obywatelstwo po prababci

• Autor wątku Autor wątku wash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Zastanawiam się nad możliwością otrzymania obywatelstwa niemieckiego. Urodziłem się w 1985 roku. Moja prababcia urodziła się w Niemczech, w 1907. Linia rodzinna idzie od mojego ojca, przez jego matkę i dalej do prababki - Niemki. Posiadam potwierdzenie zawarcia aktu małżeństwa prababci i pradziadka, oraz potwierdzenie otrzymania obywatelstwa przez kuzynke mojego taty, w 1982 roku, na podstawie tego pochodzenia.
Pisałem na portal sozpol, odpisano mi, że nie otrzymam obywatelstwa, bo nie można potwierdzic go dla mojego taty (ze względu na zasadę urodzonych przez 1975). Czy to prawda? Jakie są dla mnie możliwości dalszego starania o otrzymanie dokumentów?
Pozdrawiam, Miłosz

Tak.
Potrzebuję jedynie porady w kwestii moich wątpliwości.

1. Dziedziczę obywatelstwo po ojcu (jestem urodzony po 1975), ale on jako osoba urodzona przed 1975 nie może otrzymać obywatelstwa na podstawie pochodzenia swojej matki (mojej babci, która dziedziczy po swojej matce). Przez co ja obywatelstwa też nie otrzymam i koniec (czy może rozpatruje się to inaczej?).
2. Jak się ma do tego fakt, że jedna osoba z rodziny otrzymała już na tej podstawie obywatelstwo i mieszka od lat w Niemczech?

[cytat:2o2mbjxf]
Linia rodzinna idzie od mojego ojca, przez jego matkę i dalej do prababki - Niemki. Posiadam potwierdzenie zawarcia aktu małżeństwa prababci i pradziadka, oraz potwierdzenie otrzymania obywatelstwa przez kuzynke mojego taty, w 1982 roku, na podstawie tego pochodzenia.
1. Dziedziczę obywatelstwo po ojcu (jestem urodzony po 1975), ale on jako osoba urodzona przed 1975 nie może otrzymać obywatelstwa na podstawie pochodzenia swojej matki (mojej babci, która dziedziczy po swojej matce). Przez co ja obywatelstwa też nie otrzymam i koniec (czy może rozpatruje się to inaczej?).
[/cytat:2o2mbjxf]
A co z Dziadkiem
Tak.
[cytat:2o2mbjxf]
Potrzebuję jedynie porady w kwestii moich wątpliwości.
[/cytat:2o2mbjxf]

Po babci nie otrzymarz

Pradziadek Polak i reszta w rodzinie również Polacy.
Jak wytłumaczyć to, że ktoś na tej podstawie otrzymał obywatelstwo. Zmiana przepisów?

Co na to ambasada niemiecka tam ci wyjaśnią wszelkie wątpliwości

Powrót