obywatelstwo po dziadku

• Autor wątku Autor wątku naugard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ty zlozyles wniosek o stwierdzenie posiadania obywatelstwa niemieckiego (Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit) a nie wniosek o nadanie obywatelstwa niemieckiego, to sa dwie zupelnie rozne procedury, ktore nie maja ze soba nic wspolnego

Mógł i nie musiał utracić.
Zależy od tego wiele czynników Najperw ustal czy twój ojciec jak występował o polskie obywatelstwo zrzekł się niemieckiego,bo może mógł je zostawić. Musisz zobaczyć czy miał podwujne ob. wpisane gdzieś w dokumentach. Musi być ciągłość w pochodzeniu do przyznania ob. nie może być przerwy.Jednak są od teko niektóre wyjatki.
Masz podobną sytauację jak ja żeby wyjaśnić tą sprawę.
Jak coś się dowiesz to proszę o odp.

Tak,złożyłem ten o posiadanie.A jaki w moim przypadku powinienem złożyć według ciebie.bo już nie rozumiem.

myślę że czy ten czy ten to i tak idzie do jednego.będą badać tak czy inaczej.

gr_eg79

§8 Użytkownik ma możliwość zmiany treści (edycji) w poście przez 20 minut od momentu jego umieszczenia na forum.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Twoim problemem jest najwyrazniej brak znajomosci niemieckiego. Przepis o "zwiazkach z Niemcami" odnosi sie do nadania obywatelstwa niemieckiego (Einbürgerung) w drodze naturalizacji, do tego trzeba spelniac zupelnie inne kryteria niz przy stwierdzaniu obywatelstwa niemieckiego.

A urzad bada wniosek o to, co jest wymienione we wniosku, a nie "wszystko".

Zreszta zle rozumiesz pojecie "zwiazek z Niemcami", bo tu nie chodzi o potoczne znaczenie tego slowa, przytoczylem ci przepis, ktory to precyzuje

Powiedz mi jeszcze jaki wniosek w moim przypadku powinienem złożyć wcześniej - o nadanie czy o stwierdzenie?
O nadanie chyba mógłbym wnioskować jak bym był w 100% pewien że posiadam oraz że moja mama miałaby formalnie obywatelstwo,jednak się o nie nie starała.

Jak byś mógł to oceń jakie mam szanse na uzyskanie pozytywnego rozpatrzenia mojego wniosku.Czy w razie niepowodzenia mogę wnioskować o naturalizację. Jak przyjdzie decyzja to na pewno dam znać.

gr_eg79
proszę edytować wpisy i nie umieszczać "jeden pod drugim"

§8 Użytkownik ma możliwość zmiany treści (edycji) w poście przez 20 minut od momentu jego umieszczenia na forum.

edit.gif

o nadanie czy o stwierdzenie?

nadać obywatelstwo można cudzoziemcowi który mieszka na terenie Niemiec minimum 8 lat, nie posiada niemieckiego obywatelstwa i nie może wykazać się posiadaniem niemieckich przodków

Ostatnia edycja:
W wyjatkowych przypadkach nadanie obywatelstwa moze nastapic w przypadku osob mieszkajacych za granica, przytoczylem mu juz odpowiedni przepis i restrykcyjne kryteria, jakie trzeba spelnic, ale on tego nie rozumie.....

Eine Einbürgerung setzt grundsätzlich einen dauerhaften Aufenthalt in Deutschland voraus. Eine Einbürgerung aus dem Ausland liegt im Ermessen des Bundesverwaltungsamtes.

Bindungen an Deutschland:

Berücksichtigungsfähige Bindungen bestehen nur, wenn Sie in mehrfacher Hinsicht nähere Beziehungen zu Deutschland besitzen.

Beispiele für solche Beziehungen sind: bestehende oder frühere Ehegemeinschaften oder Lebensgemeinschaften mit einem Deutschen, längere Aufenthalte in Deutschland, Eigentum an Immobilien oder Wohnung zur eigenen Nutzung in Deutschland, Ansprüche aus Renten- oder Versicherungsleistungen bei deutschen Versicherungsträgern, deutsche Volkszugehörigkeit, Besuch deutscher Schulen oder anderer Ausbildungsstätten, Zugehörigkeit zu deutschen Vereinigungen, Tätigkeit im deutschen öffentlichen Dienst oder in deutschen Unternehmen, besondere Verdienste für Deutschland.

Sie sollten daher Ihren Antrag ausführlich begründen.

Pogodniak napisał:
W wyjatkowych przypadkach nadanie obywatelstwa moze nastapic w przypadku osob mieszkajacych za granica, przytoczylem mu juz odpowiedni przepis i restrykcyjne kryteria, jakie trzeba spelnic, ale on tego nie rozumie.....

Eine Einbürgerung setzt grundsätzlich einen dauerhaften Aufenthalt in Deutschland voraus. Eine Einbürgerung aus dem Ausland liegt im Ermessen des Bundesverwaltungsamtes.

Bindungen an Deutschland:

Berücksichtigungsfähige Bindungen bestehen nur, wenn Sie in mehrfacher Hinsicht nähere Beziehungen zu Deutschland besitzen.

Beispiele für solche Beziehungen sind: bestehende oder frühere Ehegemeinschaften oder Lebensgemeinschaften mit einem Deutschen, längere Aufenthalte in Deutschland, Eigentum an Immobilien oder Wohnung zur eigenen Nutzung in Deutschland, Ansprüche aus Renten- oder Versicherungsleistungen bei deutschen Versicherungsträgern, deutsche Volkszugehörigkeit, Besuch deutscher Schulen oder anderer Ausbildungsstätten, Zugehörigkeit zu deutschen Vereinigungen, Tätigkeit im deutschen öffentlichen Dienst oder in deutschen Unternehmen, besondere Verdienste für Deutschland.

Sie sollten daher Ihren Antrag ausführlich begründen.

Pytałem się zupełnie o co innego a Ty znowu to samo mi odpisujesz.
Dobra nie ma tematu.

Chcę jeszcze podziękować wszystkim za odpowiedzi na moje pytania a szczególnie Pogodniakowi który zna się na rzeczy.
Pozdrawiam.

Śliczne dzięki Pogodniak, za odpowiedź. W 1957 roku, gdy ojciec uzyskał pełnoletność, obywatelstwo polskie zostało mu nadane polską decyzją administracyjną, którą on podpisał. Jednocześnie w tej decyzji zostało spolszczone nazwisko, wyrzucono imię Oskar, ale zostało drugie Heinz, zniekształcono miejsce urodzenia.
W 1962 roku, po zawarciu związku małżeńskiego występował już oficjalnie z wnioskiem o wydanie nowego dowodu osobistego. Jednakże w tym wniosku jest wpis o narodowości niemieckiej.

Do Pogodniak:
Losy pradziadka i dziadka juz ustalone. Czy BVA bedzie tez chcialo cokolwiek o ojcu....po którym poswiadczamy obywatelstwo? Czy ja tez jak Siwa0303 muszę o ojcu szykowac papiery? Nie chcialambym stac w miejscu...i za pol roku dowiedziec sie, ze jeszcze cos chce BVA...'Dodam, ze jeszcze BVA nie poszatkowało mnie....ale sie szykuje...czuje to!
Dzięki

jesli obywatelstwo jest wywodzone od dziadka, to potrzebujesz odnosnie ojca metryke urodzenia, akt slubu, z ktorego wynika, ze jestes slubnym dzieckiem i swoja metryke urodzenia dodatkowo

Dziękuję, to wszystko juz wysłałam. Chciałam byc pewna...bo juz się boję....a mam czego.
Odnośnie S.A. i NSDAP czy moze znasz jakies szczegóły? Ja mam spis członków z 1939 roku....i zakoszarowanie z 1939 roku....tutaj sie z mezem zastanawiamy, czy to jest jakis fakt, i jak długo przed tym rokiem odbył sie pobór do wojska..bo czytałam, ze poborowy po raz pierwszy musiał sie zarejestrowac jak skonczył 16 lat.
Co o tym sadzisz?

Niestety nie mam zadnej wiedzy na temat NSDAP i procedur, jakie tam stosowano. Czekaj na odpowiedz z BVA, oni przeciez nie przysylyja od razu odmowy, tylko co najwyzej wezwanie do uzupelnienia dokumentacji, specyfikujac, czego jeszcze potrzebuja

Ok, bede cierpliwie czekac....mam nadzieje, ze od razu mi nie odmowia...ale moga w pozniejszym czasie....co sie odwlecze, to nie ucieecze...

Pogodniak chyba sam trochę musisz poczytać.

Ustawa z 1951 roku pozwoliła tym osobom uzyskać polskie obywatelstwo tylko na podstawie własnego wniosku. Stanowił o tym artykuł trzeci ustawy:

Art. 10. 1. Cudzoziemcowi można na jego prośbę nadać obywatelstwo polskie.

Zanim mnie zaczniesz krytykowac, moze przeczytaj art. 2 i 3 tej ustawy, szczegoln ie 3:

Art. 3. Właściwa władza może uznać za obywateli polskich osoby, które nie odpowiadają wymaganiom
artykułu poprzedzającego, zamieszkują jednak w Polsce co najmniej od dnia 9 maja 1945 r., chyba że

przybyły do Polski jako cudzoziemcy określonej przynależności państwowej i traktowane były w Polsce jako
cudzoziemcy.

W praktyce w tamtych latach wszystkie decyzje administracyjne byly podejmowane wg widzimisie miejscowych apartczykow komunistycznych, szczegolnie SB, a niekoniecznie na podstawie litery prawa

Pogodniak napisał:
Zanim mnie zaczniesz krytykowac, moze przeczytaj art. 2 i 3 tej ustawy, szczegoln ie 3:

Art. 3. Właściwa władza może uznać za obywateli polskich osoby, które nie odpowiadają wymaganiom
artykułu poprzedzającego, zamieszkują jednak w Polsce co najmniej od dnia 9 maja 1945 r., chyba że

przybyły do Polski jako cudzoziemcy określonej przynależności państwowej i traktowane były w Polsce jako
cudzoziemcy.

W praktyce w tamtych latach wszystkie decyzje administracyjne byly podejmowane wg widzimisie miejscowych apartczykow komunistycznych, szczegolnie SB, a niekoniecznie na podstawie litery prawa

Nie trzeba się od razu obrażać.Krytyka też jest częścią rozmowy i impulsem do działania.

Jeżeli stwierdzą że mój dziadek zrzekł się nieodwracalnie obywatelstwa niemieckiego to będę miał jeszcze szanse otrzymać po babci która była niemką,gdyż moja mama urodziła się w 1955 roku i mieści się w przedziale.

Osoby urodzone ze związku małżeńskiego
W przypadku osób urodzonych przed dniem 1 stycznia 1975 roku obowiązuje zasada, że mogą one
być Niemcami jedynie wtedy, gdy ich ojciec był Niemcem. Istnienie ciągłości pochodzenia należy
udowodnić wstecz do dziadka i ewentualnie nawet pradziadka aż do początku XX wieku.

"Jeśli rodzice byli małżeństwem a tylko matka była Niemką, wtedy w przypadku urodzenia między 1 kwietnia1953 a 31 grudnia 1974 roku można było uzyskać obywatelstwo poprzez oświadczenie
złożone przez matkę przed właściwym urzędem."

Znowu sobie gdybasz. To oswiadczenie, o ktorym piszesz, musialaby by zlozyc twoja mama w przeciagu trzech lat od roku 1975 (to byla tzw. regulacja przejsciowa, Übergangsregelung), a tego pewnie nie zrobila. Termin minal i jest po ptokach. Poza tym ostatnia nowelizacja niemieckiej ustawy o obywatelstwie w ogole anulowala ten przepis o mozliwosci zlozenia tego oswiadczenia, wlasnie ze wzgledu na uplyw terminu skladania tego oswiadczenia.

Powrót