Obywatelstwo po pradziadku

• Autor wątku Autor wątku Sirriuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sirriuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
szybkie pytanko czy jeśli posiadam akt urodzenia ojca pradziadka, pradziadka i dziadka oczywiście wszystkie po niemiecku z przybitą niemiecka gapą to potrzebuje jeszcze załatwić papierek że pradziadek służył w wehrmachcie aby dostać obywatelstwo ? dodam że jeszcze jak mój ojciec był mały nazwisko było wymawiane po niemiecku , w któryś tam momencie dziadek je spolszczył tzn pościągał umlauty.
dodam jeszcze że pradziadek urodził się w 1907r na terenie wolnego miasta Gdańsk

Ostatnia edycja:
Wolne miasto Gdańsk a więc pradziadek nie urodził się na terenie III Rzesza z 1937. Pradziadek przed wojną posiadał Danziger Staatsangehörige a wiec obowiązywał go Verordnung über die Deutsche Volksliste und die deutsche Staatsangehörigkeit z 04.03.1941. Służba w Wehrmachcie jest bez znaczenia bo męzczyźni z tego terenu, którzy mieli kategorię I-III podlegali powszechnemu obowiązkowi służby wojskowej.

trochę może źle napisałem...
Pradziadek z pochodzenia był Niemcem jak i jego ojciec itd.. jak wcześniej wspomniałem noszę niemieckie nazwisko tylko dziadek po prostu je w którymś momencie przerobił wyrzucając umlauty krótko mówiąc wyrzucił te kropki nad literami ;]
posiadam też i niemieckie dokumenty pradziadka, nie ma też i problemu z udowodnieniem niemieckiego pochodzenia dziadka itd... a wiem że wszyscy od strony brata dziadka dostali obywatelstwo bez problemu
może tak od ręki jestem wstanie udowodnić niemieckie pochodzenie od 1870 roku dalej też i by dało rade ale musiał bym kopać w archiwach w Niemczech a nie za bardzo bym wiedział jak się za to zabrać, ostatni kontakt z rodziną w Niemczech miał pradziadek, a dziadek już nie ma pojęcia co gdzie i jak.
i pytanie brzmi czy wystarczy mi pochodzenie prapradziadka, pradziadka i dziadka czy muszę jeszcze dalej kopać ?

Ostatnia edycja:
Czasy kiedy można było wyjechać do Niemiec na pochodzenie (narodowość) z terenu Polski, które w czasie wojny były wcielone do III Rzeszy i na miejscu z czasem otrzymać obywatelstwo mineły 1 stycznia 1993 r. Teraz trzeba twardych (oryginalnych) dowodów dotyczących obywatelstwa a nie narodowości.

3 raz piszę tak mam niepodważalne papiery każdego z nich mówiące o Niemieckim obywatelstwie... polskie obywatelstwo dopiero dostał mój dziadek nikt wcześniej nie miał.

i czytaj... to Oni z Niemiec tutaj się znaleźli a nie odwrotnie

Jezeli pradziadek urodził sie w 1907r to nie na terenie WMG ktore zostało powołane do żca w 1920r
Pradziadek urodził sie na terenie Cesarstwa Niemieckiego lub Prus

1. Obywatelstwo dziedziczy sie po rodzicach a nie po pradziadkach
2. Co bylo przed I wojna swiatowa, nie gra specjalnej roli, boi wtedy nie bylo w ogole panstwa polskiego i wiec pi razy oko 1/3 Polakow z granic panstwa polskiego sprzed zaborow mieszkajaca w zaborze pruskim miala obywatelstwo niemieckie. Ale to o niczym nie swiadczy, bo decydujace jest to, co sie z tym obywatelstwem stalo po I i po II wojnie swiatowej.
3. Czy ktos ma niemieckie nazwisko czy nie, nie gra zadnej roli.

4. Liczy sie tylko i wylacznie posiadanie obywatelstwa niemieckiego w granicach Rzeszy Niemieckiej z roku 1937 (= przed przymusowym przylaczeniem Austrii do Niemiec przez Hitlera). Jesli dany przodek w tym 1937 roku posiadal niezbite obywatelswo (a nie zadne pochodzenie) , to trzeba udowodnic ciaglosc dziedziczenia tego obywatelstwa z dziadka na ojca i z ojca na dziecko.
Przepisy niemieckie w tamtych czasach przewidydaly automatyczna utrate obywatelstwa obywatelstwa niemieckiego obywateli niemieckich, ktorzy na wlasny wniosek przebywajac poza granicami Rzeszy Niemieckiej z roku 1937 nabywali obywatelstwo panstwa obcego. Wiec jesli dziadek na wlasny wniosek nabyl obywatelstwo polskie nie mieszkajac w granicach rzeszy niemieckiej z roku 1937, to jest bardzo duze prawdopodobienstwo, ze utracil obywatelstwo niemieckie i tym samym ani jego syn ani wnukowie nie mogli go odziedziczy

5. Sama sluzba w niemieckiej Wehrmachcie nie jest dowodem posiadania obywatelstwa niemieckiego

Ostatnia edycja:
dobra nie wnikając już w to gdzie się urodził , to jeżeli mam te niepodważalne papiery aż do prapradziadka to wystarczy mi to? jak by nie patrząc mam papierki które mają 140 lat potwierdzające Niemieckie obywatelstwo

jezu...moja rodzina dopiero od 60 lat posiada polskie obywatelstwo a cała reszta wcześniej to Niemiecy

Potrafisz czytac ze zrozumieniem? Co bylo 140 lat temu, nie gra roli, jesli przodek nabyl dobrowolnie po roku 1945 obywatelstwo polskie nie mieszkajac w granicach Rzeszy Niemieckiej z granic 1937, automatycznie tracil obywatelstwo niemieckie, nawet jesli jego przodek byl ministrem w rzadzie pruskim w roku 1890 albo 1910

Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem ? nie nabył żadnego polskiego obywatelstwa został przy Niemieckim, polskie dopiero dostał dziadek

zresztą dowiem wtorek - środa jestem w ambasadzie i poinformuje o wyniku

to ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem. Obywatelstwo dziedziczy sie po ojcu a nie po dziadku. Jesli dziadek nabyl obywatelstwo polskie i utracil przez to obywatelstwo niemieckie, to sila rzeczy jego syn juz go nie mogl odziedziczyc, bo jak mozna odziedziczyc cos, czego nie ma. A jak syn nie odziedziczyl, to tym bardziej wnuk go nie ma.

W ambasadzie nic ci na 100% nie powiedza, bo oni nie sa od podejmowania wiazacych decyzji w takich sprawach, tylko Bundesverwaltungsamt w Kolonii

Skoro brat dziadka i jego cała rodzina dostała to czemu niby ja bym nie miał dostać...

bo do lat 90-tych obowiazywaly inne przepisy, wtedy liczylo sie tzw. "pochodzenie". Dlatego na podstawie tak ogolnikowych informacji nikt ci tu nie udzieli sensownej odpowiedzi

dobra udało mi się dodzwonic do nich, i Oni też po roku 90 dostali obywatelstwo, kazali się umówić na rozmowę w ambasadzie i tam niby mają mi powiedzieć jakie dokumenty mam dostarczyć

"Pogodniak" nie wiem skąd Ty masz te 5 tez że nie można dostać dostać po pradziadku, że moje pochodzenie z przed I wojny się nie liczy jak i słóżba dziadka w wojsku... ale na przyszłość nie udzielaj informacji o których nie masz pojęcia...
Proszę o to odpowiedz od Konsula Generalnego :

W przypadku osób urodzonych ślubnie przed dniem 01.01.1975 obowiązuje zasada, że mogą one być Niemcami, jeśli ich ojciec był Niemcem. Natomiast osoby urodzone po tej dacie, dziedziczyć obywatelstwo mogą również od strony matki. Istnienie ciągłości pochodzeniowej udowadnia się wstecz od dziadka lub nawet pradziadka urodzonego przed rokiem 1914.
Wniosek należy kompletnie wypełnić i podpisać. Wniosek i załączniki „Anlage V” wypełnia się w języku niemieckim, nie opuszczając żadnego z punktów, a jeśli któreś z danych dotyczących przodków nie są znane, należy wpisać – nieznane czyli „nicht bekannt”. Przedłożyć należy następujące dokumenty podstawowe: akty urodzenia, akty małżeństwa oraz akty zgonu (jeśli dotyczy) swoje oraz osób po których dziedziczy się obywatelstwo do roku urodzenia min. 1914, nie opuszczając żadnego pokolenia (czyli np. wnioskodawca – ojciec – dziadek – pradziadek). Dokumenty te muszą być w oryginale z tłumaczeniem przysięgłym na język niemiecki lub w formie odpisów wielojęzycznych.
Dodatkowo przedłożyć należy wszystkie dokumenty zawierające dane świadczące o niemieckim obywatelstwie przodków, mają one wpływ na przyspieszenie opracowania wniosku, szczególnie dokumenty sprzed roku 1945, takie jak:
• książeczki rodzinne (Familienstammbuch)
• książeczki, legitymacje wojskowe (Soldbuch, Wehrpass)
• potwierdzenia zameldowania (Meldebestätigungen)
• książeczki pracownicze (Arbeitsbuch)
• świadectwa szkolne (Schulzeugnisse)
• umowy kupna – sprzedaży (Kaufvertrag)
• zaświadczenia o przystąpieniu do I Komunii lub bierzmowania (Kommunions- oder Konfirmationsbescheinigungen)
• karty podatkowe, oświadczenia podatkowe (Lohnsteuerkarte oder Steuererklärungen)
• karty członkostwa w stowarzyszeniach lub organizacjach (Mitgliedausweise von Vereinen, Organisationen)
• książeczki oszczędnościowe itp. (Sparkassenbuch) usw.

W przypadku braku ww. dokumentów, celem uzyskania informacji o przodkach zwrócić można się do następujących instytucji:

· odnośnie służby wojskowej w niemieckim wojsku:

Deutsche Dienststelle (WASt)
Eichborndamm 179
13403 Berlin
Deutsche Dienststelle (WASt)
· odnośnie służby wojskowej w polskim wojsku:

Centralne Archiwum Wojskowe
Rembertów 72
00-910 Warszawa
Tel.: 0048-22-681 45 84
Fax: 0048-22-681 42 02
· informacji o pracach przymusowych na terenie Polski udzielają archiwa państwowe oraz Polski Czerowny Krzyż:

Polski Czerwony Krzyż
Ul. Mokotowska 14
00-640 Warszawa
Tel.: 0048-22-326 12 00
· dokumentacji odnośnie niewoli wojennej poszukiwać należy przez Instytut Pamięci Narodowej lub Archiwum Akt Nowych:

Instytut Pamieci Narodowej
Plac Krasinskich 2/4/6
00-207 Warszawa
Tel.: 0048-22-520 80 00

Archiwum Akt Nowych
ul. Hankiewicza 1
02-103 Warszawa
Tel.: 0048-22-822 52 45
Fax: 0048-22-823-00 42
e-mail: sekretariat@aan.pl

Ty masz najwyrazniej duze problemy z czytaniem tekstow ze zrozumieniem. Co jest najwazniejszym zdaniem z tekstu, ktory sam przytoczyles? Ulatwie ci zadanie i wyluszcze ci ten fragment:

"Istnienie ciągłości pochodzeniowej udowadnia się wstecz..."

Rozumiesz pojecie "ciaglosc"? Jesli nie, to sprobuje ci je wyjasnic, ale tak powierzchownie, jak ty czytasz, pewnie tego nie zrozumiesz.

Zalozmy, ze dziadek mial na 100% obywatelstwo niemieckie w chwili swojego urodzenia. Ale potem ja z jakichs powodow utracil. Wtedy jego syn urodzony w momencie, gdy dziadek przestal byc obywatelem niemieckim, nie moze odziedziczyc czegos, co prawnie nie istnieje. W tym momencie "ciaglosc pochodzeniowa" zostaje przerwana i syn tego syna, czyli wnuk dziadka, tez nie moze odziedziczyc czegos, czego nie ma.

A wiec w sprawach o obywatelstwo osob urodzonych w latach 50-60-70 czy 80-tych w Polsce glownym punktem jest zawsze udowodnienie nieprzerwanej ciaglosci posiadania obywatelstwa kazdego z przodkow, od ktorego do obywatelstwo jest wywodzone.

A wiec procedura weryfikacji tego obywatelstwa po dziadku wyglada tak:
- najpierw sprawdza sie, czy dziadek mial obywatelstwo, jesli tak
- sprawdza sie, czy syn w momencie swojego urodzenia odziedziczyl obywatelstwo po swoim ojcu, jesli tak,
- sprawdza sie, czy syn tego ojca w momencie swojego urodzenia odziedziczyl obywatelstwo po swoim ojcu.

Jesli w ktorymkolwiek momencie to dziedziczenie zostanie przerwane (a na to moze byc wiele roznych powodow, o ktorych na tym forum dziesiatki razy byla mowa), to z obywatelstwa nici.

A wiec na drugi raz powstrzymaj sie z niewykwalifikowanymi uwagami na temat skomplikowanej materii prawnej, o ktorej najwyrazniej masz mniej niz blade pojecie

Powrót