Obywatelstwo po matce

• Autor wątku Autor wątku profil84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

profil84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Tak się zacząłem zastanawiać czy mam w ogóle jakieś szansę na uzyskanie obywatelstwa poprzez matkę która wyszła za Niemca(polak który daaawno temu przeniósł się do Niemiec i uzyskał obywatelstwo), było to 10 lat temu i już około tyle czasu posiada niemieckie obywatelstwo.
Czy jest jakieś prawo w Niemczech które zezwala na uzyskanie obywatelstwa dzieciom obywateli którzy też to obywatelstwo uzyskali wcześniej.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie, bo twoja matka nie byla w momencie twojego urodzenia obywatelka niemiecka.

Witam, złozyłam wniosek o ustalenie niemieckiego obywatelstwa i po roku dostałam pismo abym przesłała im następujące dokumenty:1.aktualny mój dowód osobisty zwykła kopia.2 .zaświadczenie kompetentnej instytucji dotyczące nieuzyskania obywatelstwa na wniosek mojej mamy jesli uzyskała to podac czas i na jakiej podstawie.3.zaświadczenie o zameldowaniu mojej mamy z którego wynika z jakim obywatelstwem moja mama została w polsce zameldowana. 4.Mam opisać kiedy moja mama przyjechała do polski i z jakiego powodu.5.poinformować ich o miejscach zamieszkania mojej mamy od urodzenia.6.przedstawić im urzedowe zaświadczenie zktórego wynika zmiana imienia mojej mamy.Jestem w trakcie oczekiwania na pismo z urzedu wojewódzkiego jesli moja mama ma tam obywatelstwo polskie czy to znaczy ze utraciła prawo do obywatelstwa niemieckiego??? napisze szybko tylko ze ja starałam sie po mamie jestem urodzona 1980 moja mama urodzona 1941 w 1948 wrócili do polski ojciec mojej mamy był niemiec zmar w 1942 mama była dzieckiem ślubnym .Proszę mi napisać co to może znaczyć.

Proszę mi odpowiedzieć na moje pytanie.dostałam właśnie poświadczenie że moja mama dostała obywatelstwo polskie w 1969 na podstawie art.1 ustawy z dnia 15.lutego 1962r (DZ.U.Nr 10,poz.49 .Czy dostając te poświadczenie nie straciła prawa do obywatelstwa niemieckiego??? mama powróciła do polski w 1948 i w innych dokumentach pisze że miała obywatelstwo niemieckie do1948.

Ostatnia edycja:
Witam,
prosze niech Pani zwroci uwage na tresc par. 25 ustawy o obywatelstwie niemieckim w poprzednim brzmieniu, wg poprzedniej tresci nie tracil obywatelstwa niemieckiego ten, kto przyjal je nawet na wlasny wniosek,
jesli mialo to miejsce na terenie INLAND - Niemcy w granicach z 1937 roku, wiec decydujace jest gdzie sie w 1948 roku Pani rodzina osiedlila na terenie powojennej Polski, poniewaz do roku 1970 zachodnie i polnocne tereny Polski uznawane byly przez Niemcy jako ich tereny pod obca administracja.
Pozdrawiam

Bardzo Panu dziękuje za konkretną odpowiedz.uspokoiłam się ,myslałam że wszystkie papiery które zebrałam pojdą na marne.Pozrawiam

A jednak nie dokładnie kumam .moja mama ma poświadczenie obywatelstwa Polskiego z 1969 ,była wtedy już męzatką.kiedy przyjechali do polski pierwszy jej meldunek był w zachodniopomorskim byłym szczecińskim.jeszcze muszę im dosłac ten pierwszy meldunek, ja mam karte meldunkową mojej babci i tam są wpisane wszystkie dzieci czyli moja mama też jest i babcia miała obywatelstwo polskie .wszędzie pisze ze obywatelstwo niemieckie od 1941-do 1948 do czasu przyjazdu do polski.Ja już nic nie rozumiem .Babcia mogła miec to obywatelstwo ponieważ urodziła sie na kaszubach w 1905 wtedy niemieckie, ale ja na babcie sie tnie powołuje tylko na mame i na mamy tate.

Dzien dobry,

istnieje jeszcze inna mozliwosc, prosze sprobowac dowiedziec sie czy przypadkiem warunkiem wjazdu Pani rodziny w 1948 roku na terytorium Polski powojennej, postawionym przez strone Polska, nie bylo "zrzeczenie sie" przed wladzami niemieckimi przez Pani Babcie, takze w imieniu Pani niepelnoletniej wowczas Mamy, obywatelstwa niemieckiego ?

Pozdrawiam

Witam Panie KrzyDar. Tez tak podejrzewam .ponieważ mam dokumenty babci ,poświadczenie z Polskiej misji wojskowej i tam pisze że udowodniła że jest polskiej narodowości,i została zarejestrowana w wydziale konsularnym w Berlinie i jej dzieci też są tam zarejestrowane ,na tym poświadczeniu pisze że nie jest to dokument stwierdzający obywatelstwo polskie i traci ważność po dwóch miesiącach od wystawienia ,i do tego jeszcze przepustka z terytorium niemieckiego do polski do miejsca zamieszkania. Zdobyłam tyle dokumentów a łatwo nie było i nie wiem czy teraz to wszystko nie pójdzie na marne ): co ja mogę jeszcze zrobić w tej sprawie???

Ostatnia edycja:
Witam,
ale rozumiem, ze nie posiada Pani ani dokumentu ani informacji, ze Pani Babcia dobrowolnie "zrzekla sie " obywatelstwa niemieckiego, aby pojechac do Polski?

Pozdrawiam

Nie mam takiego dokumentu ,i wydaje mi się że dobrowolnie się nie zrzekła.A jak bym mogła to sprawdzić ??? Ale pokrewieństwo ma obywatelstwo od tej strony ,chyba że 15 lat temu aż,tak nie sprawdzali wszystkiego.Mój brat dostał obywatelstwo po mamie nawet nie powoływał sie na dziadka był dzieckiem nieślubnym,ale wspominał że tyle dokumentów co ja to on nie musiał przedstawiać.

Pozdrawiam

Witam,
to w takim razie skad informacja, ze Pani Babcia posiadala obywatelstwo niemieckie tylko do 1948?
Czy to bylo tylko Pani Babci subiektywne odczucie, ze skoro zostala zweryfikowana i osiedlila sie w powojennej Polsce to automatycznie utracila obywatelstwo niemieckie ?

Jesli sie go nie zrzekla wobec wladz niemieckich i nie zrobila tego w imieniu Pani nieletniej Mamy, to musi miec zastosowanie §25 Staatsangehörigkeitsgesetz i Pani Mama je rowniez zachowala.

Pozdrawiam
P.S. BVA wystawia teraz dokumenty bezterminowe, wiec beda weryfikowac wszystko od poczatku, jesli Pani Brat ma dokument ograniczony czasowo i nie mieszka w Niemczech czeka Go to samo.

Daty ja podaje tylko z ankiet do dowodów osobistych i kart osobowych, mam nadzieje że babcia je podając sugerowała sie tym co pan napisał miała ,,subiektywne odczucie''.Brat własnie zmarł rok temu on już nic nie bedzie potrzebował.

BARDZO PANU dziękuje że poświęcił Pan czas dla mnie , jak coś ruszy w mojej sprawie pozwole sobie do Pana się zwrócić.

Pozdrawiam.

Jaki jest stan obywatelstwa dziecka nie ślubnego urodzonego podczas okupacji na polskim Śląsku, którego matka była wpisana na Volkslistę, a po wojnie zawarła związek małżeński z ojcem tego dziecka, który nie był obywatelem niemieckim?

Der Antrag der Klägerin wurde abgelehnt, weil sie nach § 17 Nr. 6 RuStAG a.F. durch Eheschließung mit einem Ausländer die deutsche Staatsangehörigkeit verloren habe.

https://openjur.de/u/88816.html

Czyli rozumiem, że dziecko utraciło obywatelstwo niemieckie, ale czy jest granica wieku, powyżej której nie wywiera to małżeństwo skutków prawnych względem obywatelstwa dziecka?

Generalnie jest przyjęte, że nieślubne dziecko w momencie urodzenia przyjmuje obywatelstwo matki. Ale skoro matka mogła utracić obywatelstwo niemieckie przez ślub z obcokrajowcem, które ma od urodzenia a nie przez wpis na Volkslistę to czy dziecko może je zachować.

Kwestia, czy matka stracila obywatelstwo przez slub z obcokrajowcem (co do pewneo czasu z powodu braku rownouprawnienia kobiet w prawie niemieckim bylo regula) jest w tym przypadku wtorna, bo przez pozniejszy slub z rodowitym ojcem dziecka, ktory nie byl obywatelem niemieckim, nastapila tzw. legitymacja, czyli dziecko nieslubne stalo sie slubne, a majac ojca-obcokrajowca i matke bez obywatelstwa niemieckiego (ktore utracila przez slub) nie moglo oddziedziczyc obywatelstwa niemieckiego.

Jesli chodzi o wiek dziecka, to z reguly na pewno do 16 roku zycia dziecka akcje/decyzje rodzicow wplywaja jednoczesnie na obywatelstwo dzieci

Witam moje pytanie jest takie Moja mama mieszka już w Niemczech i ma obywatelstwo Niemieckie od 1989 cała moja rodzina mieszka w Niemczech tylko ja zostałam w Polsce czy ja mogę się starać o obywatelstwo Niemieckie?

Drugie Pytanie to takie mój wnuk urodził się w 2014 roku w Niemczech rodzice nie maja Niemieckiego pochodzenia zięć pracuje w Niemczech od 3 lat czy mój wnuk ma obywatelstwo Niemieckie czy Polskie?

Powrót