Obywatelstwo przez pochodzenie (pradziadek).

• Autor wątku Autor wątku Adam1394
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam1394

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, mam 17 lat (rok urodzenia 1994) i za rok (jak dobrze myślę?) mogę starać się o obywatelstwo niemieckie.

Jak wygląda sytuacja?

- Wiele niemieckich krewnych od XVIII w. mieszkało na Pomorzu, Brandenburgii, Śląsku, Wielkopolsce, Mazowszu (mam typowo niemieckie nazwisko, dziś mieszkam w Szczecinie - honorowy obywatel Szczecina nosił moje nazwisko).
- Mój pradziadek miał podpisaną volkslistę (I albo II grupa, raczej II bo nie został wyrzucony z Polski po 45').
- Dosyć wiele osób (dziś żyjących) w mojej rodzinie ma obywatelstwo niemieckie (niektórzy normalnie, niektórzy z pochodzenia, niektórzy z volkslisty) .
- Ani ojciec ani dziadek nie mają, ani nie mieli (więc niczego się nie zrzekali!) obywatelstwa niemieckiego.
- posiadam aryjski wygląd (około 1,80m w wieku 17 lat, blond włosy, niebiesko-zielone oczy), ojciec podobnie, dziadek nie wiem (zmarł w latach 80')
- w Niemczech leży około 5 wiosek o nazwie mojego nazwiska i przynajmniej 1 w Polsce (przemianowana na polską nazwę)
- po stronie matki również kilka jej (czyli moich również) krewnych posiada niemieckie obywatelstwo

Problem w tym, że nigdzie nie ma żadnych dokumentów na to, więc tu kilka pytań:

- można prosić jakieś konkretne druki/pisma jakie składać do archiwum landów Brandenburgi, Mecklenburg-Vorpommern w celu uzyskania odpowiednich dokumentów?
- czy na uzyskanie obywatelstwa na pochodzenie wymagana jest dobra znajomość niemieckiego?
(nie jest wielkim problemem nauczenie się tego języka, posiadam podstawy i dobry akcent)
- czy trzeba zrzekać się polskiego obywatelstwa i paszportu?

Ostatnia edycja:
Adam1394 napisał:
- można prosić jakieś konkretne druki/pisma jakie składać do archiwum landów Brandenburgi, Mecklenburg-Vorpommern w celu uzyskania odpowiednich dokumentów?
- czy na uzyskanie obywatelstwa na pochodzenie wymagana jest dobra znajomość niemieckiego?
(nie jest wielkim problemem nauczenie się tego języka, posiadam podstawy i dobry akcent)
- czy trzeba zrzekać się polskiego obywatelstwa i paszportu?

Sama znajomość niemieckiego nie jest wymagana, ale bez niej jest ciężko odnaleźć dokumenty i kontaktować się z urzędami :rolleyes: niestety.
Nie trzeba się zrzekać polskiego paszportu i obywatelstwa , gdzieś to wyczytał? :o
Sam Twój wygląd nie ma znaczenia , możesz być nawet murzynkiem Bambo :D
Jak udowodnisz, że dziadek był Niemcem , a twój ojciec nie wstąpił do obcej armii itd, to też być może jesteś Niemcem , potwierdza to BVA.
Dokumenty można odnaleźć w archiwach, wnioski są do pobrania na ich stronach lub piszesz sam.
Nie ma znaczenia ile osób mieszka obecnie o tym nazwisku w Niemczech, moje nazwisko nosi tu kilka tysięcy osób, ale jeżeli ktoś z rodziny już potwierdzał obywatelstwo i ma jakieś dokumenty, to warto to wykorzystać:)

Powodzenia

Powrót