Obywatelstwo w USA- pytania

• Autor wątku Autor wątku oldspice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oldspice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!

-Czy jest możliwość załatwienia obywatelstwa gdy ma się ojca (obywatela USA, jest nim ok.10 lat, może nawet więcej) nie wyjeżdżając do USA?
-Jeśli nie, to czy załatwienie obywatelstwa w USA będzie trudne?
-Jeśli wyrobienie obywatelstwa USA wymaga obecności w USA, to czy wlatując do USA z wizą -"B-2 tymczasowi turyści " będzie jakiś kłopot w wyrobieniu obywatelstwa?
-Czy jako syn obywatela USA mogę ubiegać się o inny rodzaj wizy?

Z góry dziękuje za udzielenie odp na powyższe pytania :)

Ja potrzebuje konkretnych odp... Na bank jest na tym forum osoba, która bez problemu zna odp na te pytania... Gdybym chciał się jeba* na takiej stronie jaką mi podałaś to bym tu nie zadawał pytania... Proszę o udzielenie odp, bardzo mi na tym zależy :)

USCIS - Biological or Adopted Children Residing Outside the United States
Ja przebrnęłam, ale nie rozumiem do końca. Czyli jak mieszkam w Polsce, wychowała mnie mama, obywatelka polska, a mój ojciec, obywatel polski, wyjechał do USA i tam został obywatelem amerykańskim zanim skońćzyłam 18 lat (podejrzewam że miałam ok. 10) to nie jestem obywatelką, tak? Ale jakbym się ogarnęła przed 18 urodzinami to miałam szansę?

moze mi ktos powiedziec jak mozna dodac nowy temat ?

Moze ktos sie orientuje czy moge starac sie o obywatelstwo majac zielona karte przez 12 lat ale przebywajac w usa tylko 2 miesiace w roku. Czy przepisy o obywatelstwo obowiazuja dla wszystkich takie same czy studenci moga miec jakies ulgi.

oldspice napisał:
Witam!

-Czy jest możliwość załatwienia obywatelstwa gdy ma się ojca (obywatela USA, jest nim ok.10 lat, może nawet więcej) nie wyjeżdżając do USA?
-Jeśli nie, to czy załatwienie obywatelstwa w USA będzie trudne?
-Jeśli wyrobienie obywatelstwa USA wymaga obecności w USA, to czy wlatując do USA z wizą -"B-2 tymczasowi turyści " będzie jakiś kłopot w wyrobieniu obywatelstwa?
-Czy jako syn obywatela USA mogę ubiegać się o inny rodzaj wizy?

Z góry dziękuje za udzielenie odp na powyższe pytania :)

Tak mozna. Nie jest wymagane obecnosc w USA. Nawet jest skazane abys pozostal poza granicami USA dopoki ojciec nie zalatwi CI wizy.

madzik321 napisał:
Moze ktos sie orientuje czy moge starac sie o obywatelstwo majac zielona karte przez 12 lat ale przebywajac w usa tylko 2 miesiace w roku. Czy przepisy o obywatelstwo obowiazuja dla wszystkich takie same czy studenci moga miec jakies ulgi.

Co znaczy przebywajac w USA tylko 2 miesiace w roku? To jest wbrew przepisom i byc moze straciles juz zielona karte z wyjatkiem, ze zalatwiles sobie przed wyjazdem tzw. "Reentry permit on Form I-131". Przyjezdzajac w tej chwili do USA na stara green card, ryzykujesz konfiskate tego dokumentu i deportacje. Mozesz ponownie sie starac o "returning resident visa (SB-1)" w ambasadzie w W-wie. Bedziesz musisial udowodnic, ze w okresie nieobecnosci, USA pozostawaly Twoim stalym miejscem zamieszkania, rozliczales corocznie podatek itp. Tu mozna dowiedziec sie wiecej (po angelsku):
USCIS - International Travel as a Permanent Resident

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót