obywatelstwo po dziadku

• Autor wątku Autor wątku naugard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mój dziadek zwrócił się formalnie o nadanie obywatelstwa polskiego przed wyjazdem do polski.taką mam informację na dokumencie kiedy dostawał dowód w 1956 roku.to oznacza że co najwyżej mógł stracić status niemca etnicznego ale prawdopodobnie zachował status obywatela niemieckiego. Mam nadzieję że wkrótce zostanie to potwierdzone przez BVA.

Pogodniak napisał:
Nie widze w mojej wypowiedzi nic niekulturalnego, sam chyba widzisz, co to sie dzieje. Codziennie ludzie zadaja to samo pytanie, bo sa za leniwy, zeby poswiecic pol godziny czasu na pobiezne przeczytanie wczesniejszych odpowiedzi. U gory jest nawet przyklejony temat o warunkach uzyszkania obywatelstwa. Ale po co czytac,....:rolleyes:

U gory nic nie jest przyklejone....,....nie ma tez zbyt wielu odpowiedzi... a mam podobny problem
Mój pradziadek urodził sie na Walli....

Witam!Postanowiłam napisać mimo iż cały watek o uzyskaniu obywatelstwa przestudiowałam dokładnie.Jednego razu cieszyłam się ze jest możliwość uzyskania obywatelstwa ,drugim razem sadziłam ze szkoda czasu bo to nie możliwe.Pisze gównie do eksperta w tym temacie Pana Pogodniaka ,może znajdzie chwile i postanowi mi pomoc.Z góry bardzo dziękuję.Będę pisała w imieniu mojej mamy.Mama urodziła się w 1954.Stara się o obywatelstwo niemieckie po dziadku,jej dziadek urodził się w 1867 w małej miejscowości obok Śremu(zabór pruski)dalsze informacje jakie mamy to akt ślubu z 1920 roku z niemieckiego miasta(czyli z informacji jakie przeczytałam jej dziadek wyjechał do Niemiec z zaboru pruskiego i zachował obywatelstwo niemieckie) w 1923 rodzi się jej ojciec również tej samej miejscowości Wanne.No i dalszych informacji brak.Chcemy jeszcze napisać do Wanne o akt zgonu jej dziadka bo tam umarł.Z tego co się domyślamy ze babcia po śmierci dziadka zabrała mamy ojca i wrócili do polski.Zatem chcemy wiedzieć czy mama ma jakiekolwiek szanse uzyskać obywatelstwo niemiecki.Ja urodziłam się w 1980 i teoretycznie mogę przyjąć obywatelstwo niemieckie po mamie.Proszę o pomoc i jeszcze raz Dziękuję.

Obywatelstwa nigdy nie mozna dziedziczyc po dziadku, tylko zawsze dziedziczy sie po rodzicu.
Nie jest wiec wazne, gdzie mieszkal dziadek podczas zaboru pruskiego, bo wtedy 1/3 Polksi nalezala do Niemiec, tylko gdzie mieszkal w latach 1922-45 i jako kto byl tam traktowany: jako Polak czy Niemiec.

I niezbyt rozumiem, dlaczego twoja mama musi sie"domyslac", jak jej ojciec znalazl sie w Polsce? Jej ojciec w momencie wybuchu wojny mial przeciez juz 16 lat, gdzie mieszkal wtedy, do jakiego wojska musial isc ?(jakby byl od urodzenia obywatelem niemieckim, po 2 latach na 100% by trafil do Wehrmachtu)

A wiec tak jak wszyscy inni, twoja mama musi po prostu wiedziec dokladnie
- w jakich miejscowsciach mieszkal jej ojciec w latach 1923-1945
- co robil podczas wojny, czy byl w wojsku niemieckim

Na wstępie dziękuje za szybka odpowiedz.Pytałam się już wszystkich dzieci mojego dziadka nikt nie wie kiedy dziadek wrócił do Polski ale wrócił do województwa poznańskiego.Podobno podczas wojny pracował u Bauera tyle wiemy a co z wojskiem to nic nie wiem.Postaram się popytać jeszcze raz.Jeszcze raz dziękuję.

witam mam pytanko czy moge sie starac po dziadku o obywatelstwo niemieckie
gdzysz urodzil sie w niemczech i tam mieszkal
az do zeslana na ziemie wschodnie
niemiec gdzie pozniej polska je przejela

Powrót