Obywatelstwo z Hannoveru

• Autor wątku Autor wątku oslu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oslu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry,
moja mama i mój dziadek - jej ojciec, otrzymali niemieckie obywatelstwo po roku 1990. Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego Staatsangehörigkeitsausweis otrzymali z Hannoveru, z tamtejszą pieczątką, jeśli nigdy nie byli tam zameldowani i mieszkali w Polsce. Ani mama, ani dziadek nie potrafią odpowiedzieć mi dokładnie na to pytanie. Dziadek twierdzi, że tam żył jego ojciec, a więc uznano, że to Hannover powinien zająć się sprawą obywatelstwa.

Ja od dwóch lat ubiegam się o obywatelstwo przed BVA Köln, gdzie urzędników również zastanawia fakt, dlaczego wcześniejszy Ausweis wydany był przez Hannover...
Mam nadzieję, że tutaj znajdę odpowiedź. Jak to było możliwe wtedy i dlaczego nie jest możliwe teraz?

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam!

Być może był to staatsangehorigkeitsausweis wystawiony na podstawie przesiedlencow które dziś nie obowiązują. ....jednak Ty musisz wiedzieć na jakiej podstawie dziadek ma obywatelstwo swoje. Jest też możliwość ze Hannover wystawił ten ausweis pradziadkowi bo miasta też mają prawa wystawiać staatsangehorigkeitsausweis nie tylko Bva w Kolonii....jeśli twój pradziadek tam mieszkał i się urodził to urząd w Hannowerze wystawił mu takowe .

Ostatnia edycja:
Dziękuję za tę odpowiedź,
Pradziadek żył w Hannoverze, ale urodził się w Gliwicach...
Moja mama, wraz z dziadkiem, wyrabiała Ausweis dokładnie w 1995r. Wszystko wysyłali z Polski, a pomagała im pracownica z Mniejszości Niemieckiej. Niestety, tak jak mówię, dziadek nie wie dokładnie, dlaczego Hannover wystawił ten dokument. Dla niego to sprawa oczywista - tam mieszkał do śmierci jego ojciec. Z tego co wiem, dziadek był też wcześniej (w 1988r.) we Friedlandzie, gdzie udowodnił pochodzenie. On wrócił do Polski, a jego córka (moja ciocia) została w Niemczech. Obywatelstwo dziadek otrzymał jako Reichsdeutsch.
Tak więc ponawiam pytanie... Jak to możliwe, że Ausweis otrzymano z Hannoveru?
Pozdrawiam

Bo wtedy byly troche metne przepisy dotyczace wlasciwosci miejscowoej do rozpatrywania tych spraw, jak ktos wywodzil obywatelstwo od osoby, ktora miala ostatnie miejsce zamieszkania na terenie bylej Republiki Federalnej Niemiec, to mozliwe bylo skladanie wniosku przez potomkow w tym miescie, w ktorym ich przodek mial ostatnie miejsce zamieszkania jako obywatel niemieckie, ale te przepisy juz nie oobowiazuja, wiec nie wiem, po co sobie zawracasz tym glowe

Dziękuję Panu bardzo za odpowiedź!
Było to pierwsze pytanie urzędniczki z BVA. Zarzucała, że w miejscach zamieszkania mojej mamy, nie wpisałem Hannoveru. Według niej, moja mama musiała tam mieszkać - w przeciwnym razie Hannover nie był upoważniony do wystawienia wcześniejszego dokumentu...

Dziękuję i pozdrawiam

Powrót