Statu. lub dołączyć kopię tego Statu. Jak przejdzie to super. Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam

Brat dziadka nigdy nie mieszkał w Niemczech. Uzyskał Staats w 1996 i do końca życia mieszkał w Polsce, nie wyjechał "na pochodzenie". Domniemam, że gdzieś w archiwum w Koloni jest teczka mojego wujka, a w niej dokumenty potwierdzające DVL jego ojca.

Ok.
A próbowałeś poszukać na własną rękę DVL w Bydgoszczy. Tam są w zbiorach VL. Wiem gdyż pochodzę z tych regionów. Może spróbować. Warto.
Pozdrawiam

Cała procedura musi być w Twoim przypadku jak by od początku przeprowadzona.

Powrót