Obywtelstwo

• Autor wątku Autor wątku Jatoja2014
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jatoja2014

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Posiadam twarde papiery na moje obywatelstwo po zmarłym dziadku w Niemczech i uważam ze jest to zwykła formalność.Jak zamelduje sie w niemczech i złoże wszystko w urzędzie to jaki jest przybliżony czas
jego realizacji słyszałem nawet ze bywają przypadki załatwienia tego na miejscu
czyli w jeden dzien czy jest to zgodne z prawda?
Chciałbym wiedzieć również czy jeśli zamelduje się w Niemczech to czy z pełnomocnictwem mogę załatwić to tez rodzeństwu zameldowanemu w Polsce
czy tez każdy z osobna musiałby posiadać zameldowanie w Niemczech ?

Dzieki

Czas oczekiwania do 30 dni po zameldowaniu sie w NIemczech. Rodzenstwo nie musi miec zameldowania, wysylasz zbiorowe papiery, wniosek dla kazdego z osobna, ale twoj Staat( ksero) moze byc jedno, Geburtsurkunde i do dziela!

Nie sadze, zeby mozna bylo zlozyc wniosek za dorosle rodzenstwo bez ich zameldowania w Nemczech.

Dorosle osoby musza skladac wnioski we wlasnym imieniu, zbiorowy wniosek mozna wysylac jedynie na wlasne nieletnie dzieci, a nie na rodzenstwo

A czy czas oczekiwania wyniesie "do 30 dni"? Zalezy od miejscowego urzedu, moze wyniesc 3 dni a moze wyniesc 3 miesiace, tego nikt nie przewidzi

Dziekuje bardzo za odpowiedz
a wiecie moze czy moge zameldowac sie u osoby bezrobotnej obecnie (znajomy jest na ALG1)
bo kolega mowil mi ze moze byc dosc problematycznie
dzieki

U osoby na ALG 1 (prawdziwym bezrobotnym) nie powinno byc problemow, jesli nie otrzymuje dodatkowych swiadczen typu Wohngeld. Ale po roku ALG1 zamienia sie na ALG2 ("socjal"), a ten jest obliczany od ilosci osob zyjacych we wspolnym gospodarstwie domowym, co oznacza, ze obetna mu ten socjal, bo ty powinnas wtedy placic polowe czynszu i dokladac sie do kosztow utrzymania

czyli rozumiem ze nie było by problemu jeśli pokryłbym polowe tego czynszu
(oczywiście jeśli dostaje tam jeszcze jakieś dopłaty)
jeszcze raz dzięki

Powrót