Obywatelstwo po matce

• Autor wątku Autor wątku oba3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
O

oba3

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam mam pytanie

Urodziłem się w 1963 r a moja matka ma od 1987 roku obywatelstwo niemieckie jako wtedy uchodźca . Czy w chwili obecnej mogę się po mojej matce starać op obywatelstwo ?

Nie do końca rozumiem co rozumieć poprzez nieślubne? Jak zrozumieć te sformułowanie , znajomy który doradza w obywatelstwie niemieckim powiedział mi że ojciec nie dostanie po matce a tu w powyższych artykułach pisze że dostanie . Proszę o pomoc oraz doradztwo z góry serdecznie dziękuje.

Czy naprawde jest tak trudno czytac ze zrozumieniem?

1. Osoby urodzone przed rokiem 1975 moga otrzymac obywatelstwo tylko wtedy po matce, gdy sa dzieckiem nieslubnym. Co jest trudnego w zrozumieniu pojecia "dziecko nieslubne"? To jest dziecko, ktore urodzilo sie ze zwiazku, w ktorym matka nie miala slubu z ojcem dziecka. Dlatego "nieslubne". Jak miala slub z ojcem, to obywatelstwo mozna odziedziczyc tylko po ojcu, a nie po matce.

2. I co to znaczy, ze dostala obywatelstwo jako "uchodzca"? Jako uchodzca polityczny czy jako przesiedleniec ("na pochodzenie"). Zreszta to niewazne, bo liczy sie obywatelstwo matki w momencie urodzenia dziecka, a nie takie, ktore nabyla pozniej.

No i teraz wszystko rozumiem :) Dostała obywatelstwo jako przesiedleniec na pochodzenie . To mi dużo wyjaśniło >>> "Zreszta to niewazne, bo liczy sie obywatelstwo matki w momencie urodzenia dziecka, a nie takie, ktore nabyla pozniej." Szkoda:( A mam jeszcze jedno pytanie jakby w chwili obecnej ojczym mojego ojca go adoptował jako swoje dziecko to czy mój ojciec dziedziczy w takim wypadku obywatelstwo ?

Dziecko może być nieślubne (nichtehelich) ale potem ojciec uznaje dziecko i bierze ślub z matką dziecka (Legitimation - Vaterschftsanerkennung und nachfolgende Eheschliessung der Kindseltern) i wtedy można dziedziczyć obywatelstwo po matce jak i po ojcu.

Adopcja doroslej osoby nie ma wplywu na obywatelstwo

W przypadku legitymacji dziecka urodzonego przed rokiem 1975, legitymacja zmienia jedynie to, zamiast po matce dziedzicy sie obywatelstwo po ojcu rodzonym, a nie "zarowno po matce jak i po ojcu". To obowiazuje dopiero dzieci urodzone po roku 1975

Pogodniak ja nie jestem teoretykiem podaję to ze swojego przykładu. Moja mama urodziła się w lutym 1951, mój dziadek "przyjął to do wiadomości" (akt urodzenia) i w marcu 1951 wziął ślub z moją babcią. Wg BVA moja mama może dziedziczyć obywatelstwo po matce i po ojcu. Koniec i kropka. :lol:aaa

Nie wymyslaj przepisow, jakby ten ojciec, ktory uznal dziecko, byl Polakiem, to z obywatelstwa bylyby nici.

A poza tym to nic nie wnosi do pytania "oba3", i nie po raz pierwszy sie upierasz, a potem przyznajesz racje, ze jednak sie myliles. Poza tym przed rokiem 1953 byly z pewnych powodow w tym zakresie jeszcze inne przepisy

Przeczytaj sobie 5 RuStAG i przestań gwiazdorzyć :lol:

Udzielam ostrzezenia ze wzgledu na naruszenie §9 i 11 forum

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Eine nach den deutschen Gesetzen wirksame Legitimation durch einen Deutschen begründet für das Kind die Staatsangehörigkeit des Vaters.

Rozumiesz pojecie "obywatelstwo ojca" a nie "(do wyboru) obywatelstwa ojca lub matki?

jeszcze jeden wpis nie na temat i skasuje kazdy nastepny za zasmiecanie watku

Znalazłem list z BVA do mojej mamy. Tam jest takie zdanie: "Da Sie am...unehelich geboren wurden, können Sie die deutsche Staatsangehörigkeit eventuell auch von Ihrer Mutter ableiten".

zamiast podkreslac slowo "auch", powninies sie zastanowic nad slowem "eventuell". Wyciagasz wydumane opinie powierzchowne, ktore nie maja zadnego pokrycia w rzeczywistosci. Na tym zamykam dyskusje na tym watku, bo ona do niczego nie prowadzi

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót