OC+AC

• Autor wątku Autor wątku jerzy100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jerzy100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam jeszcze ważne ubezpieczenie w starym samochodzie w pewnej ubezpieczalni. Czy podczas ubezpieczania mojego nowego auta w innej ubezpieczalni jestem zobowiązany poinformować ich o kolizjach z poprzednich lat? Mogą to jakoś sprawdzić?. Z góry dziękuję za odpowiedź.

[cytat="jerzy100":1q9bwl81]Czy podczas ubezpieczania mojego nowego auta w innej ubezpieczalni jestem zobowiązany poinformować ich o kolizjach z poprzednich lat?[/cytat:1q9bwl81]
Nie jesteś, możesz kłamać ile wlezie. Jeśli sprawa wyjdzie na jaw to co najmniej zapłacisz "wyrównanie" z odsetkami, a co najwyżej będziesz miał sprawę za próbę oszustwa (podpisanie dokumentu poświadczającego nieprawdę).
[cytat:1q9bwl81]Mogą to jakoś sprawdzić?.[/cytat:1q9bwl81]
Oficjalnie zdaje się, że nie, ale takie sprawy wychodzą na jaw częściej, niż się ludziom wydaje, szczególnie wtedy, gdy trzeba takie ubezpieczenie "wykorzystać".

Rozumiem, że lepiej powiedzieć prawdę, wspomnieć o wypadku i zrezygnować z przysługujących możliwych zniżek?

[cytat="jerzy100":3uz0iu1m]Rozumiem, że lepiej powiedzieć prawdę, wspomnieć o wypadku i zrezygnować z przysługujących możliwych zniżek?[/cytat:3uz0iu1m]
Nie wiem jak oni wyliczają składkę akurat w Twoim przypadku, ale na ogół jest tak, że pomimo zwyżki za "kolizyjność" przysługują także nabyte zniżki, więc na ogół nie ma tragedii.
Poza tym, aby przyznali zniżki na ogół wymagają historii ubezpieczenia od poprzednich ubezpieczycieli, którzy potwierdzają łączną liczbę lat ubezpieczenia i ewentualne szkody (kolizje czy też skorzystanie z AC, bo ktoś podrapał samochód), więc nie wiem jak byłoby możliwe ukrycie tego faktu. Ale skoro masz taką mozliwość, to jeśliś odważny możesz próbować. Konsekwencje znasz. Ja bym się nie odważył - potencjalne zyski byłyby dużo nizsze niz potencjalne straty.

Powrót