Obywatelstwo przez pochodzenie

• Autor wątku Autor wątku gostek381
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gostek381

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę o pomoc. Czytałem forum ale dalej mam wątpliwości co do niemieckiego pochodzenia. Moja prababcia urodziła się w 1906r w Prusach dokładnie w Świętochłowicach. Po referendum w 1922 została w Polsce. W 1930 urodził się dziadek nieślubne dziecko też w Świetochłowicach. W czasie II wojny prababcia podpisała Volkliste (ale nie wiem która grupa). Mój ojciec urodził się w Zabrzu w 1953. Ale ani dziadek ani ojciec nigdy nie starali się o niemieckie obywatelstwo. Więc moje pytanie czy mogę sie starać o obywatelstwo przez pochodzenie czy już przepadło? PS. Urodziłem się w 1979r.

Dziekuję za pomoc

Liczy sie sytuacja ojca twojego.....czy w chwili twojego urodzenia mial teoretycznie obywatelstwo niemieckie piszesz chaotycznie babcia prababcia cala rodzina...
urodzeni po 1975 moga sie starac o obywatelstwo po matce lub ojcu
twoja babcia i prababcia to matka twojego ojca tak???? ta wpisana na volksliste???

Na Volkliste została wpisana babcia ojca moja prababcia. Mój dziadek dziedziczył pochodzenie po matce bo urodził się z poza małżenstwa.

Prababcia ur.1906 w prusach podpisała volkliste -

Dziadek ur.1930 z poza małżeństwa (w akcie urodzenia ojciec nieznzny)

Ojciec ul.1953 w Zabrzu

Ja 1979

Mój dziadek i ojciec mieszkali w polsce nie załatwiali niemieckiego obywatelstwa

Witam ,w lipcu 2013 złożyłyśmy z siostrą i mamą wnioski o potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa z aktami urodzenia,aktami ślubów ( mama po ojcu ,który mieszka w Niemczech ale nie wiadomo czy jeszcze żyje,a ja z siostrą po mamie). Pochodzenie po dziadku niby jest ale nie posiadamy żadnych niemieckich dokumentów. W listopadzie otrzymaliśmy pismo z BVA o przyznaniu nam numeru sprawy i standardowa przypuszczam regułkę ,którą pewnie wysyłają wszystkim. Moje pytanie to jakie mam realne szanse na obywatelstwo jeżeli nie posiadam żadnych dokumentów niemieckich ?

Ostatnia edycja:
Powrót