Obywatelstwo Polsko-Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku meviq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meviq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam .
Mam lat 28 mój tata wyjechał do Niemiec jak miałem 6-7 lat wziął obywatelstwo Niemieckie po rodzicach (nie wiem czy po mamie czy po tacie).Czy ja również mogę się starać o obywatelstwo po ojcu?

to zalezy od tego, czy twoj ojciec w momencie twojego urodzenia mial teoretyczne prawo do obywatelstwa niemieckiego.

Gdzie się tego mogę dowiedzieć bo z ojcem nie mam już kontaktu gdzieś z 11lat....

Jak kompletnie nic nie wiesz i nie masz zadnych danych, to nikt za ciebie ich nie zdobedzie niestety.

Musisz zlozyc wniosek o stwierdzenia posiadania obywatelstwa w najblizszym konsulacie niemieckim podajac tan dokladne dane dotyczace urodzenia ojca i jego rodzicow oraz dolaczajac akty stanu cywilnego ojca i dziadkow, jak bedziesz mial troche szczescia, to to wystarczy

Mój ojciec w momencie swojego urodzenia miał prawo do obywatelstwa niemieckiego,z racji tego, że jego mama (a moja babcia) była rodowitą Niemką, więc wydaje mi się że ja to prawo również mam...
prawdopodobnie mój tata dostał obywatelstwo po swoim dziadku

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Po "dziadku" obywatelstwa sie nie dziedzicy, obywatelstwo sie dziedziczy zawsze po rodzicu, a do 1975 tylko po ojcu, jesli sie bylo dzieckiem slubnym, albo po matce, gdy bylo sie dzieckiem nieslubnym.

Te kwestie byly wyjasniane juz kilkadziesiat razy na forum.

No to niech będzie że mój ojciec ma obywatelstwo po matce i był ślubnym dzieckiem .... ja też jestem dzieckiem ślubnym ur w 1984
dzięki za wszystkie informacje... będziemy coś działać...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ty nie potrafisz czytac z rozumieniem: jesli twoj ojciec byl slubnym dzieckiem, to nie mogl odziedzicyc obywatelstwa po matce, bo wg wowczas obowiazujacych przepisow nie bylo takiej mozliwosci, w takim przypadku liczyloby sie tylko obywatelstwo jego ojca

Powrót