obywatelstwo po dziadku

• Autor wątku Autor wątku naugard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

naugard

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam takie pytanie i moze tutaj ktos mi cos podpowie czy moge starac sie o obywatelstwo niemieckie.

Z tego co mi wiadomo moi pradziadkowie wyemigrowali za praca z Wielkopolski w poszukiwaniu pracy okolo roku 1905. Osiedlili sie na Pomorzu w okolicach Stargardu Szczecinskiego a dokladnie we wsi Adamsdorf dzis Sulimierz gdzie w roku 1915 przyszedl na swiat moj dziadek.

Jednak gdy dziadek mial okolo roku postanowili wrocic do Polski. W Polsce wyrobili papiery dziadka na nowo wraz z aktem urodzenia. Jednak niemiecki akt urodzenia i chrztu pozostal w niemczech i wiem, ze te papiery sa jednak ja ich nie mam.

W czasie II wojny swiatowej dziadek ponownie trafil na pomorze, jednak tym razem jako jeniec wojenny i przebywal tam do jej zakonczenia. Po wojnie osiadl na tych terenach na stale. W 1960 roku urodzila sie moja mama a ja w roku 1983. Wiem nawet w ktorym miejscu dziadek sie urodzil. Niestety dziadek zmarl w 2003 roku.

Z tego co wiem to wszyscy ktorzy mieszkali na terenie niemiec przed 1937 rokiem sa traktowani jako niemcy. Czy mam szanse o staranie sie o obywatelstwo?

naugard napisał:
Z tego co wiem to wszyscy ktorzy mieszkali na terenie niemiec przed 1937 rokiem sa traktowani jako niemcy. Czy mam szanse o staranie sie o obywatelstwo?

Niestety zle wiesz, bo tak nie jest

Odpowiedz na reszte pytan znalazlbys sam na tym forum, gdybys poswiecil troche czasu na przeczytanie wczesniejszych watkow.

Ale krotko i wezlowato: nie masz najmniejszych szans.

a czytac potrafisz? Napisalem powyzej:

nie masz najmniejszych szans.

i to jest niestety prawda

Ok ok juz znalazlem odpowiedz w innym temacie... wiecej luzu i kultury do ludzi zycze ;) :-)

Nie widze w mojej wypowiedzi nic niekulturalnego, sam chyba widzisz, co to sie dzieje. Codziennie ludzie zadaja to samo pytanie, bo sa za leniwy, zeby poswiecic pol godziny czasu na pobiezne przeczytanie wczesniejszych odpowiedzi. U gory jest nawet przyklejony temat o warunkach uzyszkania obywatelstwa. Ale po co czytac,....:rolleyes:

Staram się o obywatelstwo po moim dziadku który był niemcem. Mieszkał od urodzenia na dawnych ziemiach niemieckich w Szczecinie. W czasie wojny był w niewoli rosyjskiej do 1947r. został przetransportowany do Berlina po czym złożył wniosek o powrót do swojej żony do Szczecina ale musiał przyjąć obywatelstwo polskie ażeby móc wrócic do rodziny. Moje pytanie to czy są szanse aby starać się o obywatelstwo po dziadku skoro po wojnie wrócił do Polski.
Nie mogę nigdzie znaleźć tego wątku nigdzie na forum. Prosze o odpowiedź.

Na to pytanie nie da rady odpowiedziec bez znajomosci wszystkich szczegolow.

Generalnie w tamtym okresie obywatel niemiecki, ktory na wlasny wniosek nabywal obywatelstwo panstwa obcego, tracil automatycznie obywatelstwo niemieckie, ale byly od tego pewne wyjatki, zalezace glownie od tego, czy nabycie obcego obywatelstwo nastapilo na terenie Niemiec czy za granica.

Dziękuję za odpowiedź.
Mój dziadek złożył wniosek o obywatelstwo polskie w 1948 aby przedostać się do swojej żony i dzieci w Szczecinie który należał już do Polski.
Niewiem czy zachował niemieckie obywatelstwo ale chyba nie jak postawili mu taki warunek. Czy to jest jakaś różnica w Polsce czy za granicą?
Proszę o odpowiedź.

Jest roznica, bo jak pisalem, obywatele niemieccy, ktorzy skladali wniosek o obce obywatelstwo przebywajac na terenie niemiec, generalnie nie tracili obywatelstwa niemieckiego, a ci, ktorzy skladali taki sam wniosek przebywajac juz za granica, je tracili.

Poza tym nie wiadomo, czy niezaleznie od wyzej wymienionych okolicznosci, wladze polskie nie wymagalay od niego zaswiadczenia, ze zrezygnowal z obywatelstwa niemieckiego, zanim przyznali mu polskie, wiec bez znajomosci wszystkich okolicznosci nic konkretnego nie mozna powiedziec

Dzięki za odpowiedź.
Jeszce chciałbym przytoczyć mianowicie w grudniu 1947 przywieziony był do Berlina tam w pazdzierniku 1948 złożył wniosek o polskie obywatelstwo. Następnie odesłany z Berlin Klausdorf do Szczecina. Po przyjeździe do Szczecina napisał i podpisał Lebenslauf -C.V. w swoim języku niemieckim gdzie zawarte są min.te wątki że był w niewoli rosyjskiej itd.aż do przyjazdu do szczecina.
Nie mniej jestem w posiadaniu w większości dokumentów dotyczących aktów urodzeń,pracy i służby w wojsku niemieckim. Nie wiem tylko czy nabywając polskie obywatelstwo zrzekł się swojego macierzystego.
W swoich dokumentach nie mam odnotowane czy się zrzekł czy nie.
Gdzie takie coś można sprawdzić? czy może w aktach meldunkowych?

.Dziadek zmarł w 1984r. Wiem że chciał wrócić z powrotem do niemiec ale już nie zdązył.
Proszę o odpowiedź.

Panie Pogadniaku.
Mam pytanie do ciebie mianowicie czy jest coś takiego jak rechabilitacja osoby która musiała w tamtych latach tj.1947 wystąpić o wniosek o obywatelstwo polskie ażeby móc wrócić do swojej rodziny.Czy można takiej osobie przywrócić narodowość.
Mój dziadek był czystej narodowości niemieckiej,służył w wojsku, był na froncie potem w obozie jenieckim ,w związku z czym miał swoje zasługi dla ojczyzny.
Jak to wygląda z twojego punktu widzenia?
Chcę dodać że moja babcia miała równiez ob.niemieckie jednak z tego co mi wiadomo mogę jedynie się starać od strony ojca mamy.
Proszę o odpowiedź.

"Narodowosc" (etniczna) i "obywatelstwo" to dwie roznie kategorie, ktore w mysl obecnych przepisow o obywatelstwie nie maja ze soba nic wspolnego.

Obecnie liczy sie tylko prawna kategoria "obywatelstwo", wiec zadne "rehabilitacje" (szczegolnie posmiertnie) nie wchodza w rachube.

Musisz sie dowiedziec, czy dziadek sie formalnie zrzekl obywatelstwa niemieckiego czy nie. A dlaczego, nie gra roli. Zreszta w roku 1947 to jego zona mogla bezproblemowo przyjechac do niego do Berlina, jakby mieli takie zyczenie.

Sluzba w wojsku niemieckim i niewola w obozie jenieckim same w sobie nie sa dowodowem obywatelstwa. I zadne "zaslugi dla ojczyzny" nie graja tez roli.
Liczy sie tylko i wylacznie fakt, czy w momencie urodzenie twojego ojca twoj dziadek byl obywatelem niemieckim i czy zrzekl sie ewentualnie tego obywatelstwa nie tylko w imieniu swoim, ale swoich nieletnich dzieci

Ale ja potrzebuję stwierdzić ,czy mój dziadek występując w 1948r. o polskie obywatelstwo zrzekł się automatycznie swojego macierzystego niemieckiego.
Wiem że w tamtym roku nie było władzy wykonawczej w niemczech gdyż byli jeszcze pod okupacja rosjan.NRD powstało trochę pózniej.

Pytanie do P. Pogodniaka.
Jak twoim zdaniem ma się ta obowiązująca ustawa do moich zapytań na temat mojego dziadka który można żec był byłym obywatelem niemieckim.

Byłemu obywatelowi niemieckiemu, który nie osiedlił się w kraju, może po złożeniu podania zostać nadane obywatelstwo przez to państwo związkowe, którego obywatelem był on wcześniej, jeśli spełnia on warunki określone § 8 ust. 1 pkt 1, 2; potomstwo byłego obywatela niemieckiego lub zaadoptowane przez niego dziecko są traktowane przez prawo na równi z nim. O zamiarze nadania obywatelstwa powinien być powiadomiony kanclerz Rzeszy ; nadanie obywatelstwa nie dochodzi do skutku, jeśli kanclerz Rzeszy zgłosi zastrzeżenia.

§ 14
Cudzoziemcowi, który nie osiedlił się na terytorium niemieckim, może zostać nadane obywatelstwo pod innymi warunkami określonymi §§ 8 i 9, jeśli istnieją powiązania z Niemcami, które takie nadanie obywatelstwa usprawiedliwiają.
Proszę o odpowiedź.

Ta ustawa obowiązuje od 1 stycznia 2001r.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ta ustawa obowiazywala do 2000 r., a nie od 2000 roku, bo "kanclerza Rzeszy" itd. juz dawno nie ma

§ 13
Ein ehemaliger Deutscher und seine minderjährigen Kinder, die ihren gewöhnlichen Aufenthalt im Ausland haben, können auf Antrag eingebürgert werden, wenn sie den Erfordernissen des § 8 Abs. 1 Nr. 1 und 2 entsprechen.

Nie jestes dzieckiem nieletnim

§ 14:

a jakie ty masz "powiazania z Niemcami"? Zadne, nawet twoj dziadek ich nie mial, skoro wyemigrowal juz w roku 1947 do innego kraju.

Bindungen an Deutschland:

Berücksichtigungsfähige Bindungen bestehen nur, wenn Sie in mehrfacher Hinsicht nähere Beziehungen zu Deutschland besitzen.

Beispiele für solche Beziehungen sind: bestehende oder frühere Ehegemeinschaften oder Lebensgemeinschaften mit einem Deutschen, längere Aufenthalte in Deutschland, Eigentum an Immobilien oder Wohnung zur eigenen Nutzung in Deutschland, Ansprüche aus Renten- oder Versicherungsleistungen bei deutschen Versicherungsträgern, deutsche Volkszugehörigkeit, Besuch deutscher Schulen oder anderer Ausbildungsstätten, Zugehörigkeit zu deutschen Vereinigungen, Tätigkeit im deutschen öffentlichen Dienst oder in deutschen Unternehmen, besondere Verdienste für Deutschland.

Sie sollten daher Ihren Antrag ausführlich begründen.

BVA Internet: Ermessenseinbürgerung

Witam,
Mnie też dręczy temat ewentualnej utraty obywatelstwa przez dzisadka i ojca. Coprawda dziadek urodził się w 1891 w Prusach Wschodnich, ojciec w 1938 też w Prusach Wschodnich (oboje w granicach Rzeszy po 1918 roku). Po II wojnie też tu zostali, dziadek zmarł w 1947 roku i najprwdopodobniej nie występował z wnioskiem o polskie obywatelstwo, ale ojciec mój tak. Czy w tym momencie nie utracił obywatelstwa niemieckiego?

Utrata obywatelstwa niemieckiego nastepowala tylko wtedy, gdy "delikwent" wystepowal o nadanie obywatelstwa obcego na wlasny wniosek. NIe chce mi sie teraz sprawdzac, ale ustawa o obywatelstwie polskim z lat 50-tych nadala obywatelstwo polskie z urzedu praktycznie wszystkim osobom, ktore od konca wojny mieszkaly na terenie Polski. A nadanie obywatelstwa z urzedu nie gra roli. Nie sadze, zeby twoj ojciec "wystepowal /w wlasnej woli/" o obywatelstwo polskie.

Poza tym dochodza tu jeszcze pewne niuanse prawne, ze osoby, ktore mieszkaly na terenie (bylych) Niemiec w granicach z 1937 roku, a ktore po wojnie zostaly przylaczone do Polski nie tracily obywatelstwa niemieckiego nawet jesli wystapily o obywatelstwo z wlasnego wniosku, bo te tereny przynajmniej do zawarcia traktatu granicznego z roku 1970 nie byly traktowane przez RFN jako zagranica.

Oczywiscie nie mowimy tu o obywatelstwie nadanym na podstawie Volkslisty, bo to inna historia.

Do Pogodniaka.
Słuchaj moja babcia wyemigrowała do niemiec 25 lat temu jak zmarł jej mąż czyli mój dziadek,całe rodzeństwo mojej mamy;siostra i dwóch braci mieszkaja od przeszło dwudziestu lat i maja obywatelstwo niemieckie,nie wspominając o ich dzieciach tj.moich kuzynkach.
Tak więc powiązań z niemcami chyba nie brakuje.
We wniosku o obywatelstwo należy przedstawić adresy rodziny mieszkających w niemczech którzy mogą być sprawdzani i przepytywani przez BVA.
Czy według ciebie mogą być przychylni z BVA.
Ja już złożyłem dawno wszystkie dokumenty ale chciałbym trochę podebatować na ten temat.

Powrót