Obywatelstwo po pradziadku??????

• Autor wątku Autor wątku kaper77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaper77

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Pytanie do fachowców w tym zakresie
a mianowicie mój Pradziadek urodził się 1861 roku na terenie Niemiec obecnie woj.Opolskie mieszkał tam zawarł zwiazek małzeński i w 1912 zmarł na tych terenach,mój dziadek urodził się w 1893 także na terenie Niemiec służył 5 lat w wojsku Pruskim 1 wojna swiatowa wczesniej chodził tez do niemieckich szkół w roku 1919 przeniosł sie z racji pracy za Polską granicę i tam się ożenił i mieszkał podczas 2 wojny mieli z babcią wpis na Volksliste gr 2
niestety nie mam oryginału tej ksiązeczki tylko z 1946 roku spis o wysiedleniu ludnosci niemieckiej z w/w miasta na którym to pismie widnieje grupa 2 , dodam iż dziadek w 1959 zmarł w Polsce
mój tato urodził sie juz w 1947 w Polsce no i ja tak samo

czy na podstawie Niemieckich aktów urodzen ,slubu zgonu pradziadka i dokumentów urodzenia po dziadku mam jakiekolwiek szanse ubiegać się o bywatelstwo Niemieckie??????? czy jak nię będzie twardych papierów po dziadku uwzględnią "mocne" pochodzenie pradziadka
będę wdzięczny za odpowiedz

Pozdrawiam

Fakt, że dziadków w czasie II wojny światowej wpisano do II grupy DVL jest tylko Tobie znany, o tym nic nie wiedzą urzędnicy z BVA, którzy będą rozpatrywać Twoją sprawę. Taka adnotacja to za mało. Musisz szukać po archiwach, IPN itp. Musi być to twardy dowód np. niemiecki akt o spisie ludności z podziałem na grupy DVL. Ciężko jednak takie dokumenty znaleźć. Niestety.

Dzięki serdeczne trochę wcześniej poczytałem ze pomimo twardego pochodzenia zabraknie jednej książeczki wpisu itp i jesteś w czarnej du...,
Dlatego pytałem czy jest taka możliwość po pradziadka urodził się i żył w Niemczech żadnej volkslisty nie podpisywał bo wojny nie dozyl poprostu zmarł na terenie Niemiec jeszcze przed 1 wojna i rozumiesz ztąd moje pytanie czy zaliczą mi pradziadka który kolokwialnie nazywając ma lepsze kwity

Śledząc wątki także u innych problem generalnie jest jeden chcą oryginału volkslisty szanse na odnalezienie takich dokumentów są iluzoryczne właśnie po moim dziadku prawie nic z takich rzeczy nie zostało zostało zniszczone lub spalone są cząstkowe rzeczy w AP dostałem z IPN ze nie był rehabilitowany natomiast pradziadkiem jest inna sytuacja zmarł przed 1 wojna volkslisty nie było nawet plebiscytu nie dozyl

I krótko czy w takim razie dostanę obywatelstwo po pradziadku czy warto drążyc dalej temat Ot To Tyle ;)

Jestes kolejna osoba, ktora nie przeczytala uwaznie przyklejonego watku o zasadach dziedziczenia obywatelstwa!
Obywatelstwa nigdy sie nie dziedziczy po "dziadku" czy "pradziadku", tylko po rodzicu. A wiec musisz udowodnic, ze twoj ojciec odziedziczyl obywatelstwo po swoim ojcu, a to jest mozliwe tylko przez przedstawienie Volkslisty. Pradziadek nie gra tu zadnej roli.

Tak czy inaczej DZIĘKI bardzo za odpowiedź Bva chce każde kwity które mógłbym posiadać po przodkach nawet czy mam jakąś rodzinę w Niemczech a mam tam kuzyna z tej samej linii może to coś da, w każdym razie nie napalam się zobaczymy co wyjdzie czekam na odpowiedź z jednego z AP może mają tam te nieszczęsna volksliste czy inny ślad ze podpisał

Witam.
Mam takie pytanie mam volkslistę pradziadka kat II ( bez zdjęcia ) i Vorlaufiger Ausweis ale niema wpisu że jest obywatelstwo do odwołania jak szukałem na innych Vorlafiger jest wpis że obywatelstwo jest do odwołania Widerruf Czy mam odpowiednie papiery żeby ustalić obywatelstwo ???

Witam.
Mam takie pytanie mam volkslistę pradziadka niebieska kat II ( bez zdjęcia ) i Vorlaufiger Ausweis ale niema wpisu że jest obywatelstwo do odwołania jak szukałem na innych Vorlafiger jest wpis że obywatelstwo jest do odwołania Widerruf Czy mam odpowiednie papiery żeby ustalić obywatelstwo ???[/QUOTE]

kaper77
Znajdz koło Opola mniejszość Niemiecką prowadził to Krol tam ci pomogą .
Pozdrawiam

marian1 napisał:
kaper77
Znajdz koło Opola mniejszość Niemiecką prowadził to Krol tam ci pomogą .
Pozdrawiam
Marian narazie dałem se spokój z ludźmi z mniejszości nie ujmując nikomu jedna babka mi zapodziala dokument inna wogole nie potrafiła przetłumaczyć dobrze pisma z BVA kluczylem z tym wszystkim jak dziecko we mgle poszedłem do tłumacza widać odrazu fachowość i konkretnie gada co mam szykować do nich ;):cool:

Witam, mam pytanie czy ktoś może mi wytłumaczyć kim jest Spatausiedler ?
Szukam w internecie broszury willkommen in deutschland – zusatzliche informationen für spätaussiedler” w języku polskim ale jest tylko w j. niemieckim i j. rosyjskim.
Niedawno otrzymałam staatsangehörigkeitsausweise i szukam informatora ,który ułatwi mi rozpoczęcie życia w niemczech. Czy jestem Spatausiedlerem ?
Skoro tak to dlaczego niemiecki urząd BVA posiada takie informatory tylko w j. rosyjskim?

nie jestes poznym przesiedlencem

Przesiedleniec[1] (niem. Aussiedler lub Spätaussiedler), potocznie także wypędzony (niem. Vertriebene) – według niemieckiego prawa przesiedleńczego (Bundesvertriebenengesetz) to osoba która posiadała niemieckie obywatelstwo w okresie międzywojennym (według stanu na 31 grudnia 1937) oraz jej mąż bądź żona nieniemieckiego pochodzenia i ich potomkowie, lub (od 1993) jest niemieckiego pochodzenia i przybyła z zagranicy na pobyt stały do Niemiec. Przesiedleńcy przybywający do Niemiec po 1 stycznia 1993 nazywani są oficjalnie Spätaussiedler (późnymi przesiedleńcami).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przesiedleniec

ja jestem ,mam ten status i dokument potwierdzający to (Spätaussiedlerbescheinigung)http://www.wolfsburg.de/irj/go/km/d...2d1d97826fd_sp__taussiedlerbescheinigung.jpeg, choc przyjechalam krotko przed wejsciem PL do Uni,na szczescie

Skoro tak to dlaczego niemiecki urząd BVA posiada takie informatory tylko w j. rosyjskim?
b

bo osoby z PL juz takiego statusu nie otrzymuja

a w sumie po co Ci to ,zadnych korzyści z tego po przyjezdzie nie ma,no chyba ze w przyszlosci do renty

Ostatnia edycja:
To znaczy że nie ma żadnych korzyści na początek od Panstwa i w sumie niepotrzebnie czekałam 2 lata na staatsangehörigkeitsausweise ?

Jak mozesz byc "imigrantem", skoro masz obywatelstwo niemieckie?

Status Spätaussiedler jest od 1992 roku "zastrzezony" praktycznie tylko dla osob z pochodzeniem niemieckim (=bez obywatelstwa) z terenow bylego ZSSR, dzieki temu statusowi z chwili przybycia do Niemiec nabywaja obywatelstwo. To jest cos w stylu "Karty Polaka" dla repatriantow z Kazachstanu, ktorzy tylko dzieki tej karcie moga przyjechac do Polski, bo tez nie maja obywatelstwa polskiego po tylu latach.

Jedno z drugim nie ma nic wspolnego.

Dziękuję za wyjaśnienie ,właśnie o to mi chodziło.

Witaj,

Ja otrzymałam obywatelstwo przedkładając jedynie drzewo genealogiczne, akt zgonu, małżeństwa i urodzenia. W żadnych z dokumentów nie było mowy o posiadanym przez dziadka obywatelstwie.
Pani urzędnik sama sprawdzała volkslisty i ustalała obywatelstwo. Moja babcia otrzymywała po dziadku rentę z Niemiec ( po II wojnie została i mieszkała w Polsce) i tą informacje też weryfikowano w tutejszym odpowiedniku naszego ZUS-u.

Może u Ciebie była podobna sytuacja? Może twój dziadek tez już otrzymywał jakieś świadczenia rentowe albo jego żona? Może warto by było ten wątek zbadać?

P.S. Ja czekałam 2 miesiące na Obywatelstwo.

Witam, ja mam już staatsangehörigkeitsausweise wczoraj otrzymałam powiadomienie z Wrocławia. Ale być może tak było ponieważ dziadek mieszkał lub dalej mieszka w niemczech tylko nie utrzymuje z nami kontaktu. Nawet nie wiem czy żyje jeszcze.

To jak bedziesz odbierac ten Staatsangehörigkeitsausweis, wez ze soba od razu zdjecia i zloz wniosek na paszport, zeby miec jakis dokument tozsamosci w reku

Panie Pogodniak zadałem takie pytanie trochę wczesniej ale nie dostałem konkretnej odpowiedzi czy mógłby Pan sie wypowiedziec co do mojej sytuacji z góry dziękuję.
Witam.
Mam takie pytanie mam volkslistę pradziadka niebieska kat II ( bez zdjęcia ) i Vorlaufiger Ausweis ale niema wpisu że jest obywatelstwo do odwołania jak szukałem na innych Vorlafiger jest wpis że obywatelstwo jest do odwołania Widerruf Czy mam odpowiednie papiery żeby ustalić obywatelstwo ???

Powrót