I
ircowiec
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam,
Sprawa trochę nietypowa chciałbym się dowiedzieć czy mogę dostać obywatelstwo niemieckie po ojcu? Na początek parę konkretów:
1.)Jestem urodzony 1980r w Bytomiu
2.)Matka urodzona 1955 w Rudzie Śląskiej
3.)Ojciec urodzony ok 1960 Jugosławia (od około 25lat przebywa w Niemczech)
4.)Babcia urodzona 1928 w Rudzie Śląskiej
5.)Dziadek urodzony 1928 w Wieś Wólka
6.)Pradziadek urodzony 1888r w Bytom (Bytom należał do Niemiec)
7.)Prababcia urodzona 1888r w (brak danych)
Prawdopodobnie mógłbym wygrzebywać dokumenty po pradziadku i na tej linii pokrewieństwa starać się o obywatelstwo (chyba) , ale pytanie moje jest takie czy mogę starać się o obywatelstwo po ojcu, który od jakiś 20-30 lat przebywa w Niemczech i ma niemieckie obywatelstwo?
Dodam, że ojciec nie jest mi znany od urodzenia, nie znam na chwile obecną jego miejsce zamieszkania i czy w ogóle żyje, ale akurat ten fakt jest najłatwiejszy do ustalenia.
Sprawa trochę nietypowa chciałbym się dowiedzieć czy mogę dostać obywatelstwo niemieckie po ojcu? Na początek parę konkretów:
1.)Jestem urodzony 1980r w Bytomiu
2.)Matka urodzona 1955 w Rudzie Śląskiej
3.)Ojciec urodzony ok 1960 Jugosławia (od około 25lat przebywa w Niemczech)
4.)Babcia urodzona 1928 w Rudzie Śląskiej
5.)Dziadek urodzony 1928 w Wieś Wólka
6.)Pradziadek urodzony 1888r w Bytom (Bytom należał do Niemiec)
7.)Prababcia urodzona 1888r w (brak danych)
Prawdopodobnie mógłbym wygrzebywać dokumenty po pradziadku i na tej linii pokrewieństwa starać się o obywatelstwo (chyba) , ale pytanie moje jest takie czy mogę starać się o obywatelstwo po ojcu, który od jakiś 20-30 lat przebywa w Niemczech i ma niemieckie obywatelstwo?
Dodam, że ojciec nie jest mi znany od urodzenia, nie znam na chwile obecną jego miejsce zamieszkania i czy w ogóle żyje, ale akurat ten fakt jest najłatwiejszy do ustalenia.